Knutselen: Uitleg stempelen met verschillende technieken

Knutselen technieken uitleg stempelen stempelinkt
Reclame

Knutselen technieken uitleg stempelen stempelinkt
In dit artikel ga ik verschillende technieken uitleggen die ik zelf gebruik met stempelen. Deze technieken kun je gebruiken met kaarten maken maar ook in je agenda, bullet journal, art journal enzovoorts. Ik laat ook kaartjes zien die ik met deze technieken heb gemaakt als inspiratie.

Uitleg verschillende technieken met stempelen

Hieronder zie je 4 verschillende manieren om te stempelen die ik zelf veel gebruik. Ik leg stap voor stap uit hoe ik het doe. Er zijn echt nog zoveel meer manieren om te stempelen, maar deze 4 technieken gebruik ik erg graag.

Techniek 1: Afbeeldingen maken met stempels

Afbeeldingen maken met stempels is echt mijn favoriet met kaarten maken. Ik heb echt een hele collectie aan stempels. De meeste stempels die ik heb zijn clear stamps. Clear stamps zijn doorzichtige stempels. Voor een uitgebreide uitleg wat clear stamp zijn en hoe je deze gebruikt, kijk eens in mijn eerder geschreven artikel: Knutselen met clear stamps.

Stap 1: Met watervaste inkt (Ik gebruik het merk Memento) stempel ik de stempels op dik papier (ongeveer 200 grams). Dit laat ik vervolgens even drogen. De stempel van de luchtballon heb ik een tijdje geleden bij Action gekocht.
Afbeeldingen maken met clear stamps uitleg

Advertentie

Stap 2: Tijd om de afbeelding in te gaan kleuren. Ik gebruik hiervoor Twinmarkers (Action), maar je zou ook gewoon kleurpotloden kunnen gebruiken.
Kleuren met twinmarkers tips mengen
Tip: Wil je iets meer diepte in je afbeeldingen? Gebruik dan meerdere tinten van dezelfde kleur in één vlak. Zoals je ziet in de luchtballon gebruikte ik in elk vlak een donkere en lichtere kleur.
Uitleg afbeeldingen inkleuren met twinmarkers Action

Stap 3: De ingekleurde afbeeldingen knip ik vervolgens uit met een klein knutselschaartje (ook Action). Aan het einde van dit artikel zal ik laten zien wat ik met deze afbeeldingen heb gemaakt.

Tip: Vind je het lastig om nauwkeurig te knippen? Je kunt ook een wit randje om de afbeeldingen laten zitten. Dit heeft ook een mooi effect en het knippen is dan een stuk makkelijker.
Clear stamps afbeeldingen maken uitleg

Techniek 2: Diepte geven aan randen

Bij het maken van kaarten maak ik zelf heel veel gebruik van randjes. Met stempelinkt geef ik dan diepte aan de randjes van het papier.

Stap 1: Uit groen papier knipte ik twee heuvels. Eentje hoger dan de andere heuvel.
Stempelen diepte geven met stempelinkt

Stap 2: Met een mengsponsje speciaal voor stempelinkt breng ik inkt aan op de heuvels. Met een mengsponsje kun je de inkt mooi verdelen en mengen. Het mengsponsje met houder die ik gebruik komt van Action en kost € 0,89. Dan heb je een houder en 3x 3 verschillende mengsponsjes. Deze kun je steeds hergebruiken, tenminste dat doe ik wel. Na elke kleur spoelde ik de sponsjes schoon.

Advertentie

Ik koos voor de heuvels voor het foam sponsje en maakte een verloop van donkergroen naar lichtgroen. De achterste heuvel is donkerder voor meer diepte. De inkt die ik gebruik, is gewoon goedkope stempelinkt. Stempelinkt kun je ook bij Action kopen.
Stempelen werkenmet mengsponsjes action

Stap3: Leg de heuvels op elkaar en kijk of het resultaat naar wens is. Ben je tevreden, dan kun je deze randjes gebruiken :-). Later in dit artikel laat ik een kaartje zien waarbij ik deze heuvels heb gebruikt.
Werken met ink blending tool Action

Techniek 3: Met randen een achtergrond maken

Bij techniek 2 liet ik zien hoe je randjes diepte kunt geven, maar met randjes kun je ook achtergronden maken.

