Haken #27: Mijn eerste omslagdoek, Duitse St. Jacobsschelp patroon

St jacobsschelp omslagdoek haken makkelijk gratis haakpatroon
Soms heb je dat, een haat-liefdesverhouding. Ik heb dat met sjaals haken. Elke keer na het haken van een sjaal denk ik “Dat doe ik nooit meer” en toch begon ik weer met een nieuwe sjaal. Vandaag vertel ik over mijn eerste omslagdoek die ik heb gehaakt. Op een facebookgroep voor hakers vroeg ik een makkelijk beginners patroon. Een lieve lezer gaf me de tip om het Duitse St. Jacobsschelp patroon te gaan haken.

Het patroon St. Jacobsschelp patroon

Het gratis haakpatroon van de Duitse St. Jacobsschelp vond ik op de site van Knottenwol. Het patroon wordt de eerste toeren zowel met tekst als met een diagram uitgelegd.

Wat gebruikte ik voor mijn omslagdoek

Bij Xenos kocht ik 3 mini cakes, uiteindelijk gebruikte ik 2 hele mini cakes. Dat is verloopgaren. Dit vond ik erg mooi passen bij deze sjaal. Ik kocht de kleur wit-grijs-perzik – 80 gr / 300 m. Één mini cake garen koste normaal € 3,99, maar omdat onze Xenos helaas dicht ging betaalde ik € 2,99 per bol garen. Verder gebruikte ik haaknaald 4 en zette ik de eerste steken op met haaknaald 5.

Hoe ging het haken van de omslagdoek

Toer 1 t/m 7, de eerste keer uithalen…
De uitleg en diagram van het patroon zijn erg duidelijk. Ik snapte eigenlijk gelijk wel wat de bedoeling was. Na de eerste 6 toeren merkte ik dat mijn sjaal erg krom trok. Als tip kreeg ik om meer losse of een dubbel stokje in plaats van een gewoon stokje te haken aan het begin en einde van de toer. Toen heb ik alles maar uitgehaald en ben opnieuw begonnen.

Toer 1 t/m 7, een paar toeren uithalen…
Wat ik al zei, ik heb een haat-liefdesverhouding met een sjaal haken. Ook nu… Op de één of andere manier maak ik veel eerder een foutje of zie ik het niet zo goed dan dat ik amigurumi (beestjes) haak. Dus toen ik bij toer 7 kwam zag ik in toer 5 een foutje… en ja, die kan ik niet laten zitten ;-).

Eindelijk Toer 1 t/m 7 af
Door het een paar keer uit te halen kreeg ik het patroon wel steeds beter onder de knie. Zo zijn uiteindelijk mijn eerste 7 toeren geworden (zie foto). Daarbij heb ik dan wel de eerste en de laatste steek van elke toer aangepast met een losse meer dan aangegeven en van een stokje naar een dubbel stokje.
St jacobsschelp omslagdoek haken eerste toer uithalen

Na toer 1 t/m 7 had ik echt zin om verder te gaan met de sjaal. Ik merkte dat ik het patroon nu echt snapte. Het mini cake garen haakt trouwens ook echt heel fijn. Heel soepel. Helaas verlopen de kleuren niet zoals verwacht, het is een beetje vlekkerig in plaats van dat de kleuren rustig in elkaar overlopen.

Toer 4 t/m 7 opnieuw
Hieronder een foto van de eerste keer toer 4 t/m 7 opnieuw om de sjaal groter te maken. Ik weet het nog niet… het gaat nu wel redelijk recht. Het patroon haakt wel fijn :-).
St jacobsschelp omslagdoek herhalen toeren

Dit is mijn derde sjaal en ik kan wel zeggen dat ik dit patroon tot nu toe wel het fijnste vind. Het is niet veel tellen, je kunt steeds kleine stukjes tellen en bij de volgende toer kom je vaak je foutje al tegen als je die hebt gemaakt. Dus niet veel uithalen :-). Dat was iets anders in vergelijking tot mijn tweede sjaal, de confetti sjaal, daar bleef ik maar tellen tot 323 steken en kijken of ik geen fout had gehaakt.

