Haken #102: Slaapvriendje Nachtuil Nero

Haken slaapvriendje nachtuil nero uitleg
Reclame

Haken slaapvriendje nachtuil nero uitleg
Vandaag mijn eerste haakproject wat ik haakte uit het haakboek ‘Slaapvriendjes haken’. Ik koos voor Nachtuil Nero. In dit artikel vertel ik over het haakpatroon, wat ik precies gebruikte, geef tips en natuurlijk laat ik het eindresultaat zien.

Haakpatroon Nachtuil Nero

Het haakpatroon van nachtuil Nero komt uit het boek ‘Slaapvriendjes haken’ van Stefanie Trouwborst-Wijzers en Jessica Harmsma. In het boek staan verschillende haakpatronen van knuffels die gaan slapen. Het boek is bijvoorbeeld te koop op bol.com.

Voor mijn nachtuil Nero gebruikte ik:

 • Bruin Promo garen Zeeman. Ik gebruikte ongeveer 80 gram.
 • Restje donker bruin Promo garen Zeeman
 • Haaknaald 4 mm voor het Promo en Royal garen
 • Hema Fluffy garen, 50 gr gebruikt. Eigenlijk te weinig, maar ik had niet meer. Daarom zijn de ogen niet helemaal van fluffy garen.
 • Restje wit Royal garen Zeeman voor de ogen
 • Oud roze en donkerblauw Royal garen van Zeeman voor de slaapmuts
 • Twee belletjes voor aan de slaapmuts punten (AliExpress)
 • Haaknaald 3,5 mm voor het fluffy garen
 • Haaknaald 3 mm voor de ogen
 • Veiligheidsogen maat 18 mm
 • Grind en sok om het lijf te verzwaren
 • Vulling
 • Stopnaald, schaar, knopspelden en steekmarkeerders
 • Optioneel: Alleslijm

De veren

Als eerste haakte ik de veren. Dit komt omdat ik eigenlijk zelden met fluffy garen haak en dit enorm lastig vind. Je ziet de steken namelijk totaal niet. Als het haken van de veren niet ging, wilde ik de veren toch haken maar dan met gewoon garen.

In het boek staan meer slaapvriendjes die gehaakt zijn met fluffy garen, daarom is er ook een pagina met tips over hoe je het beste met dit garen kunt haken. Ik heb zelf ook een artikel gemaakt over hoe ik met fluffy garen haak: Haken #99: Tips over haken met fluffy garen.

Advertentie

De eerste veer ging niet makkelijk, maar was toch prima te doen. Vooral het begin was lastig. Ik besloot de andere veren ook met fluffy garen te haken. Kost wat moeite, maar is wel schattiger.

De vleugels

Na de veren maakte ik de vleugels. Deze waren makkelijk te haken. Ik gebruikte bruin garen en voor de laatste toer gebruikte ik donker bruin garen. Dit vond ikzelf wel een leuk extra detail.

De veren deed ik daarna tussen de vleugels. Mmm, misschien zijn mijn veren net iets te groot door mijn gekozen garen. Het garen wat ik gebruikte is ander garen dan in het patroon staat. Toch kreeg ik de veren tussen de vleugels. Ik denk op de goede manier, helaas staat er geen close up van een vleugel in het haakpatroon voor extra duidelijkheid. Die miste ik wel. Ik smokkelde wel wat met alleslijm bij het vastmaken van de veren.
Haken uil haakpatroon vleugels

Het lijf

Het haken van het lijf was erg makkelijk. Wel meer werk dan ik dacht, best veel vasten in een ring. Om het lichaam beter te laten staan, deed ik een sok met grind in het lichaam.
Haken uil lichaam vasten

Geen zin meer of niet meer durven verder te haken

En toen lag het project van Nachtuil Nero even stil. Na de vleugels en het lijf moest ik eigenlijk verder met het hoofd maar op één of andere manier durfde ik maar niet te beginnen. Iets hield mij tegen. Het patroon leek mij moeilijk en ik was bang dat het toch niet zou lukken. Na een aantal weken ben ik gelukkig toch verder gegaan met haken. Herken je dit?

Het hoofd en ogen

Het hoofd haken ging makkelijk, daarna haakte ik de ogen. De ogen haakte ik met wit Royal garen van Zeeman. Helaas had ik niet genoeg fluffy garen om de hele ogen van dit garen te maken. Ik haakte de ogen daarom met gewoon garen en maakte het randje met fluffy garen wat ik nog over had van de vleugels.

