DIY #68: Kleine cadeaudoosjes maken (gratis printables)

DIY Cadeudoosje zelf maken gratis patroon
Reclame

DIY Cadeudoosje zelf maken gratis patroon
Vandaag leg ik uit hoe je makkelijk kleine cadeaudoosjes zelf kunt maken. Ik maakte drie verschillende doosjes, vierkant, rechthoekig en een doosje in de vorm van een huisje. Natuurlijk met gratis printables en uitgebreide uitleg :-).

Cadeaudoosjes zelf maken

Cadeaudoosjes knutselen vind ik altijd erg leuk om te doen. De doosjes in dit artikel zijn niet zo heel groot, hierdoor passen ze precies op een A4’tje en zijn ze dus makkelijk te printen en te maken. In de doosjes passen verschillende kleine cadeautjes zoals cadeaubonnen, zelfgemaakte tegoedbonnen, iets lekkers en natuurlijk geld.

Benodigdheden om zelf kleine cadeaudoosjes te maken:

 • Printer, zwart-wit printer is prima
 • A4 Papier, liefst iets dikker dan standaard papier. Kleur en soort naar wens. In dit artikel laat ik diverse cadeaudoosjes zien met verschillende papier soorten.
 • Bij voorkeur een stanleymes, snijmat en liniaal. Een schaar kan ook maar is minder mooi.
 • Dubbelzijdige tape
 • Knutselspullen om de cadeaudoosjes te versieren. Kijk even wat je allemaal nog in huis hebt :-).

Starten met cadeaudoosjes maken

Stap 1: Downloaden gratis patronen en printen

In dit artikel staan drie verschillende doosjes. Elke doosje past precies op een A4 formaat papier en is uit één stuk.

Advertentie

Gratis patronen cadeaudoosjes:
Patroon rechthoekig cadeaudoosje
Patroon vierkant cadeaudoosje
Patroon cadeaudoosje in vorm van een huisje

Download een gratis patroon van een cadeaudoosje naar wens. Print deze uit op papier wat net iets dikker is dan gewoon print papier. Het soort papier maakt niet uit :-). Je kunt bijvoorbeeld denken aan wit papier, kraftpapier, gekleurd papier of papier met een dessin erop.

Stap 2: Uitsnijden en vouwen

Op het patroon staan twee soorten lijnen:

 • Gewone lijnen zijn de snijlijnen
 • Stippellijntje dan zijn de vouwlijnen

Als eerste sneed ik de doosjes met een stanleymes, snijmat en liniaal netjes uit het papier:
DIY cadeaudoosje snijden die cut
Vervolgens ging ik zachtjes met een stanleymes over de vouwlijnen. Hierdoor snij je het papier niet door maar zorg je ervoor dat je het papier makkelijker en op de juiste plaats kunt vouwen. Vouw alle vouwlijnen een keertje. Ik zorg ervoor dat de geprinte lijnen aan de binnenkant van het cadeaudoosje komen.
DIY cadeaudoosje maken vouwen

Stap 3: Cadeaudoosje versieren

Voordat je het cadeaudoosje in elkaar plakt, kun je het beste eerst het cadeaudoosje versieren. Dit kan met van alles. Je kunt denken aan washi tape, clear stamps, lintjes, plakparels, stickers, stiften, potloden, fineliners enzovoorts. Kijk gewoon even wat je nog in huis hebt :-).

Voor het cadeaudoosje met huisje koos ik ervoor om deze met een zwart fineliner te versieren. Ik tekende een dak, ramen, een deur, kat, vogel, gras en struikjes. Allemaal uit de hand, het hoeft niet prefect te zijn :-).
DIY cadeaudoosje tekenen uitleg

Stap 4: Het cadeaudoosje plakken en in elkaar zetten

Advertentie

Elk cadeaudoosje moet je anders in elkaar zetten. Op de onderstaande foto’s kun je zien waar precies je de dubbelzijdige tape moet plakken :-). Plak daarna alles netjes aan elkaar.

Het huisje
DIY cadeaudoosje huisje in elkaar plakken

Het vierkant doosje
DIY cadeaudoosje vierkant in elkaar plakken

Het rechthoekig doosje
DIY cadeaudoosje rechthoek plakken

Stap 5: Doosje extra versieren

Heb je je doosje in elkaar gezet, dan kun je deze altijd nog extra versieren, door er bijvoorbeeld een lint omheen te doen of er een cadeaulabel aan te hangen.
DIY cadeaudoosje maken versieren

Andere cadeaudoosjes

Hieronder zie je alle cadeaudoosjes die ik heb gemaakt, als inspiratie. Ik vertel per doosje wat ik nog meer heb gebruikt.

