Eind 2016 heb ik het haken ontdekt. Haken is zo leuk om te doen! Geschikt voor bijna iedereen en voor elk budget. Je kunt van alles haken sjaal, dekentjes, omslagdoeken, kleding, mandjes en nog veel meer! Mijn persoonlijk favoriet om te haken zijn knuffels (ook wel amigurumi genoemd). Let op, haken is wel erg verslavend!

Hoe leer je haken?


Wil je ook leren haken? Zelf heb ik het geleerd van mijn collega in een één op één les. Hierbij heb ik de basis geleerd en ben ik daarna zelf nieuwe steken gaan leren. Dit werkte voor mij heel erg fijn. Er zijn heel veel steken, maar als je de basissteken kent, kun je makkelijk de andere steken leren.  
 
Heb je nu niemand in je omgeving die kan haken en je het wilt leren? Dan kun je in veel haakboeken ook uitleg vinden hoe je moet haken, maar nog makkelijker is Youtube. Op Youtube staan genoeg filmpjes van verschillende steken, maar ook staan er filmpjes van mensen die een heel patroon stap voor stap haken.

 

Welke haaknaalden zijn geschikt om te haken?


Haaknaalden heb je in verschillende soorten en maten. Zelf heb ik Clover haaknaalden. Dit zijn ergonomische haaknaalden en hebben een zacht voorgevormd handvat. Zelf ben ik helemaal fan van deze haaknaalden. Een goede haaknaald is belangrijk zodat het garen makkelijk glijdt bij het maken van een steek (niet stroef) en je geen last van je handen krijgt. Natuurlijk verschilt het per persoon wat je fijn vindt en wat je budget is. Bij Action verkopen ze bijvoorbeeld ook haaknaalden en soms hebben ze zelf ook haaknaalden met een zacht handvat. De maat van de haaknaald is afhankelijk van het soort garen en patroon wat je gebruikt. De maat van een haaknaald wordt aangegeven in mm.
 

Welk garen gebruik je bij haken?


De keuze van garen is echt enorm! Garen kan van verschillende materialen gemaakt zijn, denk aan katoen, wol, acryl, polyester enzovoorts. Er is zelf ook garen van gerecycled materiaal. Knuffels haak ik het liefste met katoengaren. Het merk wat ik momenteel graag gebruik is Yarn and Colors, Must-Have (te koop bij verschillende winkels). Dit merk en soort garen is beschikbaar in heel veel verschillende kleuren.
 
Bij diverse budgetwinkels zoals Action, Zeeman, Wibra en Boekenvoordeel verkopen ze ook heel veel leuk garen van verschillende materialen. Action Alison & Mae Medium, Wibra Saskia en Zeeman Royal zijn acrylgaren en gebruik ik ook graag.
 

Wat heb je verder nog nodig bij het haken?


Per haakproject kan het verschillen wat je allemaal nog meer nodig hebt. Over het algemeen steekmarkeerders en stopnaald. Steekmarkeerders gebruik je om een steek te markeren. Vaak is dit de beginsteek, zodat je precies kan zien waar je begonnen bent met haken. Een stopnaald is een naald met stompe punt, hiermee kun je makkelijk overgebleven garen wegwerken. Ook gebruik je een stopnaald om onderdelen van knuffels vast te maken aan elkaar. Bij het haken van knuffels gebruik ik ook nog vulling, knopspelden en veiligheidsoogjes. Ik ben helemaal fan van de vulling van HEMA.
 

Haakpatronen


Als je alles in huis hebt om te haken wordt het tijd om een leuk haakpatroon uit te gaan zoeken. En dan komt het… er zijn zo veel leuke haakpatronen. Kiezen vind ik altijd lastig, zo veel leuks.
 
Gratis haakpatronen
Op internet zijn overal heel veel gratis haakpatronen te vinden. Zelf vind ik het ook leuk om haakpatronen te ontwerpen. Op mijn blog vind je daarom ook verschillende gratis haakpatronen. Kijk voor mijn zelfontworpen haakpatronen in de categorie Gratis haakpatronen.
 
Hieronder zie je een kleine selectie van mijn GRATIS haakpatronen:
gratis haakpatroon Kim de koe

Haken gratis haakpatroon konijn haas paashaas

Haken gratis haakpatroon pinguïn kerst mees kerstkleding
 
Haakboeken & losse haakpatronen
Natuurlijk kun je ook haakboeken of losse patronen kopen. Veel ontwerpers hebben kooppatronen op hun website of verkopen deze op Etsy. Losse kooppatronen vind ik niet zo handig. Het liefst koop ik een boek. Zelf maak ik graag haakpatronen uit de haakboeken van Pica Pau, MyKrissieDolls en Zoomigurumi. In de categorie ‘haken’ vind je al mijn gehaakte haakprojecten
Haken haakboek haakpatroon pica pau
 
Complete haakpakketten
In sommige winkels verkopen ze ook complete haaksetjes. Hierin zit dan het haakpatroon, haaknaald, garen en andere benodigdheden. Heel handig om mee te nemen op vakantie :-).
Haken haakpakket

Veel plezier met haken!

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

© Nobody ELSe