Reclame

Haken #31: Harold IJsbeer en Evi de Pinguïn

Haken ijsbeer pinguin amigurumi
Reclame

Haken ijsbeer pinguin amigurumi
In het boek “amigurumi’s in love” van Tessa van Riet-Ernst vond ik een super lief koppel, Harold IJsbeer en Evi de Pinguïn. Ik besloot deze te gaan haken. Vandaag vertel ik hoe het ging en laat ik het eindresultaat zien :-).

Gebruikte materialen

IJsbeer Harold

 • Wit garen, medium Action. Ik gebruikte 60 gram.
 • Een beetje zwart garen, Action medium
 • Veiligheidsogen, maat 8mm
 • Vulling
 • Sok met steentjes zodat hij blijft staan.
 • Haaknaald 3 mm

Pinguïn Evi

 • Zwart garen, Action medium.
 • Een beetje wit garen, HEMA medium
 • Een beetje geel garen, Zeeman Royal
 • Veiligheidsoogjes, maat 8 mm
 • Vulling
 • Haaknaald 3 mm
 • Wimpers (zie shoplog AliExpress)

Het haken van IJsbeer Harold

Het hoofd
Het hoofd haken ging makkelijk. Vooral het hoofd en de oren waren simpel. De neus was iets lastiger ivm het zwarte garen. Met weinig licht vind ik de steken toch moeilijk te zien. Waar is de zomer :-(!

Het in elkaar zetten van het hoofd ging ook prima. Ik mis alleen wat foto’s van de mond. Er staan in het boek wel foto’s maar niet van de onderkant hoe de mond precies is gemaakt. Dat is jammer. Al geloof ik wel dat ik het prima heb gedaan, denk ik naar aanleiding van de beschrijving in de tekst;-).
Haken ijsbeer harold hoofd

Het lijf
Het haken van het lijf van de ijsbeer ging erg makkelijk, heel standaard rond haken met vasten. In de instructie staat dat je het lichaam moet opvullen met zakjes granulaatkorrels. Deze had ik niet. Ik gebruikte kleine decoratiesteentjes. Ik deed deze ook niet gelijk in het lichaam, maar eerst in een witte sok. Zo komen de steentjes zeker niet door het haakwerk heen.
Haken ijsbeer amigurumi lichaam

Benen, armen en staartje
Deze onderdelen gingen goed. Het was even opletten hoe de tenen zaten maar dat ging eigenlijk ook prima.
Haken ijsbeer poten staart

Vastmaken van alle losse onderdelen
Eerlijk is eerlijk, dat vond ik echt wel lastig. In het boek bevat veel foto’s maar toch was het niet altijd duidelijk hoe het nu precies zat. Er staat wel geschreven uitleg bij maar ik zie het graag ook op een foto. Het lijfje van mijn ijsbeer is ook wat dikker viel me op.
Haken ijsbeer amigurumi in love

Sjaal
Een ijsbeer heeft het in de winter natuurlijk koud. Ik bedacht bij de ijsbeer nog een sjaal. Ik gebruikte restjes blauw en grijs garen en haakte met haaldnaald 4 mm.

Eerst maakte ik een ketting van 80 losse.
Toer 1: in de tweede losse van de naald maakte ik een vasten, gevolgde daarna door 78 vasten (79 vasten)
Toer 2: in grijs garen, een keer losse gevolgd door 79 vasten
Toer 3: in blauw garen, een keer losse gevolgde door 79 vasten
Toer 4: een keer losse, daarna 79 halve vasten
Daarna heb ik nog kwastjes aan het uiteinde gemaakt
Haken ijsbeer amigurumi extra sjaal

Het haken van de pinguïn Evi

Het lijfje, vleugels en staartje
Omdat ik het lastig vind om met donker garen te haken als het donker is, had ik besloten om Evi en Harold door elkaar te haken. Is het heel licht dan ging ik werken aan Evi, is het donker werkte ik aan Harold.

Bij Evi begon ik met het lijfje. Het haken ging makkelijk. In de instructie staat net zoals bij de ijsbeer dat je het lichaam op moet vullen met granulaatkorrels. Ik gebruikte ook hier weer een sok (nu een zwarte sok) met kleine decoratiekorreltjes.

De vleugels en staart haken ging goed. Makkelijk patroon, niet te klein :-).
Haken piguin patroon Action

Snavel, voeten, buik en oogvlekken
Daarna maakte ik de snavel, voeten, buik en oogvlekken. Let er wel op dat de oogvlekken aan het einde van de instructies van de beer staan. Dat vond ik wel een rare plaats.
Haken piguin onderdelen gehaakt

Hoofd
Het hoofd haken ging lastiger. Vooral de ogen en oogvlekken. Gelukkig is het toch goed gekomen. De nepwimpers komen van AliExpress, zie shoplog AliExpress. Super goedkoop, maar met zo mooi effect.
Haken piguin amigurumi in love

Vastenmaken onderdelen pinguïn
Het vastmaken van alle onderdelen was weer een gepriegel. Zo klein is alles. Maar het eindresultaat was het waard :-).
Haken piguin amigurumi in love eindresultaat

Sjaal pinguïn
Natuurlijk maakte ik voor de pinguïn ook een sjaaltje.

Ik maakte een ketting van 41 losse. In de tweede lossen vanaf de haaknaald maakte ik 40 vasten. Nog een paar kwastje met grijs garen en Toen was de sjaal al klaar.
Haken piguin extra sjaal

Harold IJsbeer en Evi de Pinguïn

Is het niet een schattige liefdeskoppel? Ik ben erg blij met het resultaat :-).
Haken Harold IJsbeer Evi Pinguin

Wie vind je het leukst, Harold IJsbeer of Evi de Pinguïn?

Gerelateerde artikelen:

Haken #30: Hond Berner Sennen Balou
Haken #29: mijn tweede omslagdoek Granny steek sjaal
Haken #28: Kersthert Tobi
Haken #27: Mijn eerste omslagdoek, Duitse St. Jacobsschelp patroon
Haken #26: Konijntje Lilly
Haken #25: Mijn tweede sjaal, de confetti sjaal
Haken #24: Poesje Mauw
Haken #23: Mijn eerste sjaal, granietsteek
Haken #22: Vlaggetjes slinger incl. gratis patroon
Haken #23: Mijn eerste sjaal, granietsteek

Meer artikelen over haken, klik hier >

© Nobody ELSe

Reclame

6 reacties

 1. Ze zien er leuk uit! Ik vind de ijsbeer net wat leuker dan de pinguin. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die haken in zwart met weinig licht lastig vind. En ja, eenmaal uitgehaakt alles in elkaar zetten is soms echt een rotklus, soms doe ik wel 3-4x opnieuw voordat naar mijn zin is! Patronen van Tessa van Riet zijn wel fijn om te haken.

 2. Ik kan me voorstellen dat de pinguïn een priegelwerkje was, maar hij is dan wel heel erg leuk geworden. Ook die ijsbeer is echt heel leuk, zeg!

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL