Reclame

DIY #40: Boekenlegger en paginamarkeerder maken

DIY Boekenlegger paginamarkeerder makkelijk papier tutorial
Reclame

DIY Boekenlegger paginamarkeerder makkelijk papier tutorial
In deze DIY laat ik je op twee manieren zien hoe je makkelijk je eigen boekenlegger of paginamarkeerder maakt. Natuurlijk leuk voor in een boek maar je kunt deze natuurlijk ook gebruiken in je agenda, planner of bulletjournal :-). Het zijn ook twee makkelijke DIY’s om te knutselen met kinderen.

DIY 1: Boekenlegger van papier en stempels

Benodigdheden

 • Dik papier
 • Leuke stempels
 • Stempelkussen
 • Papier met een vrolijk patroon of gekleurde stempelkussens
 • Perforator
 • Lintje
 • Stiften of kleurpotloden
 • Schaar, liniaal en stanleymes en pritt
 • Lamineerapparaat (niet perse, wel beter voor een stevig resultaat)

Aan de slag met het maken van je eigen boekenlegger

Stap 1: Je snijdt of knipt uit papier een rechthoek in formaat naar wens. Voor elke boekenlegger gebruikte ik 2 rechthoeken. Één rechthoek bestemplde ik met gekleurde stempelinkt (zie eerdere Budgettip: Stempelkussen en sponsjes AliExpress + voorbeelden). Je kunt ook voor een kant en klare achtergrond kiezen. Uit de andere rechthoek haalde ik 3 vierkantjes. Dit worden de “ramen”. Daarin komen straks de afbeeldingen, bij mij zijn dat hondjes en stoere monsters.
DIY boekenlegger achtergronden maken
Stap 2: Om de afbeeldingen te maken gebruik ik verschillende clear stamps, deze kocht ik bij AliExpress. Verder gebruik ik watervaste inkt van Memento. Deze kun je inkleuren met aquarelverf of stiften. Stempel de stempels op iets dikker papier.
Stap 3: Kleur je afdrukken van je stempels in. Dit kun je doen met kleurpotloden, verf of stiften. Ik heb dit gedaan met de Twinmarkers van de Action.
Stap 4: Knip de afbeeldingen uit en plak deze achter drie vierkanten. Plak dit op je gekleurde achtergrond. Laat alles goed drogen.
DIY boekenlegger afbeeldingen maken
Stap 5: Voor extra stevigheid plastificeerde ik de boekenlegger met een lamineerapparaat. Deze stap zou je over kunnen slaan als je geen lamineerapparaat hebt.
Stap 6: Als finishing touch heb ik met een perforator nog een gaatje in de boekenlegger gemaakt en daar doorheen een lintje. Hieronder zie je foto’s van het eindresultaat.
DIY boekenlegger uitleg makkelijk eindresultaat

Advertentie

DIY boekenlegger hondjes zelf gemaakt

DIY boekenlegger hondjes zelf gemaakt

DIY 2: Paperclip paginamarkeerder met stempels

Benodigdheden

 • Dik papier
 • Stempel, ik gebruik ook weer clear stamps
 • Stempelkussen, ik gebruik ook hier weer memento watervaste inkt
 • Stiften of potloden
 • Schaar
 • Lijmpistool

Aan de slag met het maken van je eigen paginamarkeerder

Stap 1: Op dik papier stempel je met een stempel naar wens. Ook hier gebruik ik weer watervaste inkt.
Stap 2: Kleur de boekenlegger in met materiaal naar wens. Ik gebruik hiervoor weer de Twinmarkers.
Stap 3: Knip je afbeelding netjes uit het papier.
Stap 4: Deze stap kun je ook overslaan als je geen lamineerapparaat hebt. Maar voor extra stevigheid heb ik mijn afbeelding geplastificeerd.
Stap 5: Bevestig de afbeelding aan de paperclip. Ik heb dit gedaan met een lijmpistool (let op met kinderen).
DIY paginamarkeerders inkleuren

Lees jij nog vaak een echt boek? En wat voor boeklegger gebruik je dan?

Gerelateerde artikelen:

DIY #39: Maak je eigen cadeaulabels kerst, incl. gratis printables
DIY #38: Je eigen kerststolp maken
DIY #37: Zelf cadeaudoosjes maken, Beterschap #3
DIY #36: Zelf cadeaudoosjes maken #2
DIY #35: een miniatuur tuin maken #2
DIY #34: Bloempotjes verven Lente
DIY #33: Bloempotjes verven Winter

Advertentie

Meer DIY, klik hier >

© Nobody ELSe

Reclame

17 reacties

 1. Heel leuk idee! Ik heb een haat/liefde verhouding met boekenleggers. Ik raak ze altijd kwijt en ik kan maar geen goede / fijne vinden. Meestal gebruik ik een kaart die ik ergens bij heb gekregen. En hey, je leest Karin Slaughter! 😉 Ik zie het wel!

 2. Ontzettend leuke boekenleggers! De zeemeermin paperclips zijn zo schattig.
  Ik gebruik meestal gewoon een ansichtkaart als boekenlegger, maar nu wil ik er ook een zelf gaan maken. Thanks voor de inspiratie!

 3. Wat leuk! Dit zijn ook echt ideale cadeau’s voor kinderen. M’n dochter zit in groep 3 en ze leest meerdere boeken tegelijk, dus we hebben al een aantal boekenleggers zelf gemaakt. (iets minder professioneel dan deze haha). Maar zeker ook leuk om andere – nieuwe lezers – te geven!

 4. En of ik nog ouderwetse papieren boeken lees! Ik heb diverse boekenleggers, door anderen zelfgemaakt, zelfs van textiel, en ook reclame-boekenleggers. Er zijn mensen die ze sparen. Jouw boekenleggers zijn leuk om met kinderen samen te maken en die ze bijvoorbeeld als “tractatie” mee naar school kunnen nemen. Top!?

 5. Zowel de boekenlegger als de paginamarkeerder zien er heel tof uit! Wat leuk gedaan met die achtergrondjes en de stempels zijn ook erg leuk, vooral die met hondjes.

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.