Reclame

Haken #54: Schattige kleine pinguïn (gratis haakpatroon)

Haken pinguïn Action garen wol Merino gratis haakpatroon
Reclame

Haken pinguïn Action garen wol Merino gratis haakpatroon
Ben je op zoek naar een klein maar schattige haakproject? Dan is deze pinguïn misschien iets voor jou. In dit artikel vertel ik over het gratis haakpatroon, over het garen (Action), hoeveel ik gebruikte en deel ik mijn ervaringen.

Haakpatroon kleine schattige pinguïn

Het gratis haakpatroon van de pinguïn vond ik op amigurum.com. Het patroon is in het engels, maar erg makkelijk te volgen als je al eens eerder beestjes hebt gehaakt :-). Let op, volgens mij staan er wel wat kleine foutjes in, die staan per onderdeel vermeld hoe ik die heb opgelost.

Benodigdheden

Bij de Action zag ik garen die ik precies vond passen bij het pinguïn haakpatroon wat ik al langer in mijn hoofd had. Ik kocht Action Alison & Mae Wool Softy Merino (€ 1,59 per bol). De kleuren vond ik bij mijn kleine haakproject passen, zacht en naturel. Mooie baby kleuren.

Advertentie

Ik nam van elke kleur één bol mee, roze, beige en grijs. Uit deze bollen kun je zeker 3 pinguïns haken in deze kleurstelling, hoe ik ze heb gehaakt misschien zelfs wel 4, maar ik haak heel strak en met kleine haaknaald. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om kleuren te wisselen, zoals een grijze pinguïn met licht roze voeten en bek. Dan kun je nog meer pinguïns maken uit deze bollen.

Wat ik heb gebruikt voor mijn kleine pinguïn:

 • Action Wool Softy Merino, 100% wol, kleur beige. Ik gebruikte ongeveer 6 gram
 • Action Wool Softy Merino, 100% wol, kleur Roze. Ik gebruikte ongeveer 12 gram
 • Action Wool Softy Merino, 100% wol, kleur Grijs. Ik gebruikte ongeveer 4 gram
 • Haaknaald 2,25 mm, op het garen staat haaknaald 3 – 3,5 mm, maar ik wilde geen gaatjes in mijn haakwerk. Daarom testte ik met haaknaald 2,25 mm en dat werkte voor mij erg goed. Ik haak graag met een te kleine haaknaald ;-).
 • Restje zwart borduurgaren voor de ogen
 • Vulling
 • Naald
 • Rouge en kwastje, voor een blosje op de wangen
 • Lintje voor strikje op hoofd
 • Steekmarkeerder, stopnaald en schaar

Het hoofd

Het patroon begon met het hoofd. Op het garen staat een icoontje dat aanraad haaknaald 3 – 3,5 te gebruiken. Omdat ik niet van gaten in mijn haakwerk hou (die horen bij het haken van vasten in een ring), koos ik voor haaknaald 2,25 mm. Dit is de kleinste haaknaald die ik heb.

Het haken met een kleine haaknaald en fijn garen was even wennen. Maar het garen haakte lekker weg.

Het roze deel van het hoofd

Het roze deel van het hoofd haken ging goed. Door meer ervaring met sjaals snapte ik ook gelijk het laatste deel met het haakwerk steeds draaien. Ik deed wel elke keer een keerlosse. Deze stond niet genoemd in het patroon

De bek

Advertentie

De bek was klein, maar prima te haken
Haken pinguïn makkelijk beginner Action

Het lichaam

Het lichaam was super makkelijk te haken. Heel erg bekend terrein, vasten in de ring. De kleine haaknaald wende ook goed :-). Het garen haakt fijn.

De vleugels

De vleugel waren ook makkelijk te haken. Let wel op bij toer 3, als je volgens het patroon 3x meerdert kom je op 15 steken. Dus toer 4-10 bestaat ook uit 15 steken. Ook bij toer 11 gaat het niet helemaal lekker, ipv 2 vasten, 1x minderen deed ik 3x vasten en ik keer minderen. Dan kom je bij toer 11 op 12 steken in totaal. Toer 12 deed ik als patroon.

