DIY #58: Last minute winterse kerst stolp knutselen (ook leuk voor na de kerst)

Action kerst stolp DIY decotime
Reclame

Action kerst stolp DIY decotime
Zoek je nog leuke winterse (kerst)versiering voor in huis? Dan is deze DIY misschien iets voor jou. Vandaag laat ik aan de hand van een DIY pakketje van DecoTime stap voor stap zien hoe je makkelijk je eigen stolp kunt maken in een winters thema.

Stolp maken in winterse sferen

Voor kerst maak ik graag zelf mijn eigen versieringen, zoals muisjes van vilt in een kerstsokje en gehaakte kerstballen in de vorm van hertjes en eenhoorns. Maar ja, na kerst en oud&nieuw ruim ik dan weer alles op en wordt het huis zo leeg. Daarom besloot ik een winterse stolp te maken, leuk voor kerst maar deze stolp kan ook nog mooi blijven staan in januari en februari. In dit artikel vertel ik hoe ik deze stolp heb gemaakt en ik er mijn eigen draai aan heb aangegeven.

Benodigdheden voor de DIY winterse stolp

Het belangrijkste wat je nodig hebt is een DIY doosje ‘Maak je eigen kerst stolp’ van DecoTime. Te koop bij de Action. Je kunt gelijk een stolp maken, zoals het voorbeeld op de verpakking.

Ik maakte natuurlijk mijn eigen creatie. Hieronder zie je wat ik nog meer heb gebruikt (alles is te koop bij de Action).

 • Twinmarkers
 • DecoTime Glitter
 • Alleslijm
 • Washi tape (om iets vast te plakken of dus geen mooie tape te zijn ;-))
 • Glitter washi tape
 • Ponsjes om sterren mee te maken of perforator
 • DecoTime Glitter sticker papier of gewoon glitter papier (bij gewoon papier heb je ook nog dubbelzijdige tape nodig)
 • Stanleymens

Stap 1: de houten figuurtjes

Als eerste pakte ik het doosje uit met alle benodigdheden voor de stolp. Ik begon met de houten figuurtjes uit het hout te halen. Let op: doe dit voorzichtig. Vooral de sneeuwvlokjes die horen bij mijn stolp zijn erg klein en breken snel.

De houten figuurtjes wilde ik gaan inkleuren. Daarom deed ik eerste een test op een restje hout. Ik keek welke stiften/verf goed werkte op het hout en welke kleuren ik mooi vond. Ik koos om de houten figuurtjes in te kleuren met mijn Twinmarkers (stiften op alcoholbasis). Ik gebruikte de volgende drie kleuren: nr 71, Cobalt Blue, GG3 Green grey en nr 167, Pale Green Light. Maar je kunt natuurlijk elke kleur gebruiken die je wilt :-).
Decotime stolp DIY houten_onderdelen kleuren twinmarkers

Stap 2: de sneeuw aanbrengen

Advertentie

Om de houten afbeeldingen nog meer in winterse sfeer te krijgen, versierde ik deze met glitter. Deze glitter lijkt een beetje op sneeuw :-). Eerst deed ik alleslijm op het hout, daarop strooide ik voldoende glitter. Met mijn vinger drukte ik de glitter wat aan en daarna strooide ik er nog wat glitter over heen. Ik liet daarna alles goed drogen.
Decotime_stolp_DIY kerst glitter lijm sneeuw

Stap 3: in elkaar zetten van de losse onderdelen van de stolp

Als eerste maakte ik met een stanleymes een gootje voor de lichtjes (deze zitten in het pakket van de stolp) in de houten ondergrond. De lichtjes zijn dan in de stolp en de bediening buiten de stolp. Zo kan ik de lichtjes makkelijk aan- en uitzetten.

Daarna maakte ik met alleslijm de houten figuurtjes vast in de basis. Deze liet ik weer goed drogen. Je wilt geen vocht in de stolp :-).
Action stolp Kerst DIY auto kerstboom
Om de houten figuurtjes deed ik de lichtsnoer. Deze is van een soort ijzerdraad dus deze kun je makkelijk vouwen om de figuren. Om alles goed op zijn plaats te houden, plakte ik de snoer op sommige plaatsen vast met washi tape. Na het strooien van de sneeuw kon de stolp gesloten worden.
Decotime stolp DIY kerst lichtsnoer

Stap 4: Stolp aan de buitenkant versieren

Uit het glitter sticker papier ponste ik sterren. Ik gebruikte daarvoor twee verschillende ponsjes, eentje met een kleine ster en een met een grote ster. Deze plakte ik door elkaar op de buitenkant van de stolp.
Decotime stolp DIY ponsje ster
In plaats van ponsjes zou je ook een perforator kunnen gebruiken. Heb je geen glitter sticker papier, dan zou je ook uit papier sterren kunnen ponzen en deze op kunnen plakken met dubbelzijdige tape.
Sterren stickers stolp kerst glitter
Als laatste deed ik nog glitter washi tape om de onderkant van de stolp.
Decotime stolp DIY kerst gllitter washi tape Action

Het eindresultaat

En zo is uiteindelijk mijn winterse kerststolp geworden :-).
Decotime Action DIY Stolp kerst

DecoTimeChallenge

Het DIY pakketje van de stolp heb ik ontvangen. Ik neem namelijk deel aan de DecoTimeChallenge samen met nog 10 andere internationale DIY influencers. Deze maken ook allemaal een stolp of lichtbox op hun eigen manier. Echt al een eer dat ik ben uitgenodigd voor deze challenge. Nu ga ik hard duimen dat ik win :-). Duimen jullie mee?

Wil je meer dingen zelf maken voor kerst?

In dit overzicht vind je al mijn kerst DIY artikelen :-).
Overzicht kerst artikelen op blog

Gerelateerde artikelen:

Advertentie

DIY #57: Makkelijk en goedkoop een dieren traktatie maken (incl. gratis printable en patronen)
DIY #56: Mandala onderzetters maken
DIY #55: Kerst Rudolf bloempot
DIY #54: Slinger maken met ijsjes (incl. gratis printable hoorntjes)
DIY #53: Sleutelhangers maken met imitatieleer
DIY #52: Paint Pouring (Verf gieten), incl. filmpje

Meer DIY, klik hier >

© Nobody ELSe

8 reacties

 1. Ik duim zeker met je mee, Els, dat je gaat winnen maar voor mij ben je met deze mooie stolp al een winnaar, hoor!
  Geniet ervan deze periode van het jaar!

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.