Haken #43: Otter (gratis haakpatroon)

Haken otter gratis haakpatroon makkelijk
Reclame

Haken otter gratis haakpatroon makkelijk
Op Pinterest kwam ik een super schattig gratis haakpatroon tegen van otters. Ik vind otters hele leuke dieren. Vandaag vertel ik hoe ik deze otter heb gemaakt, geef ik tips en vertel ik wat ik allemaal heb gebruikt.

Het gratis haakpatroon van otters

Het gratis haakpatroon van de otters vind je op de site van ‘Spin A Yarn Crochet’. Het is wel in het Engels. Het patroon is anders dan normale amigurumi (beestjes) die ik haakte. Dit patroon werkt in rijen en niet met vasten in een ring. Daarom vond ik het best spannend om te beginnen. Dit had ik nog nooit gedaan.

Mijn benodigdheden voor de otter

 • Haaknaald 3,5 mm
 • Promo garen, zeeman, kleur donker bruin, gebruikt 40 gram (ik maakte wel een armpje opnieuw)
 • Royal garen, zeeman, kleur beige, gebruikt 5 gram
 • Restje zwart garen voor de mond
 • Restje roze garen voor de wangen
 • Stukje vilt voor de neus
 • Veiligheidsogen maat 10mm
 • Stopnaald, schaar en steekmarkeerders
 • Lijm

Aan de slag met het haken van de otter

Omdat het ottertje anders gehaakt wordt dan ik gewend ben, heb ik goed de inleidende tekst gelezen. Het patroon begint met de voorkant van het lichaam, en omdat daar kleurwissels inzaten, besloot ik om eerst de achterkant te haken. Deze is in één kleur en dat leek me een makkelijker begin.

Achterkant lichaam
Als eerste begon ik met haaknaald 3 mm, ik merkte al snel dat dit te strak werd. Daarom koos ik voor haaknaald 3,5 mm. In het begin trok het haakwerk een beetje krom maar dat kwam na een aantal toeren helemaal goed :-). Op het laatst moest ik minderen in rijen. Dit moest ik wel even op internet opzoeken, dit had ik nog nooit gedaan. Ik vond een duidelijk filmpje over minderen in rijen op youtube. Verder was de achterkant van het lichaam makkelijk te haken.

Advertentie

Voorkant lichaam
De voorkant van het lichaam bevat rijen van vasten met een kleurwissel. Dit had ik al eens eerder gedaan met een ijsbeer wandhanger. Toch blijft dit altijd goed opletten. Zeker ook omdat je goed moet kijken naar wat de voorkant en achterkant van je haakwerk is in verband met de kleurwissels. In het patroon van de otter staat die uitgelegd met tekst.
Haken otter haakpatroon lichaam vasten rijen

Armen
De eerste keer twee armen haken ging niet zo netjes als ik wilde. Daarom heb ik de armen een keer opnieuw gehaakt. Mijn Engels is ook niet zo goed, dus ik heb de uitleg echt een paar keer moeten lezen.

Pootjes
De pootjes gingen goed. Ik had alleen geen donkerbruin dus heb het bij dezelfde kleur als het lichaam gehouden.

Oren en staart
De oren en de staart waren makkelijk. Ik vind de oren echt heel leuk.

Neus
De neus maakte ik met een stukje vilt in plaats van deze te maken met zwart garen.
Haken otter beginner losse onderdelen

De voorkant van de otter maken

Als eerste deed ik 10mm veiligheidsogen in de voorkant. Met lijm maakte ik het neusje vast. Met zwart garen maakte ik de mond.

Advertentie

Om het gezichtje van de otter nog schattiger te maken besloot ik van garen in de kleur roze wangetjes te maken. Ik maakte een magische ring met daarin 6 vasten. Ik sloot met een halve vaste.

De wangen en voetjes maakte ik met garen en een stopnaald vast aan het lichaam. De tenen heb ik niet vastgemaakt zodat deze een beetje naar voren komen :-).
Haken otter pootjes teentjes
De voorkant
Haken otter gezicht_schattig garen royal promo zeeman

In elkaar zetten otter

Het in elkaar zetten van de otter staat uitgebreid beschreven in het patroon. In het begin had ik er een hard hoofd in maar toen ik klaar was, was ik best tevreden :-).

Het eindresultaat

Met het eindresultaat van de gehaakte otter ben ik wel blij. Helaas niet altijd even netjes als ik wilde, maar op deze manier een beestje haken was ook nieuw voor mij.
Haken gehaakte otter eindresultaat

Vind je otters ook zo’n schattige dieren?

Gerelateerde artikelen:

Haken #42: Hond Beagle Bram (MyKrissieDolls)
Haken #41: Koji, de baby draak
Haken #40: Stoer mandje (incl. Gratis patroon)
Haken #39: Hond Rottweiler Boris
Haken #38: Koe, patroon van MyKrissieDolls
Haken #37: South Bay omslagdoek
Haken #36: Konijntje Pitsy (gratis patroon in NL)
Haken #35: Hond Siberische Husky Rosie

Meer artikelen over haken, klik hier >

Advertentie

© Nobody ELSe

4 reacties

 1. Grappig beestje en mooi gehaakt weer! Ik realiseerde mij helemaal niet dat jij nog niet echt normaal had gehaakt door de tijd heen, het recht toe, recht aan of minderen en meerderen dan wel natuurlijk… Terwijl er ook patronen zijn waar je wel degelijk moet minderen tijdens het haken van de knuffel… bijzonder, mooi geworden!

  X

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.