De poten

De poten snapte ik ook niet helemaal, sowieso ontbrak toer 12. Bij toer 10 deed ik 3x vasten en 1x minderen, in plaats van 2x vasten en 1x minderen. Bij toer 10 had ik dus 12 steken. Toer 11 liet ik hetzelfde, ik hield na deze toer nog 8 steken over. Toer 13 werd bij mij toer 12 waarbij ik 4 steken overhield.
Haken pinguïn lichaam poten vleugels

In elkaar zetten van de gehaakte pinguïn

Met het in elkaar zetten van de pinguïn begon ik met het hoofd. Het roze hoofddeel zette ik vast en ik maakte de bek vast met een stopnaald. Als laatste maakte ik de ogen met zwart borduurgaren.

Advertentie

Het hoofd zette ik vervolgens vast aan het lichaam. Daaraan maakte ik eerst de vleugels vast en daarna de voeten.
Haken pinguïn in elkaar zetten stopnaald

Finishing touch

Als laatste bracht ik wat rouge aan op de wangen met een kwastje en een strik op het hoofd. Het strikje maakte ik zelf.
Haken pinguïn strik rouge wangetjes

Het eindresultaat

Met het eindresultaat ben ik blij. De kleuren en structuur van het garen maken de pinguïn extra schattig. Mijn pinguïn is ongeveer 9 cm groot geworden. Met het garen wat ik over heb, ga ik binnenkort nog een pinguïn maken. Ik vind het patroon zo schattig. Misschien een extra idee, maar als je meerdere pinguïns haakt zou je ook een wagenspanner of een mobiel voor een baby kunnen maken.
Haken pinguïn action garen wol Merino

Gerelateerde artikelen:

Haken #53: Sint en piet haken (gratis haakpatroon)
Haken #52: Monty de Eland (boek zoomigurumi 7)
Haken #51: Lieveheersbeestje Stip (gratis patroon)
Haken #50: Mijn eerste muts, een Beanie (super simpel)
Haken #49: Wendy’s Heerlijke Omslagdoek
Haken #48: Cory, groot konijn met super bulky garen (gratis haakpatroon)
Haken #47: Midnight walk omslagdoek (gratis haakpatroon)
Haken #46: Franse Bulldog Luna, EXTRA groot

Meer artikelen over haken, klik hier >

Advertentie

© Nobody ELSe

Reclame

28 reacties

 1. Ik ben een beginner ik zou graag het patroontje in het Nederlands hebben indien mogelijk zou het heel fijn vinden MVG Martine

  1. Het is geen patroon van mij. Bovenaan de pagina staat een kopje met gratis haakpatronen. Deze heb ik geschreven en zijn in het Nederlands.

 2. Bedankt voor het delen! Leuk haakpatroon ik ben ermee begonnen..nog weinig ervaring dus voor mij is het nog puzzelen haha. Is het de bedoeling dat je na de eerste zes steken in de magic ring de ring daarna dicht trekt??

 3. hallo
  nu in de action wol van dit merk
  ben je daar tevreden over ?
  kindvriendelijk ?
  alvast bedankt
  groetjes uit belgie
  caroline

 4. Wel schattig! Vandaag de winterfair op mijn werk, ben benieuwd hoeveel haakwerken er verkocht gaan worden in totaal, volgende week op hoofdkantoor, staan ze dan 😀

  X

 5. Aww, deze is wel echt heel leuk en schattig! Wat een mooie zachte kleuren ook. Ook superleuk om zoiets in een kraampakket cadeau te doen, denk ik 🙂

 6. Bedankt dat je deze schattige pinguïn met ons wilt delen ik ga hem zeker maken voor ons kleinkind meisje welke nu nog knus bij haar moeder verblijft.
  Groetjes Jetty

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.