Haken #40: Stoer mandje (incl. Gratis patroon)

haken mandje inclusief gratis haakpatroon
Reclame

haken mandje inclusief gratis haakpatroon
Voor het eerst haakte ik met mega dik garen (Super Bulky Hema), en wat was het leuk. In dit artikel vertel ik alles over mijn gehaakte mandje en deel ik mijn eigen haakpatroon (geschikt voor beginners) zodat je deze ook kunt haken :-).

Mijn gebruikte producten voor mijn mandje:

 • Super Bulky garen, Hema (425 gr -250 m), € 10,-, 165 gr gebruikt voor mijn mandje. Dus je kunt twee mandjes zoals patroon en een klein mandje haken uit één bol garen
 • Haaknaald 8 mm (gekocht bij de Wibra)
 • Steekmarkeerders
 • Stopnaald
 • Schaar

Super Bulky garen

Nog nooit eerder haakte ik met dit dikke garen. Altijd wel eens willen proberen. Op de banderol stond geschikte haaknaald 10 mm, deze had ik niet. Daarom gebruikte ik haaknaald 8 mm. Een kleiner haaknaald zorgt ook voor meer stevigheid. Bij een mandje ook wel handig. Het begin was even wennen met zo’n grote haaknaald. Het schiet wel lekker op ;-). Het garen haakt erg fijn.

Haakpatroon voor een mandje

Dit haakpatroon heb ik zelf geschreven en bedacht. Het is erg makkelijk te haken, dus zeker ook geschikt voor de beginnende hakers :-). Het is ook een klein project, op een lange avond haak je zo een mandje. Door het dikke garen kun je de steken ook goed zien. Wil je ander garen gebruiken kan dat natuurlijk ook :-).

Het patroon haak ik in doorgaande toeren zonder de toer te sluiten.
v = Vaste
hv = Halve vaste

De bodem van het mandje

Advertentie

Toer 1: 6 v in de magische ring
Toer 2: 2 v in elke v (12 v)
Toer 3: 2 v in elke 2e v (18 v)
Toer 4: (1 v, 2 v in de volgende v, 1 v) 6x (24 v)
Toer 5: 2 v in elke 4e v (30 v)
Toer 6: (2 v, 2 v in de volgende v, 2 v) 6x (36 v)
Toer 7: 2 v in elke 6e v (42 v)
Toer 8: (3 v, 2 v in de volgende v, 3 v) 6x (48v)
Toer 9: 2 v in elke 8e v (54 v)
Na toer 9 stopte ik met de bodem met 54 vasten, mijn bodem is nu ongeveer 17 cm. Vind je bodem te groot kun je ook eerder stoppen. Wil je de bodem groter, voeg wat toeren toe, meerder daarin ook. Maak je minder of meer vasten, hou dan dat aantal vasten aan voor de volgende toeren. Ik ga de volgende toeren uit van mijn 54 vasten.
Haken mandje bodem garen HEMA super Bulky

De hoogte van het mandje

Nu gaan we de hoogte van het mandje haken.
Toer 10: haak een hv (telt niet mee), haak vervolgens 54 v in de achterste lus. De laatste v is op de halve vaste (54 v)
Toer 11 t/m 21: 54 v, 11 toeren
Maak na de laatste toer 1 hv
Haken mandje gratis patroon beginner

De rand van het mandje

Keer het mandje binnenste buiten. Door het mandje binnenste buiten te keren en verder te haken, zorgt het ervoor dat de rand de ‘goede’ kant (v tjes) van je haakwerk krijgt. Als je dit niet doet, en later de rand vouwt, zie je de ‘foute’ kant van het haakwerk.

Op de foto zie je de mand binnenste buiten gekeerd. Je haak nu verder naar links, net zoals de vorige toeren.
Haken mandje omgekeerd
Begin met een hv op de vorige hv
Toer 22: 54 v, de laatste vaste van deze toer komt dan op de hv.
Toer 23 t/m 26: 54 v (4 toeren)
Sluit de toer met een halve vaste en hecht de draad af.
Haken mandje met rand stoer

Het eindresultaat

Vouw het mandje weer terug, zodat de v tjes weer te zien zijn aan de voorkant. Vouw het randje om 🙂 en je mandje is klaar.
Haken mandje eindresultaat

Gerelateerde artikelen:

Haken #39: Hond Rottweiler Boris
Haken #38: Koe, patroon van MyKrissieDolls
Haken #37: South Bay omslagdoek
Haken #36: Konijntje Pitsy (gratis patroon in NL)
Haken #35: Hond Siberische Husky Rosie
Haken #34: Knuffeldoekje Olifant van DenDennis
Haken #33: Hond Labrador Retriever Spike

Advertentie

Meer artikelen over haken, klik hier >

© Nobody ELSe

22 reacties

  1. Precies zoals het er staat :-). Helaas weet ik het niet hoe ik het anders moet zeggen. Ben ook maar een hobbyhaker die het soms leuk vind om een patroon te maken. Ik kan niet echt haakles geven :-).

 1. Ik kom er niet uit hoe je het doet met het binnenstebuiten keren.. op de foto met de goed kant zit jouw einde rechts en op de binnenstebuiten links.. bij mij is andersom..
  Dus ook al keer ik t binnenstebuiten als ik doorhaak, waar mijn nieuwe toer begint, ga je eigenlijk op precies dezelfde manier verder. Van het binnenste insteken en buitenkant ophalen

 2. Beste Els,

  Enthousiast ben ik aan dit mandje begonnen om straks babysokjes erin te stoppen. Ik ben een beginnende haakster en snap de volgende instructie niet zo goed:
  Toer 10: haak een hv (telt niet mee), haak vervolgens 54 v in de achterste lus. De laatste v is op de halve vaste (54 v)

  Met name 54 v in de achterste lus snap ik niet zo goed.

  Groet,
  Lineke

  1. Hoi Lineke,

   Zoek eens op youtube een filmpje over haken in de achterste lus :-). Het helpt vaak al je het ziet.

   Groetjes Els

 3. Wat ontzettend mooi! Leuk om cadeau te geven. Plantje in zetten, of in de douche. Ideeën genoeg.. ? Nu moet ik nog leren haken.

  Groet Jeanine.

 4. Wat een leuk mandje zeg! Superleuk om zoiets bijvoorbeeld in de badkamer neer te zetten of op te hangen. Ik heb toevallig een paar soortgelijke mandjes van Ikea, maar zelf maken is natuurlijk nog veel leuker dan zo’n mandje kopen 🙂

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.