DIY #69: Uitleg kleine en grote volle pompons maken

DIY uitleg pompons maken groot klein
Reclame

DIY uitleg pompons maken groot klein
Op mijn blog krijg ik steeds vragen van bezoekers hoe ik mijn volle pompons maak. Vandaag leg ik stap voor stap uit hoe ik mijn pompons maak. Ik laat zien hoe je kleine pompons en grote pompoms kunt maken.

Verschillende manieren om pompons te maken

Al vele jaren knutsel ik met plezier. Ik kom dus regelmatig tegen dat ik een pompon moet maken. Bijvoorbeeld bij het haken, kaarten maken en sieraden maken. In dit artikel laat ik zien hoe ik kleine en grote volle pompons maak. Ik gebruik hiervoor standaard dingen die je vast al in huis hebt.

Pomponmakers
Er zijn ook pomponmakers te koop, maar mijn eigen ervaring is dat vooral de grote pompons niet zo mooi vol worden als op mijn eigen manier. Mocht jij wel een goede pomponmaker weten, laat vooral een reactie achter op dit artikel :-). Mijn twee technieken zijn best bewerkelijk, maar zeker de moeite waard.

Uitleg kleine pompons maken

Het maken van kleine pomponnetjes is makkelijk en niet zoveel werk als grote pompons :-).

Advertentie

Benodigdheden om kleine pompons te maken

 • Garen, kleuren en soort naar wens. Ik gebruik standaard medium acrylgaren. Te koop bij de Action, Hema en Zeeman.
 • Vork
 • Schaar

Pak een vork en draai daar omheen het gekozen garen. Zorg dat het garen in het midden van de vork blijft. Hoe meer garen hoe groter de pompon. Let wel op, wil je een grote pompon dan kun je beter de tweede techniek gebruiken die ik verderop uitleg :-).
uitleg kleine pompons maken vork
Bind het midden vast met een stukje garen. Trek de draad echt strak aan. Leg in het garen een dubbele knoop.
instructie pompon maken makkelijk snel
Schuif het garen van de vork. Knip alle lusjes door, zodat er geen lusjes meer te zien zijn. Let op: knip niet het draad door van de vorige stap waarmee alles aan elkaar is geknoopt in het midden! Dan valt de pompon uit elkaar.
pompon maken uitleg DIY knippen
Knip de pompon naar wens bij. Op deze manier maak je best snel kleine pomponnetjes.
Pomponnetjes maken uitleg stap voor stap

Uitleg grote volle pompons maken

Het maken van grote volle pompons is best bewerkelijk, maar het resultaat op deze manier vind ik altijd de moeite waard.

Benodigdheden om grote volle pompons te maken

 • Garen, kleuren en soort naar wens. Ik gebruik standaard medium acrylgaren. Te koop bij de Action, Hema en Zeeman.
 • Karton
 • Iets waarmee je cirkels kunt afteken op een papier, denk aan een glas en muntgeld.
 • Potlood/pen
 • Schaar

Pak een stuk karton en teken daarop twee cirkels. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een glas gebruiken. Bedenk wel, hoe groter de cirkels hoe groter de pompon straks. Knip de cirkels uit het papier. Als de cirkels niet perfect rond zijn, maakt dat niet uit voor de latere pompon.
DIY pompons maken groot karton cirkels
In het midden van de cirkels moet een gat komen. Deze moet voldoende afstand hebben tot de rand van de cirkel. Teken de cirkel in het midden af. Hiervoor kun je bijvoorbeeld muntgeld gebruiken. Knip deze vervolgens ook uit het karton.
DIY pompons maken karton makkelijk uitleg
Leg de beide cirkels precies op elkaar.
DIY pompons klassieke techniek
Rijg garen om de beide kartonnetjes. Dit is best even wat werk. Om het iets sneller te laten gaan, werk ik altijd met meerdere draden te gelijk.
DIY pompons maken garen Zeeman
Maak steeds cirkels. Zorg ervoor dat aan alle zijde van de cirkel ongeveer even veel garen zit.
uitleg pompons maken stap voor stap
Ga door tot het midden bijna helemaal is opgevuld. Tip: Op het laatst krijg je de garen bijna niet meer door het gat. Ik gebruik dan een haaknaald om het garen er doorheen te trekken.
DIY pompons tutorial uitleg
Knip het garen aan de zijkant helemaal door tot je de twee kartonnen cirkels ziet.
DIY pompons garen knippen schaar
Pak een stik garen, doe deze tussen de twee kartonnen cirkels. Knoop deze stevig vast.
DIY pompons maken uitleg
Verwijder het karton. Zoals je misschien ziet is de pompon niet helemaal rond en op sommige plaatsen wat pluiziger. Knip met een schaar de pompon op maat. Hoe meer je eraf knipt, hoe voller de pompon oogt. Let er wel op dat je de middelste draad niet doorknipt, want dan valt de pompon uit elkaar.
DIY pompons karton verwijderen
De pompon is klaar. De twee overgebleven stukken garen kun je eraf knippen. Ik laat deze er meestal aanzitten, zo kun je de pompon makkelijk ergens aan bevestigen :-).
DIY pompons knippen op maat

Gerelateerde artikelen:

DIY #68: Kleine cadeaudoosjes maken (gratis printables)
DIY #67: Houten onderzetter maken (makkelijk en budgetproof)
DIY #66: Moederdag cadeau, een persoonlijke tegoedbon incl. gratis printable
DIY #65: Zelf een slinger maken van papier (Action)
DIY #64: Maak je eigen drip bloempotjes
DIY #63: Een schilderijtje voor Pasen met konijntje
DIY #62: Paashangers maken, inclusief gratis patronen
DIY #61: 5 budget DIY projectjes met Washi Tape
DIY #60: Cadeaukaartjes maken voor leuke activiteiten (Date cards), incl. gratis printable

Advertentie

Meer DIY, klik hier >

© Nobody ELSe

15 reacties

 1. Gave site, iedere keer weer, hiervoor dank ! De pompom kartonnetjes gebruik ik ook maar knip een taartpuntje eruit. Op deze manier hoef je niet steeds door het gat je draad te halen.

 2. Ik vind pomonnetjes altijd leuk om te maken. We hebben dat ook nog in de jeugdbeweging gemaakt als we op kamp gingen. Maar super leuk om nog eens te zien.

 3. Ik gebruikte vroeger altijd de manier van de twee kartonnetjes. van Clover (waar ook al die fijne haaknaalden van zijn) heb je hele handige pomponmakers … eigenlijk lijkt het op die met kartonnetjes. Werkt heel snel. Minpunt is dat de wat prijzig zijn.

 4. Grote pompom maak ik ook met kartonnetjes alleen knip ik er een taartpunt uit de rand. Op deze manier hoef je niet steeds door het gat in het midden te steken maar kun je heel simpel winden. Heb deze truc niet van mijzelf maar ven er erg blij mee.
  vl

   1. Het is lang geleden dat ik ze gemaakt heb, wederom toen ik klein was, samen met mijn moeder, die toen nog peuterleidster was, van voor er ook maar een opleiding bestond tot peuterleidster. 😉

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.