Stap 1: Uit dikker papier sneed ik met een snijmal en mijn snij-en embossingmachine Love2Craft twee randen met wolkjes. Heb je nu niet zo’n machine? Je kunt ook gewoon je eigen randjes knippen.
Stempelen randen wolken lucht uitleg

Stap 2: Snij uit iets dikker papier een stuk dat net zo groot is als de achtergrond die je wilt gebruiken. Ik wil een kaart van 13×13 cm maken dus mijn papier voor de achtergrond is 13×13 cm. Leg de rand aan de bovenkant van het papier.
Stempel technieken manieren uitleg

Stap 3: Met de houder en het roze mengsponsje stempelde ik met blauwe inkt (ik gebruik gewoon goedkope stempelinkt) op de rand. Als ik net mijn houder met sponsje in de inkt heb gedaan, stempel ik op de rand. Daarna stempel ik iets naar boven, meer op de achtergrond. Dan zit er minder inkt op je sponsje en krijg je een zacht verloop in de kleur. Op de foto zie je dat ik al een paar randjes met wolken heb gedaan :-).
Uitleg stempelen technieken knutselen

Advertentie

Stap 4: Ik gebruikte de randen met wolken meerdere keren en toen was mijn achtergrond klaar. Hoe ik deze achtergrond gebruik zie je onderaan dit artikel bij kaartjes die ik heb gemaakt met deze stempel technieken.
technieken stempelen blenden kleurverloop

Techniek 4: Achtergrondjes maken met een stencil

Bij Action en andere winkels verkopen ze plastic stencils, hiermee kun je je eigen achtergrondjes maken. Ik gebruikte een stencil met sterretjes.

Stap 1: Pak een papiertje net zo groot als je stencil. Plak het stencil en het papier op elkaar vast met washi tape. Met de houder en dit keer een roze sponsje depte ik de inkt op het stencil. Het roze sponsje is zachter waardoor de inkt makkelijker in de hoekjes komt van het stencil.

Tip: Heb je een snij- en embossingmachine en diverse snijmallen? Dan kun je met papier ook je eigen stencils maken :-).
Stempelen met stencil Action tips

Stap 2: Laat de inkt even drogen en haal het stencil voorzichtig van je papier.
Stempelen achtergrond maken met stencil

Gemaakte kaartjes met verschillende technieken met stempelen

Kaartje met luchtballon
De luchtballon, wolk, vlinder en vogel (stempels Action, lang geleden gekocht) maakte ik met techniek 1.
De heuvels onderaan de kaart maakte ik met techniek 2
De wolken op de achtergrond maakte ik met techniek 3.
Het label ‘Dikke knuffel voor jou’ heb ik zelf gemaakt en kun je gratis downloaden in het artikel:
Gratis printable: Labels met Nederlandse teksten voor o.a. kaarten maken en cadeaulabels
Stempelen kaarten maken uitleg

Advertentie

Kaartje met zeemeerminnen
De zeemeerminnen, vissen, schelp en rots (stempels merk MFT) maakte ik met techniek 1.
De heuvels onderaan de kaart maakte ik met techniek 2
De golven op de achtergrond maakte ik met techniek 3.
De sterren op de achtergrond maakte ik met techniek 4.
Het label ‘Van harte gefeliciteerd’ heb ik zelf gemaakt en kun je gratis downloaden in het artikel:
Gratis printable: Labels met Nederlandse teksten voor o.a. kaarten maken en cadeaulabels
Kaart maken met verschillende stempel technieken

Welke stempeltechniek gebruik jij graag?

De houder met mengsponsjes heb ik gekregen.

© Nobody ELSe

7 reacties

  1. ik wordt steeds enthousiaster,
    maar krijg ook steeds meer vragen hahah.
    stempels mft zijn die ook te koop bij de action?

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.