Haken #46: Franse Bulldog Luna, EXTRA groot

Haken franse bulldog luna extra groot Zeeman royal
Reclame

Haken franse bulldog luna extra groot Zeeman royal
Vandaag laat ik weer een hondje zien die ik heb gehaakt met behulp van het boek ‘mijn hondjes van sokkenwol’. Dit keer is het niet een klein hondje, maar een hond, wel 35 cm groot. Ik haakte deze hond met twee draden tegelijk. In dit artikel vertel ik er alles over :-).

Het haakpatroon van de Franse Bulldog Luna

Het haakpatroon van deze Franse Bulldog komt uit het boek ‘Mijn hondjes van sokkenwol’ van MyKrissiedolls. Al eerder haakte ik:

Wat heb ik gebruikt voor Franse Bulldog Luna:

 • Royal garen, Zeeman Wit, ongeveer 300 gram gebruikt
 • Royal garen, Zeeman Zwart, ongeveer 45 gram gebruikt
 • Restje roze garen voor de oren
 • Restje rood garen voor de halsband
 • Haaknaald 5 mm
 • Vulling
 • Grind en sok
 • Oogschaduw, voor de roze kleur bij de neus en mond
 • Veiligheidsogen, 18 mm
 • Stopnaald, knopspelden en steekmarkeerders

Twee draden tegelijk haken

Mijn vorige hondjes heb ik met katoen of acryl met enkele draad gehaakt. Deze Franse Bulldog Luna haakte ik met twee draden te gelijk. Ik had dus twee bollen garen waarmee ik tegelijk haakte. Verder haakte het helemaal hetzelfde. Hierdoor werd dit hondje een stuk groter dan mijn vorige hondjes.
Haken hond bulldog dubbeldraads haken

Aan de slag met Franse Bulldog Luna

Lijf
Het haken met twee draden ging eigen gelijk best goed. Het haakt echt hetzelfde als met één draad, behalve dan dat het lichaam van het hondje veel groter is dan met katoen of met één draad Royal van Zeeman. Voor het lijf gebruikte ik ongeveer 80 gram. In het lichaam deed ik nog wel een sok met grint zodat de hond extra goed blijft staan.

Advertentie

Armen
De armen gingen ook goed. Bij de laatst toer stopte ik, ik maakte de armpjes nog niet dicht. Uit ervaring weet ik dat allebei de armen bij mij niet altijd naar voren wijzen daarom doe ik ipv 3 vasten soms meer of minder vasten. Bij het in elkaar zetten straks kijk ik hoe het uitkomt. Voor de armen gebruikte ik ongeveer 50 gram.

Benen en voetzolen
De benen waren ook snel gehaakt, dit is al mijn zesde hondje dus ik weet inmiddels goed hoe de standaard onderdelen gehaakt worden. Voor de benen gebruikte ik ongeveer 70 gram.

De voetzolen maakte ik volgens patroon. De tenen heb ik dit keer anders gedaan. Ik koos ervoor om een magische ring te maken met 6 vasten en deze met een halve vaste te sluiten. Met garen en alleslijm maakte ik deze vast aan de poot. Voor de tenen en voetzolen gebruikte ik ongeveer 15 gram.
Haken franse bulldog luna haakpatroon onderdelen

Het hoofd
Het hoofd haken vind ik altijd leuk. Dat maakt de hond :-). Ook vind ik het erg spannend want het moet wel kloppen. Het haken van het hoofd (76 gram) en de oogvlek (9 gram) gingen goed. De maat van de ogen vond ik lastig te bepalen, daarom kocht ik veiligheidsogen in maat 18 mm, 21 mm, 24 mm en 30 mm. Uiteindelijk vond ik 18 mm het mooiste passen.

Oren
De oren leken mij best lastig, maar gingen eigenlijk heel goed. Ik moest alleen even goed kijken welke het linker- en rechteroor was, in verband met een gespiegelde binnenkant oor, maar met een foto in het boek was het gelijk duidelijk.
Voor de oren (buitenkant) gebruikte ik ongeveer 36 gram. Voor de binnenkant van de oren gebruikte ik een restje roze garen.

De staart en neus
Neus ging makkelijk. De staart ook, alleen daarbij even opletten bij toer 4, daar hoort toer 4-6 staan :-). Onder de neus deed ik nog een beetje roze oogschaduw.
Haken hond bulldog hoofd MyKrissieDolls

Advertentie

In elkaar zetten
Het in elkaar zetten ging vlotter dan ik dacht. Het enige nadeel van zo groot haken is dat de knopspelden om de losse onderdelen vast te zetten voor het vastmaken met draad te kort waren. Het vastmaken met naald en draad ging juist weer heel makkelijk, alles is zo groot, geen gefrut.
Haken hond bulldog in elkaar zetten stopnaald

Halsband
En nu zat ik te twijfelen een halsband of een sjaaltje… uiteindelijk is het een halsband geworden.
Haken hond bulldog halsband

Eindresultaat

Wat vond ik het leuk om met twee draden te haken, ik kan het echt iedereen aanraden. Het is helemaal niet moeilijk en het in elkaar zetten van de losse onderdelen gaat heel makkelijk.
Haken franse bulldog Luna myKrissieDolls sokkenwol
Bulldog Luna is lekker groot geworden, wel 35 cm. Zoals je op de foto kunt zien is Luna een stuk groter dan Spike de Labrador (katoen) en Husky Rosie (enkeldraad Royal).
Haken hond bulldog husky labrador
Haken hond bulldog groot dubbel draad

Heb jij wel eens met twee draden tegelijk gehaakt?

Advertentie

Gerelateerde artikelen:

Haken #45: Bobby, the dinocorn
Haken #44: Aapje Ankie, patroon MyKrissieDolls
Haken #43: Otter (gratis haakpatroon)
Haken #42: Hond Beagle Bram (MyKrissieDolls)
Haken #41: Koji, de baby draak
Haken #40: Stoer mandje (incl. Gratis patroon)
Haken #39: Hond Rottweiler Boris
Haken #38: Koe, patroon van MyKrissieDolls

Meer artikelen over haken, klik hier >

Advertentie

© Nobody ELSe

12 reacties

 1. Dag Els.
  Als je met 2 draden (en dus dikker haakt) moet je dan het patroon ook aanpassen?
  Kloppen dan de verhoudingen nog steeds?
  Het ziet er wel heel mooi uit.

 2. Wat een mooie schat is het geworden! Leuk ook, zo groot, daar is pak aan 🙂
  Ik heb Poesje Mauw met twee draden gehaakt, katoen, het is leuk geworden maar vond het erg hard om mee te werken, erna had ik zelfs last aan mijn vingers!

 3. Wat een knapperd! Nee, ik probeer het haken met één draad nog onder de knie te krijgen, dus twee draden begin ik nog niet aan hoor 😛

 4. Geweldig, Els. Dat schiet lekker op met haaknaald nummer 5! Misschien heb je het al eerder vermeld maar wat voor grind/grint gebruik jij voor de stabiliteit en waar koop je dat?

  1. Bij een tuincentrum koop ik van dat fijne grind voor in decoratie vazen voor binnen. Maar dat hebben ze niet altijd. Heb het ook wel eens bij Xenos gezien. Misschien heeft de Action het ook wel :-). Succes met zoeken.

 5. Wat is hij (of zij?) leuk geworden! Juist leuk dat de hond zo groot is. En het halsbandje staat er onwijs lief bij. Hij doet me een beetje denken aan de hond uit de Disney-film Bolt trouwens. Alleen de zware vlek is anders 😉

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.