De knutseltip van 2017: Transferfolie incl. filmpje

Transferfolie technieken knutselen lamineer apparaat
Nu denk je misschien, hoezo DE knutseltip van 2017? Overdrijven kan ook… Maar voor mij is transferfolie echt de ontdekking van 2017. Super makkelijk te gebruiken met een groots effect! In dit artikel leg ik uit wat transferfolie is en laat ik 3 manieren zien hoe je transferfolie kunt gebruiken.

Transferfolie, wat is dat?

Transferfolie is een heel dun velletje folie die verkrijgbaar is in diverse kleuren. Op verschillende plaatsen is deze folie te koop. Ik kocht deze online. Ik kocht transferfolie van het merk Minc foil heidiSwapp, Rico Paper Poetry en AliExpress. Ik zag zelf laatst velletjes folie bij Xenos hangen :-). Deze transferfolie kun je op verschillende manieren aanbrengen op papier. In dit artikel laat ik 3 technieken zien die ik heb gebruikt.
Transferfolie techniek lijmstift

Techniek 1: Transferfolie gebruiken met een lijmpen

Deze manier is eigenlijk het makkelijkste en hier heb je het minste voor nodig om al leuk aan de slag te gaan met transferfolie. Het enige wat je nodig hebt is:
– Een lijmpen (ook gezien bij Xenos)
– Transferfolie
– Dik papier

Werkwijze
1. Je tekent zachtjes met potlood tekst, patroon en/of afbeeldingen op papier.
2. Je trekt de lijnen over met een lijmpen.
3. Laat de lijm even drogen
4. Leg de transferfolie op je tekening. Laat de folie even zitten en wrijf voorzichtig met je vinger over de plek waar de lijm zit.
5. Haal de folie er voorzichtig vanaf. En klaar :-).

Het eindresultaat van techniek 1
Ik maakte 2 kaartjes en een cadeautag. Ben je nu niet zo goed in zelf iets te schrijven of te tekenen, dan is misschien techniek 2 meer iets voor jou.
Transferfolie techniek lijmstift kaarten maken handlettering

Transferfolie techniek lijmpen happy

Transferfolie techniek lijmstift xenos kaart handletteren

Transferfolie techniek cadeaulabel tag lijmpen

Techniek 2: Transferfolie gebruiken met lamineerapparaat

Dit is echt mijn favoriete manier! Deze techniek is eigenlijk super makkelijk. Wat heb je nodig:
– Transferfolie, geschikt voor een lamineermachine. Ik had namelijk 3 verschillende soorten folie. De eerste transferfolie (van het merk Minc foil, heidiSwapp) deed het super netjes zoals je hieronder zult zien. Die van AliExpress werkte ook goed, maar niet zo netjes als die van Minc. De andere folie (Rico, Paper Poetry) was erg vlekkerig. Deze folie kwam ook op plaatsen waar het juist niet de bedoeling was. Ik raad je aan om het gewoon te proberen met de tranferfolie die je hebt en kijken of je folie goed werkt :-).
– één laserprinter, met inktjet printers werkt deze techniek NIET!
– dik papier, ik gebruik 180 grams,
– lamineerapparaat
– washi tape
– computer waarop je je ontwerp maakt.

Werkwijze
(zie hieronder een filmpje dat ik maakte van deze techniek)
1. Maak een ontwerp in zwart-wit op je computer, opmaak programma maakt niet uit. Je kunt kiezen voor teksten, quotes, afbeeldingen, patroontjes enzovoort. Eigenlijk alles wat je wilt. Op de plaats waar zwart zit komt straks de folie.
2. Print je ontwerp zwart-wit uit op een laserprinter.
3. Leg de transferfolie op je ontwerp. Maak de bovenzijde (de kant die het eerste door de lamineermachine gaat) van de transferfolie vast met washi tape
4. Haal je vel papier met de folie een paar keer door het lamineerapparaat.
5. Haal de folie voorzichtig van je papier.
6. Bewonder je werk, ik was echt zo verrast hoe goed dit werkt :-). Snap je nu al mijn enthousiasme :-)?

Hierbij een filmpje met uitleg over transferfolie en lamineerapparaat dat ik voor je heb gemaakt. Dit maakt alles nog duidelijker denk ik.

Het eindresultaat van techniek 2
Transferfolie techniek lamineerapparaat
De afbeelding van deze kaart komt van een kleurplaat. Echt ongelofelijk hoe gedetailleerd je kunt werken op deze manier met transferfolie.
Transferfolie techniek lamineerapparaat laserprinter
Op deze kaarten zie je ook hoe strak de lijntjes worden.
Transferfolie techniek lamineerapparaat laserprinter folie
Transferfolie techniek close up kaart maken

Techniek 3: Transferfolie gebruiken in combinatie met een snijmachine

Hierbij mijn laatste geteste techniek. De transferfolie in combinatie met een snijmachine en snijmallen.
Wat heb je nodig?
– Transferfolie
– Snijmachine (ik gebruik mijn Double Do XL)
– Snijmallen
– Papier
– dubbelzijdig plakkend vel

Werkwijze
1. Haal het dubbelzijdig plakkende vel met snijmal door de snijmachine.
2. Haal aan de achterkant de beschermlaag weg en plak je vormpje op een kaart.
3. Haal vervolgens de andere beschermlaag weg en plak daarop de folie.
4. Druk alles goed aan en verwijder de folie voorzichtig.

