Reclame

Borduren #13: Beer, gratis borduurpatroon

Borduren beer gratis borduurpatroon en uitleg
Reclame

Borduren beer gratis borduurpatroon en uitleg
Vandaag heb ik weer eens een artikel over borduren op mijn blog. In dit artikel vertel ik stap voor stap hoe je deze geborduurde beer kunt maken. Het patroon vind je gratis in dit artikel en heb ikzelf getekend en uitgewerkt.

Gratis borduurpatroon beer

Het patroon kun je gratis downloaden als PDF: gratis borduurpatroon beer. Het patroon heb ik zelf getekend en uitgewerkt. Het patroon is erg makkelijk en is zeker geschikt voor beginners. Ik ben namelijk ook maar een beginner met op deze manier borduren :-).

Benodigdheden voor het borduren van de beer

 • Het gratis borduurpatroon van de beer
 • Printer om het patroon uit te printen
 • Potlood
 • Optioneel (maar wel erg handig): Carbonpapier
 • Borduurgaren voor de beer (kleuren naar wens). Ik gebruik bruin, licht bruin, roze en wit.
 • Borduurgaren voor de achtergrond (kleuren naar wens). Ik gebruikte roze, mint en licht blauw.
 • Borduurring 12×12 cm. Deze kan ook iets groter, maar dan zou je het patroon groter uit moeten printen. Het borduurpatroon is gemaakt voor een ring van 12×12 cm.
 • Borduurstof kaaslinnen
 • Potlood
 • Naald
 • Schaar

Aan de slag met borduren van de beer

Stap 1: het borduurpatroon.

Download het gratis borduurpatroon en print deze op ware grootte uit. Knip de cirkel met beer uit. Leg op je stof het carbonpapier en daarop het uitgeknipte patroon. Trek het patroon over met een potlood. Als het goed is staat daarna het patroon op je stof. Als deze niet overal goed zichtbaar is, teken je met een potlood het patroon iets duidelijker op de stof.

Heb je geen carbonpapier dan zou je de beer ook kunnen uitknippen en met het potlood om de buitenkant van de beer kunnen gaan. De binnenkant zou je dan wel zelf moeten tekenen op de stof.
Borduren beer borduurpatroon carbonpapier kaaslinnen stof

Stap 2: Borduurring

Plaats de stof met het patroon van de beer in de borduurring. Knip de te veel aan stof ruim weg. Soms wil je namelijk de stof nog wat strakker in de ring hebben en dan is het fijn dat je de stof goed kunt pakken en er voorzichtig aan kunt trekken.
Borduren beer patroon op stof borduurring

Stap 3: Borduren van de beer

Pak het borduurgaren, ik gebruikte alle 6 de draadjes in het borduurgaren. Ik splitste het borduurgaren dus niet. Als eerste borduurde ik de buitenrand van de beer. Hiervoor gebruikte ik de stiksteek. Ik probeerde zo gelijk mogelijke steken te maken. Niet te groot en niet te klein.
Borduren beer borduurgaren stiksteek
Na de bruine rand borduurde ik met roze garen de oren. Met licht bruin garen maakte ik de snuit. Als laatste maakte ik de mond, neus en ogen met bruin garen. Met wit garen maakte ik een klein lichtvlekje in de ogen. Dat geeft de ogen een levendige blik.
Borduren beer hoofd oren snuit
Als laatste borduurde ik met licht bruin garen de buik van het beertje.
Borduren beer buik lichaam

Stap 4: Confetti achtergrond maken en afwerking

Omdat ik de achtergrond wat saai vond heb ik deze versiert met geborduurde confetti. Hiervoor gebruikte ik de knoopsteek. En na de uitstekende stof netjes weg te hebben geknipt is het geborduurde beertje klaar.
Borduren beer knoopsteek uitleg confetti

Het eindresultaat

Borduren beer gratis borduurpatroon eindresultaat

Is op deze manier borduren iets voor jou?

Jouw eigen geborduurde beer met mij delen?

En wat vind je van je geborduurde beer? Ik ben erg benieuwd naar wat je hebt gemaakt. Ik zou het erg leuk vinden als je een foto maakt en deze plaatst op mijn Facebookpagina, Instagram @nobodyelsenl of via Twitter @NobodyELSeNL.

Gerelateerde artikelen:

Borduren #12: een schattig hertje
Borduren #11: konijntje voor Pasen, inclusief gratis zelfgemaakt patroon
Borduren #10: Kerstbal, incl. gratis zelfgemaakt patroon
Borduren #9: Eekhoorn, incl. eigen gemaakt gratis patroon
Borduren #8: Lama en geitje
Borduren #7: Pasen, bloemen cirkel met konijntje

Het patroon en deze tutorial zijn NIET voor commercieel gebruik en blijven ten alle tijde eigendom van Nobody ELSe.
© Nobody ELSe

Reclame

6 reacties

 1. Lang geleden dat we een artikel over borduren zagen op jouw blog. Erg leuk hoor en ook nog zelf het ontwerp gemaakt. Mooi resultaat!

 2. Dat is ouderwets leuk, het is lang geleden dat ik dit allemaal leerde op school, maar ook thuis bij mij oma en moeder leerde ik dit verder. maar het is eeuwen geleden dat ik überhaupt heb geborduurd. Ik begon ermee toen ik een jaar of 6 was trouwens, op school al, en thuis haakten ze erop in 😉

  X

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL