Reclame

DIY #59: Vriendschapsarmbandjes maken met stap voor stap uitleg

DIY Vriendschapsarmbandjes uitleg Makkelijk beginners
Reclame

DIY Vriendschapsarmbandjes uitleg Makkelijk beginners
Vandaag laat ik twee simpele technieken zien hoe je zelf een vriendschapsarmbandje kunt maken. Ik vertel wat ik heb gebruikt, geef uitleg over de verschillende technieken en laat diverse gemaakte armbandjes zien. Tip: de vriendschapsarmbandjes zou je ook kunnen gebruiken als sleugelhanger of boekenlegger :-).

Benodigdheden vriendschapsarmbandjes maken

Voor het maken van deze armbandjes heb je niet veel nodig. Daardoor zijn ze ook nog eens super goedkoop om te maken! Alle benodigdheden zijn ook nog eens bij de Action te koop.

Het belangrijkste is het draad waarmee je de armbandjes gaat vlechten of knopen. Ik gebruik borduurgaren uit de borduurgarensetjes van de Action. Per setje met 8 kleuren zijn deze € 0,69. Het voordeel van deze setjes is dat de verschillende kleuren gelijk mooi bij elkaar passen en er is erg veel keuze.
DIY Vriendschaparmbandjes borduurgaren set Action budgetproof
Goed plakkende washi tape, om het begin van de armbandjes vast te maken op een gladde ondergrond
Verder heb je natuurlijk ook een schaar nodig om het borduurgaren te knippen.

Armband 1, visgraat vriendschapsarmbandje vlechten

Advertentie

Dit visgraat armbandje is erg makkelijk te vlechten. Dus geschikt voor een echte beginner. Doordat je net iets anders vlecht dan bij een standaard vlecht, krijg je een mooi visgraat patroon in je armband.

Zoek als eerste drie kleuren borduurgaren uit die je wilt gaan gebruiken. In deze uitleg gebruik ik drie kleuren, als je de techniek door hebt kun je zo veel kleuren gebruiken als je wilt. Hoe meer kleuren hoe breder de armband, hoe mooier het visgraat patroon.

Het begin
Knip van elke kleur borduurgaren 2 draadjes van ongeveer 120 cm. In totaal heb je met 3 kleuren, 6 draden van elk 120 cm. Leg deze netjes op elkaar. Pak het midden van al deze draden en maak daarin een lus met knoop. Nu heb je een knoop met daaruit 12 draden (4 draden van elke kleur) van ongeveer 60 cm. Maak de lus vast aan bijvoorbeeld een plastic mat met washi tape. Zo kun je straks makkelijk vlechten.
DIY Vriendschaparmbandjes lus knoop visgraat begin

Visgraat vlechten
Leg de draden zoals op de foto (ik heb voor de duidelijk al een klein beginnetje gemaakt). Welke kleuren je hebt gekozen maakt niet uit, maar de volgorde van de kleuren moet precies zoals op de foto. Ik heb bovenaan aan beide kanten donkerblauw, dan blauw en onderaan licht blauw.

Belangrijk: op de foto’s werk ik voor de duidelijkheid met een slappe draad. Als je gaat vlechten hou alles strak vast voor een zo’n mooi mogelijke visgraat vlecht.
DIY Vriendschaparmbandjes vlechten visgraat uitleg
Vouw het draad van linksboven (bij mij donkerblauw) naar het midden.
DIY Vriendschaparmbandjes maken uitleg makkelijk
Vouw vervolgens het draad van rechtsboven in dezelfde kleur ook naar het midden. Over de de draad van de vorige stap. Nu zal je zien dat de middelste kleur (bij mij blauw) bovenaan ligt aan de zijkant.
DIY Vriendschaparmbandjes vlechten uitleg borduurgaren
Vouw nu weer de bovenste linker draad naar midden (bij mij blauw)
DIY Vriendschaparmbandjes maken stap voor stap visgraat vlechten
Gevolgd door de rechter draad (bij mij blauw). Nu ligt aan de zijkanten de onderste kleur (licht blauw bij mij) bovenaan.
DIY Vriendschaparmbandjes visgraat techniek uitleg
Pak nu weer de linker draad die bovenaan ligt en vouw deze naar het midden (bij mij licht blauw).
DIY visgraat armbandje vlechten uitleg
Als laatste vouw je nu de draad die rechtsboven ligt. Je hebt nu alle draden één keer gehad.
DIY visgraat armbandje uitleg beginners
Alle draden liggen nu weer hetzelfde als bij de eerste stap toen je begon met vlechten. Herhaal de vorige stappen tot je armbandje de juiste lengte heeft, dit hangt af  aan de dikte van je pols of die van je vriendin. Met de sluiting die ik zo laat zien kun je de armband wel wat groter maken.

Advertentie

Sluiting maken
Als je armband de juiste lengte heeft, stop je met de visgraat vlecht. Je hebt nu weer links en rechts drie kleuren. Maak in elke drie kleuren een standaard vlecht. Op de foto heb ik één kant gedaan, maar ook aan de rechterkant moet zo’n vlecht komen. Vlecht deze ongeveer 7 cm lang. Maak aan het einde een knoopje. Knip overbodig draad af.
DIY Vriendschaparmbandjes sluiting visgraat vlecht
Haal één vlecht door de lus (zie foto) en maak daarna een dubbele knoop in beide vlechten als je de armband om je arm hebt, of die van je vriendin natuurlijk :-).
DIY Vriendschaparmbandjes visgraat sluiting maken

Het eindresultaat
Hierbij het eindresultaat:
DIY Vriendschaparmbandjes vlechten instructie kinderen
Nog een visgraat armbandje met meer kleuren
Na 3 verschillende kleuren wilde ik ook nog een armbandje maken met meer kleuren. Ik koos weer voor blauw maar nu 6 verschillende tinten. Door meer kleuren wordt de armband dikker en is de visgraat nog beter te zien :-).
DIY Vriendschaparmbandjes visgraat vlecht uitleg makkelijk

Armband 2, Chevron vriendschapsarmbandje knopen

Het chevron armbandje is de tweede armband die ik maakte. Ook echt een armbandje welke makkelijk te maken is, maar wel net iets moeilijker dan armband 1 met de visgraat vlecht :-).

Natuurlijk kan ik zelf een stap voor stap uitleg fotograferen maar op youtube vond ik echt een super goede video met een rustige uitleg, beter zou ik het niet kunnen :-):
DIY: Chevron vriendschapsarmbandje knopen, rustige uitleg

Mijn eerste armbandje met deze knooptechniek maakte ik precies zo als in het filmpje met drie kleuren. Ik gebruikte de kleuren blauw, roze en geel. Dit is mijn eerste armbandje dat ik ooit zo heb gemaakt, dus prefect is het allemaal nog niet :-).
DIY Vriendschaparmbandjes knopen uitleg goedkoop

Advertentie

Chevron vriendschapsarmbandje met meer kleuren
Het eerste armbandje vond ik zo leuk om te maken, dat ik besloot nog een versie te maken met meer kleuren. Ik koos voor 5 kleuren, geel, roze, paars, blauw en groen. Ik gebruikte weer hetzelfde filmpje met uitleg om dit armbandje te maken. Door meerdere kleuren heb je wel iets meer borduurgaren nodig, ik gebruikte ongeveer 220 cm per draad. Het maken duurt ook iets langer. Maar het blijft leuk om te doen :-).
DIY Vriendschaparmbandjes knopen borduurgaren kleuren

Vriendschapsarmbandjes cadeaugeven

Heb je een armbandje gemaakt om cadeau te geven? Al eens eerder maakte ik cadeaukaartjes voor sieraden, een zwart-wit en een kleurrijke set. Deze kun je gratis downloaden in dit artikel:
DIY #46: Cadeaukaartjes maken voor sieraden / kleine cadeautjes, incl. gratis printables
DIY Vriendschaparmbandjes cadeaukaartjes gratis printable

Welke techniek om vriendschapsarmbandjes te maken vind jij het leukst?

Gerelateerde artikelen:

DIY #58: Last minute winterse kerst stolp knutselen (ook leuk voor na de kerst)
DIY #57: Makkelijk en goedkoop een dieren traktatie maken (incl. gratis printable en patronen)
DIY #56: Mandala onderzetters maken
DIY #55: Kerst Rudolf bloempot
DIY #54: Slinger maken met ijsjes (incl. gratis printable hoorntjes)
DIY #53: Sleutelhangers maken met imitatieleer
DIY #52: Paint Pouring (Verf gieten), incl. filmpje

Meer DIY, klik hier >

Het borduurgaren in deze DIY heb ik ontvangen.

Advertentie

© Nobody ELSe

Reclame

17 reacties

 1. Ik Google het nu voor het eerst eigenlijk… ik heb jaren geleden van iemand geleerd hoe armbandjes te knopen en wist niet dat dit zo populair was !
  Mijn armbandje hebben geen V patroon maar eigenlijk een \ ik gebruik 3 kleuren (kan 2 en max 8 om het mooi te houden) en ik ben bijvoorbeeld nu met grijstinten bezig. Ik begin met donker dan midden en dan licht en dan heb ik steeds 2 met dezelfde kleur en die knoop ik dan 2 x om de volgende heen en zo begin je weer voor aan.
  Zelfde als het chevron bandje maar dan een \ ipv een V…
  Ik ga nu proberen om een chevron patroon te knopen.
  Ben benieuwd

 2. Je kan ipv washitape ook een veiligheids speld en een kussen gebruiken om vast te maken.
  Of een klembord gebruiken.
  Ik maak zelf al 26 jaar vriendschapsarmbandjes en maak andere patronen dan de diagonale en de vissegraat.(ook wat moeilijkere patronen)

  1. Deze armbandje maken deed ik vroeger ook, maar zelf nu ik 34 jaar ben is het ook leuk :-). Als je gaat beginnen, veel plezier met maken.

 3. Deze vriendschap bandjes zijn leuk geworden. De kleuren van regenboog is zeker prachtig. Wat ben jij toch erg handig. Je verzint altijd leuke dingen te maken.

 4. Ha wat leuk! Dit is voor mij echt jeugdsentiment: dit soort armbandjes maakte ik als kind heel vaak. Ze zijn heel leuk geworden! Lekker vrolijk ook! En wat leuk dat Action deze DIY-setjes verkoopt.

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.