Reclame

Zelf kaartjes maken #10: Double Do XL

Kaarten maken met de Double do XL voorbeelden uitleg
Reclame

Kaarten maken met de Double do XL voorbeelden uitleg
Vandaag laat ik een manier van kaarten maken zien, die je nog niet op mijn blog heb gezien. In dit artikel maak ik kaarten met de Double Do XL machine. Benieuwd hoe deze machine werkt en wat je er mee kunt maken? Lees dan gauw verder :-).

Wat is een Double Do XL?

De Double Do XL is een machine waarmee je figuren uit papier kunt snijden en/of embossen. Daarvoor heb je snij- en embossingmallen nodig. Deze zijn te koop bij diverse knutselwinkels. De Double Do XL zelf is te koop bij Boekenvoordeel en kost € 69,95.  De keuze in mallen is echt enorm, van simpele rondjes naar enorm gedetailleerde figuren! De snijmallen die ik gebruik in dit artikel komen allemaal van boekenvoordeel, ze heetten Double dies van het merk Craft Unlimited.
snijmallen double do Double dies craft unlimited

Links op de foto zie je hoe zo’n snijmal eruit ziet, rechts op de foto zie je hoe het resultaat is als je de mal door de Double Do hebt gehaald.
foto snijden met double voorbeeld

Hoe werk je met de Double Do XL?

Advertentie

De Double Do XL bestaat uit de machine, 4 platen en een zwart matje. Deze platen en matje heb je nodig om de mallen door de machine te draaien. Voor het snijden en embossen gebruik je andere platen. Dit lijkt in het begin best ingewikkeld, maar je hebt het snel door.

Snijden
1. Leg een grijze plaat voor je. Zoals je ziet heb ik al wat geoefend :-).
2. Leg daarop je papier met de kant die je straks wilt zien naar boven.
3. Pak een mal naar wens en leg deze met de snijkant naar beneden. Om verschuiven te voorkomen gebruik ik een heel klein stukje washi tape. Deze tape plak ik op een plek waarvan ik weet dat deze straks weggesneden wordt.
uitleg hoe werkt de double do xl
4. Leg hierop een blauwe plaat.
5. Draai deze stapel voorzichtig door je Double Do XL. Stop bij veel weerstand.
6. Je figuurtje is gesneden. Haal het papier voorzichtig uit de mal. De kleine gaatjes in de mal kun je gebruiken om het papier uit de mal te drukken, bijvoorbeeld met een stompe naald of kleine paperclip.
werken met de double do xl

TIP! Merk je dat het papier niet makkelijk uit de snijmal komt?
Herhaal deze vorige stappen dan, maar doe na stap 2 bakpapier tussen je paper en je snijmal. Hierdoor krijg je het papier makkelijker uit de mal.

Het eindresultaat van het snijden met de snijmal. Echt super strak!
snijden met de double do xl snijmal

Embossen met snijmal
In sommige snijmallen zitten grote gaten/vlakken. Deze dienen om je uitgesneden vorm nog embossing te geven.
Zie op de foto de snijmal met de gaten en vlakken en hoe het papier uit de snijmal komt door alleen nog te snijden (vorige stappen).
Embossen met embossingmal double do XL

Embossen
1. Leg voor je een blauwe plaat.
2. Leg daarop het zwarte matje. Laat deze aan één kant uitsteken.
3. Leg de snijmal met daarin nog je paper op de map. De snijkant van de mal richting de zwarte mat.
embossen met de Double do XL stappen
4. Leg daarop de andere blauwe plaat.
5. Doe dit alles door de Double Do. De kant waar de zwarte mat uitsteekt moet als laatste door de machine.
6. Je vorm met embossing is klaar.
embossen double do xl boekenvoordeel
Ik vind het embossen echt een leuk toevoeging :-). Net dat beetje extra’s!
Double do embossen

TIP! Lijken de stappen moeilijk om te onthouden?
Als geheugensteuntje heb ik deze stappen geprint en op de zijkant van Double Do geplakt. ZO weet ik elke keer zeker dat ik de goede volgorde en planken gebruik :-).

