Nieuwe hobby: strijkkralen plus mini review

stijkkralen HAMA fruit onderzetters
Reclame

stijkkralen HAMA fruit onderzetters
Wie kent strijkkralen nog van vroeger? Ik wel, en heb er uren mee geknutseld. Laatst zag ik dat je op Pinterest allemaal gave patronen kunt vinden. Dat moest ik dan ook proberen!


Natuurlijk als eerste naar de Action toe. Daar hadden ze een pot voor € 2,99 (zie eerder shoplog), daarin zitten ongeveer 5500 strijkkralen en 3 kleine grondplaten. Ik heb bij Top1Toys nog één grote ronde grondplaat (€ 1,99) en een grote vierkante grondplaat van HAMA (€ 6,99) gekocht. Daar zaten ook een paar stijkkralen bij. Gelijk leuk voor een vergelijking, want het viel me gelijk op dat de kralen van HAMA echt veel duurder zijn als die van de Action. Maar is het prijsverschil ook te merken?
strijkkralen Action HAMA
lijn

Aan de slag met de strijkkralen van HAMA en de Action

HAMA
Als eerste wilde ik de HAMA strijkkralen proberen. Omdat ik daarvan alleen witte, zwarte, grijze, roze en rode kralen had, ben ik eerst gaan zoeken naar een voorbeeld met die kleuren. Ik vond een patroon via Pinterest van het spookje van Super Mario.

Het maken van het spookje was erg leuk :-). Erg ontspannend want je moet goed opletten dat je geen kleine foutjes maakt. Dus tijd om ergens anders aan te denken is er niet :-). Het deed me dan ook een beetje denken aan de ervaring met het kleuren voor volwassen.
Spook maken
lijn
Action
En dan nu de strijkralen van de Action. Eerst een patroon zoeken. Ik had al bij meerdere Pinterest accounts leuke onderzetters van strijkkralen gezien in de vorm van fruit. Deze ging ik ook maar eens maken, maar dan op mijn eigen manier :-). Leuk voor in de tuin als onderzetter.

De kraaltjes van de Action zijn wel iets anders van vorm vergeleken met die van HAMA. Ook zijn niet alle kralen even hoog. Je ziet duidelijk dat de strijkkralen van HAMA mooier van vorm zijn. Op de grondplaat ogen de kralen van de Action dan ook rommeliger.
fruit onderzetter Action strijkkralen
lijn

De kralen strijken

Advertentie

En nu het grote moment, de kralen aan elkaar strijken. Ik was erg benieuwd of dit bij beide kralen even goed zou gaan. Eerst die van HAMA. Dit ging snel, heel snel. Misschien ging het wel te snel, ik had het nog nooit eerder gedaan, dus echt geen idee hoe lang het moest.

Daarna ging ik de kralen strijken van de Action. Ik merkte echt al heel gauw verschil. Deze wilde namelijk helemaal niet goed smelten. Zelfs niet als ik het strijkijzer op een hogere stand zette.

Het verschil in strijkresultaat is dan ook duidelijk te zien. Ik vind de HAMA strijkkralen mooier en beter aan elkaar zitten. Bij de Action blijven de kralen meer intact en smelten deze niet zo makkelijk aan elkaar. Daardoor is de onderzetter veel kwetsbaarder. Het spookje van HAMA kralen is veel steviger.
resultaat strijkkralen review
lijn

Conclusie

Als ik nieuwe kraaltjes moet gaan kopen, zou ik toch gaan voor die van HAMA. Helaas wel een heel stuk duurder maar wel een veel mooier resultaat. Wil je dit met kinderen gaan doen, dan zijn die van de Action ook prima. Ook de grondplaat van HAMA blijft ook veel mooier en trekt niet krom in vergelijking met de merkloze witte plaat.

Het werken met strijkkralen vind ik echt super leuk om te doen. Na deze 2 figuurtjes ben ik dus gelijk verder gegaan met meer onderzetters te maken.

Eindresultaat

Boo
lijn
En al de onderzetters geïnspireerd op fruit
stijkkralen HAMA fruit onderzetters
lijn
fruit onderzetter
lijn

Wat vind jij van strijkkralen?

Advertentie

Maak je ook nog wel eens iets met strijkkralen of vind je het echt iets voor kinderen? Ik ben in ieder geval heel enthousiast :-). Het maken van figuurtjes smaakt zeker naar meer!

© Nobody ELSe

33 reacties

 1. Nostalgisch! Ik heb dit vroeger ook vaak gedaan. Goed om te weten dat Action kralen toch niet zo goed zijn, soms is goedkoop ook duurkoop. En wat leuk die fruitonderzetters.

 2. Ik heb ook nog een doos met Hama kralen staan. Jouw onderzetters vind ik echt de max! Ik was nog van plan om zo’n onderzetters in fruit thema te haken, maar misschien is met strijkkralen toch beter. Dat kan je gemakkelijk afwassen en het is steviger. Ik ga je afbeelding pinnen en eens nakijken over welke kleurtjes ik beschik. 🙂

 3. Ik vind het nog steeds een leuke hobby (kan je het wel een hobby noemen eigenlijk?) om te doen! Ik maak er vaak daarna ook nog sieraden van, of ik maak een strijkkralen bakje!

 4. Jeugdsentiment! Wat heb ik dat veel gedaan zeg. Als het goed is heb ik hier nog een hoop boekjes liggen met voorbeelden, dus als je nog meer wilt maken dan weet je me te vinden!

 5. Haha, ik ken ze nog! Ik heb hier nog allemaal frutsels liggen van mijn buurmeisjes!
  Ik kreeg dan op mijn verjaardag een plantje, een beer, of wat dan ook.
  Zelf heb ik dit al lichtjaren niet meer gedaan.

 6. Ik denk dat figuurtjes leggen van strijkjkralen net zoiets is als kleuren voor volwassenen het is rustgevend als het lukt, maar waarschijnlijk wel frustrerend als het strijken niet goed lukt. In jeder geval een leuk tijdverdrijf.

 7. Ah dan ligt het dus niet aan mij dat ik de kralen van de action waardeloos vind 😛 Ik kreeg ze inderdaad ook niet goed gestreken en merkte dat niet allemaal even hoog zij nee. Dus ik heb nu ook maar hama gekocht. Nog niet geprobeerd maar daar wil ik binnenkort wel mee aan de slag

  1. Haha, fijn om ge horen dat ik ook niet de enige ben met problemen met de kralen van de Action. Veel plezier met die van Hama.

   1. Ik was als kind echt een enorme strijkkraal fan, maar na 1 keer een andere set dan van het hama-merk te hebben gekregen (die dus echt voor geen meter werkte) stond voortaan de naam er GROOT bij op mijn verlanglijstje. En nu 20 jaar later zal ik ook niet voor een ander merk gaan, hahaha.

 8. Ik vond het vreselijk, hahahaha Mijn kind heeft het ook gedaan maar dat schoof ik af naar oma, ze had daar dus de strijkkralen staan en deed het samen met mijn moeder weleens. 😉

  Ik ben meer van de ministeck, oke is eigenlijk bijna hetzelfde? Of toch niet, ik vind het wel heel leuk geworden wat jij hebt gemaakt, nooit aan gedacht om ze als onderzetters te laten maken of zo te gebruiken.

  X

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.