Het eindresultaat van techniek 3
Transferfolie techniek snijmachine snijmallen

Transferfolie techniek snijmachine snijmal detail

Ben je net zo enthousiast als ik over transferfolie? Welke mogelijkheden zie jij nog meer?

Tags: , , , , , , ,

25 Reacties

Trackback  •  Comments RSS

 1. Monqiue van Zuidam schreef:

  Hoi Els, ik heb Minc foil nu pas ja nu pas ontdekt. Geweldig. Alleen het is en blijft vlekkerig bij mij, niet geheel dekkend. Zou het aan mijn laminator ( een oud beestje ) kunnen liggen?? Hopelijk heb jij tips.
  Alvast bedankt. Groetjes, Monique

 2. Lima schreef:

  Hé! Leuke artikel! Ik denk idd dat je gelijk hebt over Paper Poetry dat ie erg vlekkerig is😭*huilhuil* Ik dacht al ligt het aan mij? Maar het komt namelijk ook buiten de letters te staan waardoor je eigenlijk de plek ziet van waar de folie volledig op lag! Jammer, 6 euries weg.. maar goed, voor alles een eerste x nu weet ik in ieder geval welk folie ik moet hebben hiervoor! Dikke kus

 3. Rowena schreef:

  Leuk artikel!😊 Wel heb ik nog een aantal vragen. Welke laserprinter gebruik je zelf? Aangezien niet elke laserprinter met dikker papier om kan gaan. En voldoet elk lamineerapparaat?

  • Els schreef:

   Wij hebben een hele oude printer, maar ik geloof dat printers met handinvoer wat meer kunnen hebben. Even na vragen als je er eentje koop. Lamineerapparaat maakt denk ik niet uit. Ik zal even kijken hoe warm jouw apparaat wordt en niet te warm beginnen. Succes

 4. gera schreef:

  Voor de mensen die geen laserprinter hebben. Er zijn ook tonerpennen te koop

 5. Marije schreef:

  Op de verjaardagswensenlijst gaat: (geld voor)
  -een laserprinter
  -een lamineermachine
  😜

 6. Morgaine schreef:

  Echt hoor Els, jij moet gewoon een webshop gaan starten, ik denk dat dit heel goed zou gaan lopen!

  X

 7. Sheila schreef:

  Super leuk. Ik had zelf niet eens aan deze opties gedacht.

 8. Myriam schreef:

  Bedankt voor de tip!

 9. Inge schreef:

  Ik ken het transferfolie uit het kalligraferen, waarbij je door op de folie te schrijven hetzelfde effect krijgt. De tip van het lamineerapparaat vind ik echt geweldig! Nooit aan gedacht dat het ook op andere manieren kon dan te “schrijven”. Ik denk dat ik al weet hoe ik het ga inzetten. 🙂

 10. Yolanda schreef:

  Wat een leuke techniek! Fijn dat je er een filmpje van gemaakt hebt, want ik heb hier nog nooit eerder van gehoord en dit is mooie uitleg. Super leuk !

 11. smurfige knutselfan schreef:

  Wat mooi gedaan en wat een leuke technieken. Ik ken deze folie niet maar t lijkt me leuk om hiermee aan de slag te gaan. Bedankt voor je leuke ideeën! 🙂

 12. Heidi schreef:

  Super mooi geworden…

 13. Linda schreef:

  Erg leuk…..ook met je filmpje. Maak je ook een filmpje hoe je dat met je stans doet? Groetjes, Lin

  • Els schreef:

   Nee, daar maak ik geen filmpje van :-). Je doet eerst het dubbelzijdig klevend vel in de speciale snijmachine met snijmal. Dan haal je aan een kant de beschermlaag eraf. Die kant plak je op je kaart. Daarna doe je de andere beschermlaag eraf. Daarop breng je de folie aan. Na even goed aan te duwen haal je het velletje folie er af. Dan blijft op het pakkend deel de folie zitten. Succes :-).

 14. Cindy schreef:

  Ken het van de nagelwereld. Met de printer is mooi maar denk niet dat heel veen mensen die thuis hebben.

 15. Luci Sanders schreef:

  Het laatste snap ik Niet helemaal,met die mallen gebruiken.

  • Els schreef:

   Je doet eerst het dubbelzijdig klevend vel in de machine. Dan haal je aan een kant de beschermlaag eraf. Die plakt dan en die kant plak je op je kaart. Daarna doe je de andere beschermlaag eraf. Daarop breng je de folie aan. Na even goed aan te duwen haal je het velletje folie er af. Dan blijft op het pakkend deel de folie zitten.

 16. Angélique schreef:

  Wat leuk, dat folie ken ik helemaal niet, de mogelijkheden zijn eindeloos 🙂 je hebt de verschillende technieken ged uitgelegd, dankjewel daarvoor!

 17. Romy schreef:

  Wauw, wat een gave techniek! Het ziet er echt heel mooi uit en zo te zien kun je er zo veel kanten mee op 🙂

 18. zazazoobeauty schreef:

  Dit kende ik nog helemaal niet, wat leuk zeg!! Hier kun je echt heel creatief mee zijn!

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top