Tutorial: Lieveheersbeestje Vilt ★★

sfeerfoto lieveheersbeestje vilt
Reclame

sfeerfoto lieveheersbeestje vilt
Mijn eerste uitgebreide tutorial hoe je een vilten figuurtje maakt, spannend! Hopelijk vinden jullie de tutorial leuk! Het maken van het lieveheersbeestje vilt kost ongeveer 2 uur en heeft een moeilijkheidsgraad van maar 2 sterren. Veel plezier!

Benodigdheden

Voor meer specifieke informatie over verschillende benodigdheden, klik hier >>>.

Schaar Patroon, download deze hier >>>
Knopspelden Vilt, rood en zwart
2 naalden Zwart wol, klein stukje voor voelsprieten
Lijm Lintje, ongeveer 10 cm
Vulling Oogjes
Borduurgaren, rood en zwart

We gaan beginnen!

lieveheersbeestje stap 2 3 4
1. Download het patroon, print het patroon uit en knip de vormen netjes uit.
2. Leg het uitgeknipte patroon op het vilt, maak het patroon vast met knopspelden en knip het patroon uit het vilt.
3. Totaal knip je: 2 zwarte lichamen, 4 zwarte pootjes (grote rondjes), 4 rode vleugels en 6 zwarte stippen (de kleinste rondjes). Zie op foto 3.
4. Plak de 6 stippen op de 2 vleugels. Zorg dat je genoeg lijm gebruikt maar dat de lijm niet onder de stip uitkomt. Dat is niet mooi. Als je ze extra stevig vast wilt maken, kun je de stippen nog met naald en draad vastzetten.
lieveheersbeestje stap 5 6 7
5. Pak één zwart lichaam en de 4 pootjes. Doe een klein beetje lijm aan de zijkant van een pootje (zie foto 5, klik op de foto om te vergroten).
6. Lijm het pootje vast aan het lichaam.
7. Voorbeeld met de pootjes erop vastgelijmd.  Het vast lijmen is alleen bedoeld voor als we straks de 2 lichamen aan elkaar gaan maken, de pootjes makkelijk blijven zitten.
Lieveheersbeestje stap 8 9 10
8. Leg de vleugels op elkaar.
9. Pak je naald en rood borduurgaren (borduurgaren bestaat uit 6 draadjes, we gebruiken er steeds maar 3). Maak de vleugels aan elkaar door middel van de festonsteek. Het mooiste is als de steekjes ongeveer allemaal even groot zijn en op gelijke afstand zitten. Doe dit vervolgens ook met de andere set vleugels.
10. Pak nu het lichaam zonder de opgeplakte pootjes en leg de vleugels er op naar wens.
Lieveheersbeestje stap 11 12 13
11. Pak de naald weer met de rode garen. Steek de naald vanaf de achterkant naar de voorkant ongeveer 1 cm vanaf de bovenkant van de vleugels (zie foto 11).
12. Steek de naald vervolgens bij de volgende festonsteek, die je eerder hebt gemaakt om de vleugels aan elkaar te maken, weer naar beneden. En zo dus steeds van achter naar voor en van voor naar achter. Door gebruik van het rode garen valt het niet op dat de vleugels daar aan het lichaam zijn gezet.
13. Ga zo door tot ongeveer één 0,5 cm na het hoofd en maak de draad vast aan de achterkant. Doe stap 11 t/m 13 ook met de andere vleugel.
Lieveheersbeestje stap 14 15 16
14. Leg het lichaam met de vleugels op het lichaam met de pootjes. De pootjes vallen nu tussen de twee lichamen.
15. Pak een naald met zwart borduurgaren. Begin met het vastmaken van de lichaamsdelen bij één van de onderste pootje (niet de pootjes bij het hoofd). Werk door middel van de festonsteek naar de plek toe waar het lintje moet komen (tussen de twee onderste pootjes). Stop op die plek. Let op, naai niet per ongelijk de vleugels extra aan het lichaam.
16. Vouw het lintje dubbel en schuif de twee losse uit einden tussen de twee vilten lichamen en maak het lintje vast met dezelfde naald en draad waarmee we nu ook de lichamen aan elkaar maken. Als het lintje goed vast zit, gaan we verder met de festonsteek tot en met het hoofdje. Stop hier even met de steek want we gaan de voelsprieten maken en al een beetje vulling er in doen, maar laat wel de draad met naald eraan zitten. Knip deze niet af, zodat je direct weer makkelijk verder kunt!
Lieveheersbeestje stap 17 18 19
17. Pak een andere naald. Doe daar het stukje zwarte wol doorheen en knoop de uiteinden aan elkaar.
18. Steek nu de naald tussen de twee lichamen en via de binnenkant door de voorkant van het hoofd, zodat de knoop aan de binnenkant voor het hoofd zit.
19. Knip de wol door zodat er twee voelsprieten ontstaan.
Lieveheersbeestje stap 20 21 22
20. Nu kunnen we het lieveheersbeestje vullen. Vergeet vooral het hoofd niet vol te stoppen dit kan goed met je vingers maar ook de botte kant van een sateprikker is makkelijk. Maak nu weer een paar steken en vul het lieveheersbeestje voor de laatste keer bij. Je kunt zelf kijken hoe vol je je beestje wilt doen, hoe meer hoe harder, maar doe er nooit te veel in. Je moet het beestje nog wel dicht kunnen naaien zonder dat de vulling uitsteekt.
21. Maak de laatste steken, knoop het garen vast aan het beginpunt en knip het de resterende garen er af.
22. En als laatste plak de oogjes op het hoofd. Kunnen zelfklevende oogjes zijn, zo niet, kun je het gewoon met lijm doen.