Advertentie

De ogen haakte ik met haaknaald 3 mm. Met haaknaald 4 mm kwamen er ‘gaten’ in mijn haakwerk en dat vind ik niet mooi. Door het donkere garen van het hoofd zie je die bruine kleur dan door die ‘gaten’ heen. Dit gebeurt altijd met een een grote haaknaald maar ik vind dat gewoon niet mooi, dus vandaar mijn keuze voor een kleinere haaknaald:-).

Ik haakte alleen de eerste 7 toeren, de ogen werden bij mij al snel te groot ondanks de kleinere haaknaald. De ogen maakte ik wel aan elkaar zoals na toer 8 staat aangegeven. Dat deed ik met fluffy garen.
Haken uil hoofd ogen

De slaapmuts

De slaapmuts begint bij de rand. De rand was makkelijk. Aan de rand komt de verdere muts. Deze wordt met twee kleuren gehaakt. Ik koos voor donker blauw en oud roze.

Wil je mooiere kleurovergang bij de kleurwissels? Kijk dan eens dit youtube filmpje: kleurwissel bij rond haken. Deze manier heb ik ook gebruikt.

Let op: Er staat wel een foutje in het patroon na het haken van de rand komt een toer met 60 vasten staat er. De volgende toer is ineens met 66 vasten. Ik heb daarom gekozen om de toer in de rand ook met 66 vasten te doen.

Aan de punten bevestigde ik twee belletjes.

De oren en neus

Advertentie

Mmm, waar is toer 5 in het haakpatroon van de oren? Erg vervelend. Omdat toer 4, 6 vasten heeft en toer 6, 9 vasten heeft. Ga ik er vanuit dat toer 5 moet zijn, 1v, 2v in de volgende v en dat 3x herhalen. De neus ging goed.

De slaapmuts plaatste ik op het hoofd. De gaten markeerde ik met knopspelden. Ik haalde de muts van het hoofd en maakte de oren vast. Het hoofd maakte ik daarna vast aan het lichaam en ik zette nachtuil Nero zijn slaapmuts weer op.
Haken slaapvriendje nachtuil nero haakpatroon

Poten en staart

Het haken van de poten ging goed. De staart was even opletten, maar wordt op ongeveer dezelfde manier gehaakt als de poten. Er staat geen foto van de staart in het haakboek, dat maakt het nog iets moeilijker.

Samen met de vleugels maakte ik de poten en staart vast aan het lichaam.
Haken uil Nero slaapvriendje poten vleugels
Haken uil staart

Het eindresultaat van het haken van nachtuil Nero

Het haakpatroon van Nero de nachtuil was leuk om te haken. Ik miste wel wat foto’s die alles wat duidelijker maken. Zoals bijvoorbeeld bij de vleugel, hoe die precies in elkaar moeten. Van de staart staat nergens een foto van in het boek. Ook jammer waren de kleine foutjes in het patroon, voor de beginnende hakers toch niet makkelijk.

Toch ben ik erg blij dat ik nachtuil Nero heb afgemaakt. Met het eindresultaat ben ik erg blij. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar hij is af :-).
slaapvriendjes haken nachtuil nero haakboek haakpatroon

Welk haakproject heeft bij jou even stil gelegen maar heb je daarna toch afgemaakt?

Gerelateerde artikelen

Advertentie

Haken #101: Duitse herder Rex (haakpatroon MyKrisseDolls)
Haken #100: Papi de matroosmops (Zoomigurumi 9)
Haken #99: Tips over haken met fluffy garen
Haken #98: Mopshondje Pip (haakpatroon MyKrissieDolls)
Haken #97: Bella de Bloemenbeer, gratis haakpatronen
Haken #96: Hilda de Schotse hooglander (Zoomigurumi 9)

Meer artikelen over haken, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

© Nobody ELSe

7 reacties

 1. Jouw nachtuil ziet er echt leuk uit. Goed idee om alleen een fluffy rand om de ogen te maken. Nu springen ze er echt uit. Ik heb dit boek ook in huis, maar er nog niets uit gemaakt. Nu krijg ik er ook zin in.

  Fijn weekend, Margaret

 2. Kan me voorstellen dat daar best wel wat bloed, zweed en tranen in is gaan zitten en dat die kop een uitdaging was. Maar dan heb je ook wat! Wat is het uiltje mooi geworden! Echt heel erg leuk is-ie!

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.