Reclame

Haken #99: Tips over haken met fluffy garen

Haken met fluffy garen uitleg tips
Reclame

Haken met fluffy garen uitleg tips
Ken je fluffy garen? Ik heb er een haat-liefdeverhouding mee. Het resultaat is vaak prachtig en super schattig, maar het haken met fluffy garen is dan weer best moeilijk. In dit artikel vertel ik hoe ik met dit pluizig garen haak en geef tips.

Keuze van haaknaald

Mijn eerste fout die ik maakte met fluffy garen was het gebruiken van een te kleine haaknaald. Als ik knuffels haak, gebruik ik bij acrylgaren vaak haaknaald 3mm. Ik hou gewoon niet van ‘gaten’ in mijn werk waardoor je de vulling ziet. Bij fluffy garen wat ik gebruik neem ik 4,5 mm. Test even uit bij het garen wat je gebruikt welke haaknaald fijn werkt, maar neem zeker niet een te kleine haaknaald. Door de langere haren van het garen zie je de ’gaten’ en daardoor de vulling toch niet :-).

Keuze van het haakpatroon

Als je begint met fluffy garen neem dan een haakpatroon wat makkelijk is. Neem vooral geen patroon met veel kleine onderdelen en veel verschillende steken. In dit artikel haak ik met fluffy garen een eendje. Dit haakpatroon komt uit het boek van Bobbi Eden, iedereen kan haken. Deze eend bestaat alleen uit vasten in een ring en heeft geen kleine onderdelen.

De belangrijkste tip: je mag smokkelen en foutjes maken

Advertentie

Het nadeel van fluffy garen is dat je de steken niet goed kan zien, maar dat kun je ook laten werken in je voordeel :-). Kom je bij een toer niet helemaal uit kun je best een beetje smokkelen door één steek meer of minder te haken. De foutjes zie je toch niet ;-). Zorg er wel voor dat elke toer de juiste aantal steken heeft en corrigeer je foutjes niet steeds op dezelfde plek aan bijvoorbeeld het einde van de toer.

Twijfel je of je je haaknaald precies goed in de volgende steek doet? Haak gewoon lekker verder. Met fluffy garen haak je eigenlijk meer op gevoel. Je zult ook merken dat naar mate je vaker met pluizige garen haakt het steeds makkelijker gaat en je de steken steeds makkelijker voelt.

Steekmarkeerders zijn onmisbaar

Voor mij zijn steekmarkeerders echt onmisbaar bij het werken met fluffy garen. Elke toer begin ik met een steekmarkeerder. Op de helft van een toer doe ik ook een steekmarkeerder. Zo heb ik een beetje een houvast waar de steken zitten. Ook weet ik als ik op de helft kom, hoeveel steken ik moet hebben gehaakt.

Voorbeeld
Op de foto ‘zie’ je 2 toeren, toer 1 met 6 vasten en toer 2 met 12 vasten. In toer 2 zit in de 1ste vaste een gele steekmarkeerder. De oranje steekmarkeerder zit in de 7de vaste. Van de gele tot de oranje steekmarkeerder zijn 6 vasten en van de oranje naar de gele steekmarkeerder zijn ook 6 vasten.
Haken fluffy garen uitleg werken met steekmarkeerders
Als ik verder ga haken met toer 3 (haak 2 v in elke 2e v (18) ), weet ik dat ik tussen het begin (gele steekmarkeerder) en de oranje steekmarkeerder 9 steken moet maken. Van de oranje steekmarkeerder tot het begin moeten ook weer 9 steken komen. Na toer 3 heb ik dan weer een gele steekmarkeerder in de 1ste vaste en de oranje steekmarkeerder zit in de 10de vaste.
Fluffy garen haken tips uitleg moeilijk
Vind je twee steekmarkeerders te weinig? Je kunt ook meerdere steekmarkeerders gebruiken, net wat je makkelijk vind. Als ik bijvoorbeeld iets 6x moet herhalen dan verdeel ik mijn haakwerk met 6 steekmarkeerders.
Haken fluffy garen ervaringen uitleg

Markeer belangrijke toeren

Toeren tellen is bij fluffy garen ook erg lastig. Daarom markeer ik belangrijke toeren altijd met een draadje. Op de foto zie je dat ik de toer van de ogen heb gemarkeerd.
Haken fluffy garen uitleg werken met steekmarkeerders

Vind je het haken met fluffy garen toch te lastig?

Advertentie

Dan zijn er nog drie opties. Je kunt je knuffel eerst haken met gewoon garen en elke toer haken in de achterste lus. Later breng je het fluffy garen dan aan op de voorste lus. Optie 2 is om samen met het fluffy garen een gewone draad mee te haken. Dan worden je steken beter zichtbaar. Optie 3, laat het rusten. Wees niet teleurgesteld dat het niet lukt. Ik heb uit frustratie ook wel eens een haakwerk weggegooid met het garen erbij ;-), maar leg je haakwerk even weg en kijk er over een tijdje weer naar. Dan heb je misschien net wat meer ervaring met haken en lukt het wel.

Mijn eindresultaat met haken met fluffy garen

En zo is mijn eendje geworden met roze fluffy garen :-). Het koste wat extra moeite in vergelijking met gewoon garen maar ik vind het resultaat met pluizig garen zoveel schattiger :-).
Haken fluffy garen tips ervaring knuffel
Hoe Haken met pluizig garen tips

Haak jij graag met fluffy garen?

Gerelateerde artikelen

Haken #98: Mopshondje Pip (haakpatroon MyKrissieDolls)
Haken #97: Bella de Bloemenbeer, gratis haakpatronen
Haken #96: Hilda de Schotse hooglander (Zoomigurumi 9)
Haken #95: Spiraal onderzetter, gratis haakpatroon
Haken #94: Schattig konijntje Droppie (gratis haakpatroon)
Haken #93: Olifant Nina (haakpatroon MyKrissieDolls)
Haken #92: Frans de feestbeer, gratis haakpatronen
Haken #91: Rat (haakpatroon Bobbi Eden)

Meer artikelen over haken, klik hier >

© Nobody ELSe

Reclame

7 reacties

  1. Dit heb je schattig gemaakt. Echt leuk voor de mensen willen maken. Deze garen ziet heel goed uit. Fijne dag. Compliment dat je zoveel mooie dingen maken!!

    1. Geduld is zeker goed om te hebben. Het is voor nu ook één keer gelukt en ga het zeker nog eens proberen. Maar echt niet altijd ;-).

  2. Een hele “toer”😃 om goed te kunnen haken met dit garen, maar het resultaat is er niet minder om.
    Erg schattig dit eendje!

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.