Je bent helemaal klaar!

Advertentie

Hopelijk ben je tevreden. Let wel op, het is natuurlijk handwerk dus jouw beestje kan iets afwijken van mijn lieveheersbeestje. Maar er is een overeenkomst, ze zijn beiden met liefde gemaakt. Ik ben erg benieuwd naar jouw creatie. Ik zou het erg leuk vinden als je een foto maakt en deze plaatst op mijn Facebookpagina of via Twitter @NobodyELSeNL. En wie weet verschijnt deze dan wel op mijn site!

Het patroon en deze tutorial zijn NIET voor commercieel gebruik en blijven ten alle tijde eigendom van Nobody ELSe.
© Nobody ELSe

11 reacties

 1. Hoi Els, heb het lieveheersbeestje gemaakt voor de peuters. Ik heb de poten eraan geknipt dat vond ik wel zo handig. En de oogjes het ik met een paar kruissteken over elkaar gemaakt. Dit omdat alles goed vast moet zitten bij peuters. Ik weet niet hoe ik een foto ervan kan plaatsen.
  Ben nu ook bezig met een bij en ga ook een libelle maken van vilt. Ik heb de smaak te pakken.
  Je beschrijft alles duidelijk en fijn met de foto’s erbij. Bedankt Cathalijn

  1. Dank je wel voor je lieve reactie :-). Slim om alles goed vast te maken! Veel plezier met je andere creaties! Veel knutselplezier!

 2. leuk! dit zocht ik nu om de luizenzak van mijn dochter op te vrolijken! bedankt voor het gratis patroon en de tutorial. Misschien nog een tip voor anderen: Zeeman verkoopt tegenwoordig ook vilt in vele kleuren.
  Groet, Astrid

 3. Hoi Els,

  We hebben onder jouw leiding een hele leuke middag gehad en mooie lieveheersbeestjes gemaakt. Dankjewel!

  Ank, Cleta, Connie, Els, Henriette, Ingrid, Lisette en Eugenie.

 4. Els een prima site heb het met plezier bekeken. We zullen snel iets afspreken.
  Groetjes Annelies

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.