Wat kun je maken met de Double Do XL?

Advertentie

Nadat ik wist hoe alles werkte kon ik aan de slag :-). En ik moet zeggen het is zo leuk om te doen! Hieronder vind je kaarten die ik heb gemaakt waarbij ik alleen de Double Do heb gebruikt :-).

kaarten maken met de double do xl boekenvoordeel

kaarten maken met de double do xl boekenvoordeel

kaarten maken met de double do xl boekenvoordeel

kaarten maken met de double do xl boekenvoordeel

Kende jij al zo’n machine?

Gerelateerde artikelen:

Advertentie

Zelf kaartjes maken #9: Kerstkaarten 2016 #2
Zelf kaartjes maken #8: Kaarten maken met vilt
Zelf kaartjes maken #7: Kerstkaarten 2016 #1
Zelf kaartjes maken #6: Kaarten met aquarelverf en vilt
Zelf kaartjes maken #5: Kaarten met vilt
Zelf kaartjes maken #4: Pop up kaarten
Zelf kaartjes maken #3: Kerstkaarten
Zelf kaartjes maken met vilt #2
Zelfgemaakte kaarten
Ontwerp: Ons verhuiskaartje

Dit artikel bevat producten die door een bedrijf zijn opgestuurd.

© Nobody ELSe

Reclame

21 reacties

 1. Geweldig! Ik zie 2016. Ik hoop dat ik dit apparaat nu nog kan kopen. Ben me al een tijdje aan het oriënteren in die apparaten. Maar je geeft zo’n goede uitleg ben gelijk verkocht. Maar ik lees ook dat enkele mensen maar drie platen heeft. Hoe verklaar je dit?

 2. hoi ann,

  ik had het probleem met de de dubbele embossing folder (mappen) . ik kreeg de tip om een transparante plaat aan te schaffen , deze is net iets dunner dan de andere platen. dan gebruik je een blauwe plaat en de transparante plaat.. bij mij werkt dat perfect.

  1. Hoi Annemarieke, ik heb ook problemen met de dubbele embossingfolders, de eerste 5 cm gaat goed, daarna is de indruk wazig. Was dat bij jou ook het probleem? En waar heb jij die transparante plaat gekocht? Alvast bedankt, José

 3. Als ik dit zo zie dan is het heel makkelijk. Enkel bij mij gaat dus niet de blauwe plaat,het matje en mal plus papier en daarboven nog een blauwe plaat erdoor heen. De double do draait dan niet en zou kapot gaan. Heb je enig idee hoe dat komt? Of moet ik 2 matjes hebben?
  Ook lees ik dat er 4 platen zouden zitten en een matje,bij mij zitten er 3 platen en een zwart matje erbij. Nu heb ik deze doublé do al heel lang.

  1. Hoi Ann,

   Bij mij ging dat in het begin ook bijna niet. Naar verloop van tijd (als je meer hebt gesneden) loopt de machine soepeler en gaat het beter :-). Ik heb ook maar 3 platen en een matje. Wel een groene snijmat dacht ik uit mijn hoofd, maar dat weet ik eigenlijk niet meer.

 4. Ja, geweldig he, ik heb ook een Double Do en ben er al jaren superblij mee. Het is zoveel makkelijker dan heel precies handmatig met een schaartje te knippen. Iemand reageerde dat het wel een investering is, maar ik kocht de mijne tweedehands op Marktplaats. Kostte ongeveer 20 Euro en werkt perfect. Dan vallen de kosten wel mee!

 5. Ze zijn allemaal geweldig!!!! De staande kaartjes met ” voor jou” en “happy birthday” vind ik echt erg leuk. Zou best zo’n apparaat willen hebben.

 6. Wat een mooie kaarten! Ik ben al heel lang benieuwd naar een Cricut machine. Zulke apparaten zijn inderdaad wat prijzig, maar het is het wel echt waard. Ik vind je kaartjes echt heel erg mooi!

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.