Reclame

Snijplotter #1: Eindelijk een Cricut gekocht

Plotter Circut gekocht ervaringen review
Reclame

Plotter Circut gekocht ervaringen review
Na jaren twijfelen heb ik nu toch een Cricut gekocht. Waarom nu zal je misschien denken? Mijn vriend en ik gaan volgend jaar trouwen en met deze machine kunnen we zelf aan de slag om dingen voor ons huwelijk te maken, in plaats van te kopen. In dit artikel vertel ik over de Cricut, mijn eerste ervaringen en projecten.

Cricut maker 3

Na lang nadenken hebben we de Cricut maker 3 aangeschaft, op het moment was de Cricut het goedkoopste bij bol.com voor € 419,-. Let op de prijzen variëren heel erg, zoek dus echt de beste deal.

Het apparaat is dus zeker niet goedkoop, maar omdat we zo kosten kunnen besparen door dingen zelf te maken voor onze bruiloft vonden we het nu de moeite waard om te kopen.

Cricut Essentials bundle

Ook kochten we er een ‘Cricut Essentials bundle’ bij voor € 59,99. Deze werd aangeraden als een mooi startpakket met veel gebruikte gereedschappen. Hierin zitten matten in die je sowieso nodig hebt en handige gereedschappen om te werken met verschillende materialen.

Cricut Easy Press 2

Advertentie

Om te werken met iron-on (vellen die je op stof kan strijken) heb ik ook nog een Cricut Easy Press erbij gekocht. Je kunt hiervoor ook een strijkijzer gebruiken, maar de Easy Press 2 leek mij na diverse reviews gelezen te hebben het beste en fijnste werken. Dit apparaat is een grote strijkijzer van in mijn geval 25×30 cm. Je kunt de temperatuur en de tijd precies op het apparaat invullen. De Cricut Easy Press 2 is ook gewoon te koop op bol.com. Toen ik deze kocht was deze € 230.-.

Wat is een Cricut?

Cricut is een snijplotters, een computergestuurde snijmachine. Je kunt dus op de computer zelf een ontwerp maken en deze laten uitsnijden door de Cricut.

De machines kan verschillende materialen snijden zoals papier, vilt, vinyl, stof, leer, hout enzovoorts. En er zijn nog veel meer mogelijkheden zoals goudfolie drukken… ideaal voor een bruiloft ;-). Veel mogelijkheden moet ik zelf nog ontdekken.

Aan de slag met de Cricut

Zelf had ik dus nog geen enkel ervaring met de Cricut of een andere computergestuurde snijmachine. Eigenlijk vond ik het allemaal maar spannend om te beginnen. Ik begon dus bij de basis, de basis lessen bij de Cricut software. Alles wat je hiervoor nodig hebt zit in de doos bij de cricut.

Start lessen volgen
Bij de eerste lessen worden verschillende dingen uitgelegd.

Advertentie

Les 1: Het eerste project met stickerpapier
Op het werkblad stonden dolfijnen die je moest snijden met de Cricut op Smart paper. Zelf wilde ik geen dolfijnen snijden, dus maakte ik mijn eigen simpele ontwerp. Ik koos voor mijn naam en een gratis afbeelding van een paard. Deze plakte ik op mijn Mascha Planner.
Plotter cricut maker 3 papier sticker tips uitleg

Les 2: Werken met vinyl
Ook hierbij wilde ik een eigen design maken. Ik koos voor de tekst ‘Eet smakelijk’ voor op mijn broodtrommel. Ik gebruikte het Cricut ’Smart Vincyl’ wat bij de machine zat.

Het verwijderen van overbodige resten deed ik met een speciaal pennetje dat in de Cricut Essentials bundle zat. Ik merkte dat dit dus een stuk moeilijker was als bij het stickerpapier.

Met behulp van tranferfolie plakte ik de tekst op de broodtrommel.
Plotter cricut maker 3 smart vinyl review tips informatie

Les 3: Werken met Iron-on
Natuurlijk wilde ik ook bij deze oefening niet het design van de les gebruiken. Ik maakte mijn eigen woord ‘Lucky’ (naam van mijn oude overleden verzorgpony). Na veel filmpjes op internet te hebben gekeken had ik genoeg zelfvertrouwen om het voor het ‘echt’ te proberen. Bij HEMA kocht ik een effe roze T-shirt.

Advertentie

Ik gebuikte hierbij het vel ‘Smart Iron-on’ wat standaard bij de Cricut wordt geleverd. Bij het snijden vulde ik alles in zoals in de uitleg, wel liet ik het mesje in de Cricut in plaats van standaard, meer druk geven. Ik verwijderde met de speciale pen weer de overbodige stukken ‘Iron-on’. Dit ging echt een stuk makkelijker als bij het vinyl.

In de ‘Heat Guide’ zocht ik de gegevens op welke bij de soort vel ‘Smart Iron-on’ hoort. In deze gids vind je gegevens van de temperatuur, tijd, afkoel tijd en welke benodigdheden die een specifiek Iron-on vel nodig heeft. Hier hield ik mij precies aan.

En zo was mijn eerste shirt bedrukt met mijn eigen tekst! Hoe gaaf!
cricut maker 3 smart iron-on ervaringen tips review

cricut maker 3 smart iron-on t-shirt katoen

Mijn eerste ervaring met de Cricut

Eigenlijk was ik in het begin een beetje huiverig om te beginnen. Maar dat was helemaal niet nodig. Alle drie mijn eerste projecten zijn prima gelukt. Tijd om meer te gaan oefenen :-).

Heb je ook een plotter? En zo ja, heb je nog tips voor mij?

Advertentie

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen

© Nobody ELSe

Reclame

21 reacties

 1. Oo hier ga je geen spijt van krijgen ! Zo leuk en verslavend om te doen! Wat je er jammer genoeg niet bij kunt kopen is TIJD 😅veel plezier en hopelijk zien we nog meer werkjes van je verschijnen ! Veel succes

 2. Hallo Els, hier ga je echt veel van genieten. Er is bij Action veel leuk Design karton van 30 X 30 cm. Daar kun je leuke doosjes van maken. En op Grafik- Teka kun je gratis veel bestanden downloaden. En Creativa Fabrica daar heb ik een abonnement op, en zoveel mooie afbeeldingen gedownload. Ik heb ook veel zeflgemaakte kaarten op mijn facebook pagina staan, als idee wat je ermee kunt maken CreaCorbier op Facebook.Heel veel succes. Groetjes Bertha Corbier

 3. Goed gezien om de aankoop te combineren met het maken van je eigen huwelijkskaarten. Je eerste testen zijn al een succes en ik ben er zeker van dat jij daar veel plezier aan gaat beleven en mooie dingen creëren.

 4. Wat leukk dat je tot zoiets komt Else maar je hebt gelijk om zelf een heel mooi huwelijkskaart te maken want huwelijkskaarten zijn ook duur en zelf maken is dan nog veel mooier en koester je nog meer en ben benieuwd hoe je ze gaat maken en veel plezier ermee.

  Liefs Heike.

 5. Oh wat fijn dat je erover schrijft! Ik wil er al heel lang een kopen maar weet niet goed of het écht wat voor me is. Beetje huiverig of het niet te ingewikkeld is of te mooi voorgedaan op filmpjes enzo. Ik wil er onder meer sjablonen mee maken voor het werken met mijn Gelli plates. Na het lezen van je eerste ervaringen ben ik (bijna) om . Dank je wel en ik kijk nog even uit naar je eventuele vervolgblogs over je gebruikservaring.

 6. Al erg leuke dingen gemaakt👍Heel veel succes verder🍀 Ik (61) heb sinds een paar maanden ook een cricut maker 3 en samen met onze dochter ( 28) al verschillende dingen uitgeprobeerd.

 7. Heel gaaf, lijkt mij ook ontzettend spannend om met zoiets te starten, zie het wel steeds meer voorbijkomen op fb. Leuk je ervaringen te lezen en dat het ook gelukt is. En zeker voor jullie een mooie aanschaf om zelf alles te maken voor jullie huwelijk.
  Groetjes Elly

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.