Advertentie

Cadeaudoosje Huisje idee 1
Dit doosje herken je misschien van de bovenstaande stappen :-). Bij dit huisje gebruikte ik een zwarte fineliner om de tekeningetjes er op te teken. Als laatste deed ik om het huisje nog een paars lintje.
DIY cadeaudoosje maken versieren

Cadeaudoosje Huisje idee 2
Totaal iets anders dan het eerste huisje :-). Als eerste printte ik het patroon op kraftpapier. Vervolgens zette ik het huisje in elkaar. Om het huisje bevestigde ik een groen strookje papier. Met een touwtje om het huisje bevestigde ik een klein labeltje met het woord Enjoy.
DIY cadeaudoosje huisje gratis patroon

Cadeaudoosje Vierkant idee 1
Het patroon van dit cadeaudoosje printte ik op licht groen papier. Voordat ik het doosje in elkaar zette maakte ik met een perforator een gaatje in beide flapjes. Op de bovenkant van het doosje, onder de flapjes, schoof ik een roze papiertje net zo groot als het doosje zelf. Dit zorgt voor iets meer kleur en contrast. Door de gaatjes van de perforator deed ik een lintje dat ik vastmaakte met een strikje.
DIY cadeaudoosje vierkant bloem gratis printable

Cadeaudoosje Vierkant idee 2
Bij dit cadeaudoosje gebruikte ik bordeaux rood papier als basis. Om het doosje deed ik een geruit lintje. Om de flapjes aan de bovenkant dicht te houden gebruikte ik een wax stempel. Hiermee verzegelde ik het cadeau op een chique manier. Wil je meer weten over een wax stempel en hoe deze werkt, lees dan mijn eerder geschreven artikel over de wax stempel.
DIY cadeaudoosje zelf knutselen inspiratie

Cadeaudoosje Rechthoekig idee 1
De basis van dit doosje is een vel kraftpapier met een grafisch dessin. Hierop heb ik het patroon geprint. Verder deed ik nog een lintje om het doosje en een klein cadeaulabeltje om het lintje.
Uitleg cadeaudoosjes zelf maken gratis printables

Cadeaudoosje Rechthoekig idee 2
Nog een simpel idee voor een cadeaudoos. Op goud papier printte ik het patroon. Ik zette het doosje in elkaar, wit lintje er omheen, sticker over de opening en klaar!
DIY cadeaudoosje rechthoek zelf maken gratis

Maak jij wel eens zelf cadeaudoosjes?

Gerelateerde artikelen:

Advertentie

DIY #67: Houten onderzetter maken (makkelijk en budgetproof)
DIY #66: Moederdag cadeau, een persoonlijke tegoedbon incl. gratis printable
DIY #65: Zelf een slinger maken van papier (Action)
DIY #64: Maak je eigen drip bloempotjes
DIY #63: Een schilderijtje voor Pasen met konijntje
DIY #62: Paashangers maken, inclusief gratis patronen
DIY #61: 5 budget DIY projectjes met Washi Tape
DIY #60: Cadeaukaartjes maken voor leuke activiteiten (Date cards), incl. gratis printable

Meer DIY, klik hier >

© Nobody ELSe

13 reacties

  1. Hi Jantine!
   Ik sluit mij volledig bij jou aan haha.
   Helaas is de site die je hebt gelinkt niet beschikbaar.. Heb je mischien nog een andere li k als ik dat zo brutaal mag vragen haha

 1. Wat heb je leuk gedaan. Het ziet heel goed uit. Hoop werk aan. Helaas hebben wij niemand meer om te geven. Alleen onze broer. Die wilde ook niet meer. Saai bij ons. Fijne zonnige dag gewenst.

 2. Wat een leukerds zeg! Vooral dat huisje vind ik heel erg leuk. Ook een leuk idee trouwens om zo’n “zegel” te gebruiken om een cadeaudoosje dicht te maken. Met zo’n mooi resultaat wordt de cadeauverpakking haast nog leuker dan het cadeautje zelf 🙂

 3. Heel leuk voor wat kleinere cadeautjes. Heb ze gelijk opgeslagen. Complimenten trouwens voor al jouw leuke ideeën, vooral m.b.t. kaarten maken. Ga zo door, zou ik zeggen!!!!

 4. Ontzettend leuk, en ook dit brengt mij terug in de tijd, hahaha ja, ik heb ze wel gemaakt, ook op school ooit, en dan thuis natuurlijk dunnetjes nadoen of namaken, maar echt gebruikt heb ik ze niet.. voor mijzelf misschien. Tot ze in de prullenbak belandden.

  X

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.