Het haken schoot dus lekker op!
St jacobsschelp omslagdoek haken patroon ervaring

Eerste bol garen helemaal op
Mijn sjaal was al best groot toen één bol mini cake garen op was.
St jacobsschelp omslagdoek xenos garen

Tweede bol garen
Daarna ging ik door tot de tweede bol bijna op was. Gelukkig was de omslagdoek ook precies lang genoeg. Stiekem was ik er ook wel een beetjes klaar mee ;-). Aan de breedste kant heb ik de sjaal nog wel afgewerkt met een randje vasten. Dit vond ikzelf mooier. Aan de twee korte kanten heb ik geen rand toegevoegd.
St jacobsschelp omslagdoek haken rand

Het eindresultaat

Voor mijn eerste omslagdoek ben ik tevreden. Er zitten wat kleine dingetjes in die niet helemaal netjes zijn. Maar dat zie je mooi niet als ik hem draag :-).
St jacobsschelp omslagdoek haken eindresultaat

Wat haak je liever een sjaal of een omslagdoek?

Gerelateerde artikelen:

Haken #26: Konijntje Lilly
Haken #25: Mijn tweede sjaal, de confetti sjaal
Haken #24: Poesje Mauw
Haken #23: Mijn eerste sjaal, granietsteek
Haken #22: Vlaggetjes slinger incl. gratis patroon
Haken #23: Mijn eerste sjaal, granietsteek
Haken #21: Diverse haakpakketjes uit Nederlandse winkels
Haken #20: Paardje Piem nr2, het sprookjespaard

Meer artikelen over haken, klik hier >

© Nobody ELSe

Tags: , , , ,

7 Reacties

Trackback  •  Comments RSS

 1. Marloes schreef:

  Kun je mij vertellen hoe groot jou sjaal is geworden? Anders doe ik het graag met 3 bollen . Ik lees het graag .

 2. Wauw mooie kleuren combinatie en gemaakt!
  Ik hou het nog even bij arigurimi en wat projecten die eerst af moeten voor ik weer aan heel hoop leuke dingen begin. ;P

 3. M.Th. schreef:

  Kon ik er ook maar tijd voor vrijmaken. Er zijn zoveel dingen die ik wil doen; teveel eigenlijk. Ik ben er jaloers op dat al die leuke dingen je zo goed lukken, Els. Maar ik gun het je van harte hoor.😜

 4. Morgaine schreef:

  Hahahaha, dat krom trekken, ik denk dat ik weet waarom jij daar last van hebt, je bent al zo gewend om knuffels te haken wat vraagt om dat strak te doen en pietepeuterig, dit mag en moet zelfs gewoon losjes dus ja.. daar zijn trucs voor zoals je al vertelt om dat op te heffen.

  Zelf haak ik het liefst en omslag, ik weet niet waarom, maar ook dekentjes nu.. dat nog het meest lief… als ik dat nu eens als werk kon gaan doen? 😉 Dan zou ik los gaan 😀

  x

 5. Geke schreef:

  Wauw, wat is ie mooi geworden!
  De kleurencombinatie is ook echt leuk, hij staat je goed.
  Ik heb nog nooit een omslagdoek gehaakt omdat ik die eigenlijk niet draag, of toch niet op de klassieke manier. Zoals jij hem draagt vind ik het wel erg leuk. Dus misschien, ooit… 🙂

 6. Connie schreef:

  Netjes gehaakt en mooie gekleurd garen.

 7. Romy schreef:

  De omslagdoek ziet er echt prachtig uit! Wat een mooi patroon en ook de kleuren vind ik schitterend. Heel mooi gedaan!

 8. Yova schreef:

  Deze sjaaltje heb je mooi gehaakt. Prachtig kleuren combinatie. Goede keus genomen. Het zal wel erg lekker zitten om de hals. Vroeger deed veel haken. Nu kan ik allang niet meer. Je zult veel plezier hebben. Creatief om te maken.

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top