Haken #53: Sint en piet haken (gratis haakpatroon)

Haken sint piet gratis haakpatroon
Reclame

Haken sint piet gratis haakpatroon
Haken doe ik erg graag. Ik probeer voor elk seizoen iets leuks te maken voor in huis. Nu was 5 december aan de beurt om iets leuks voor te haken. Ik haakte Sint en piet met een gratis haakpatroon. In dit artikel vertel ik er alles over.

Haakpatronen Sint en piet

De gratis haakpatronen van sint en piet vond ik op de site van Wolplein. Als je het gratis haakpatroon in je winkelmandje toevoegt en daarna de gratis bestelling plaatst, ontvang je een link in je mail naar het gratis haakpatroon van sinterklaas en zwarte piet.

De sint

Als eerste begon ik met het haken van Sinterklaas.

Wat ik heb gebruikt voor de sint:

 • Beige katoengaren, Contone 056 voor het gezicht van de sint
 • Rood katoengaren, Strengels, voor de mijter en granny doekje
 • Geel katoengaren, Strengels, voor mijter en granny doekje
 • Wit katoengaren, rest voor de ogen
 • Fluffy garen, Xenos, wit, voor de baard en harem van de sint
 • Rest zwart garen voor de ogen
 • Haaknaald 3 mm en voor het fluffy garen en het granny doekje, baard en haren haaknaald 4 mm
 • Stopnaald, knopspelden, steekmarkeerders, schaar
Advertentie

Het hoofd
Het hoofd van de sint leek me het moeilijkste om te haken. Dit in verband met het fluffy garen van de baard en haren. Fluffy garen vind ik altijd lastig haken.

De basis van het hoofd ging makkelijk. Maar ja, daarna kwam de baard. Bij fluffy garen vind ik het echt zo lastig om de steken te zien, of beter gezegd ik zie de steken echt niet ;-). Daarom deed ik aan het begin van elke toer, 1/3, 2/3 en 3/3 een steekmarkeerder. Zo kon ik precies tellen hoeveel steken ik moest hebben tot de volgende steekmarkeerder. Voorbeeld bij toer 3, ik deed een steekmarkeerder op steek 1, 5, 10 en 15. Zo klopt in ieder geval het aantal steken.
Haken met fluffy garen moeilijk tips

Mijn baard en haren zijn dus niet precies volgens patroon, toch ben ik erg blij dat het toch een soort van gelukt is :-). Door het fluffy garen zie je het toch niet dat het niet helemaal klopt. Dat is dan het voordeel van fluffy garen ;-).

Mijter, neus en ogen
De mijter maken ging makkelijk, hetzelfde gold voor de ogen. Een neus had ik nog nooit zo gemaakt maar maakt het gezicht wel af.
Haken sinterklaas hoofd haakpatroon

Granny vierkant doekje

Het lichaam van de sint is een granny doekje. En ja, dat moest ik even opzoeken hoe dat moest. Gelukkig vond ik op youtube een duidelijke uitleg: Granny square haken. Daarna ging het gelukkig goed. Voor mijn doekje gebruikte ik haaknaald 4 en maar twee kleuren, rood en geel. Ik had geen paars ;-). Toer 1 t/m 7 is rood, toer 8 en 9 geel en toer 10 en 11 rood.
Haken sinterklaas granny doekje

Eindresultaat
Na het doekje vast te hebben gemaakt aan het hoofd was de sint klaar.
Haken sinterklaas gratis haakpatroon

Het pietje haken

Na Sinterklaas haakte ik het pietje. Ik koos voor de traditionele zwarte piet, maar je zou ook de kleur van het hoofd van de sint kunnen gebruiken voor het gezicht van het pietje :-).

Advertentie

Wat ik heb gebruikt voor het pietje:

 • Bruin katoengaren, voor het gezicht van het pietje
 • Licht blauw katoengaren, Strengels, voor de baret en granny doekje
 • Geel katoengaren, Strengels, voor veer en granny doekje en veer aan baret
 • Wit katoengaren, rest voor de ogen en kraag
 • Rest zwart garen voor de ogen en haren
 • Haaknaald 3 mm en voor het granny doekje en kraag haaknaald 4 mm
 • Stopnaald, knopspelden, steekmarkeerders, schaar

Het hoofd, kraag, baret en haren
De losse onderdelen haken ging goed. De kraag haakte ik met haaknaald 4 mm, in plaats van haaknaald 3 mm. Ik haak best strak en zo valt de kraag toch soepel :-).

Maar het in elkaar zetten… pfff, dat ging even niet zo goed. Ik kreeg de haren en baret niet in model als ik wilde. Dus ik ben niet helemaal tevreden.
Haken zwarte piet hoofd haakpatroon

Granny vierkant doekje
Net zoals bij de sint zit bij het pietje een granny doekje. Voor een complete uitleg zie mijn tekst over het granny doekje bij de sint. Voor het doekje van de piet gebruikte ik haaknaald 4 en weer maar twee kleuren, blauw en geel. Toer 1 t/m 7 is blauw, toer 8 en 9 geel en toer 10 en 11 blauw.
Haken piet granny doekje

Eindresultaat
Hieronder zie je het pietje, niet perfect maar wel af 😉
Haken zwarte piet gratis haakpatroon

Ga jij nog iets haken voor Sinterklaas?

Wil je nog meer knutselen in het thema Sinterklaas?

Ik maakte nog meer DIY artikelen met als thema Sinterklaas. Klik hier voor meer Sinterklaas en Pietjes artikelen.
Kijk dan in mijn overzicht van sinterklaas artikelen.
overzicht sinterklaas artikelen

Gerelateerde artikelen:

Advertentie

Haken #52: Monty de Eland (boek zoomigurumi 7)
Haken #51: Lieveheersbeestje Stip (gratis patroon)
Haken #50: Mijn eerste muts, een Beanie (super simpel)
Haken #49: Wendy’s Heerlijke Omslagdoek
Haken #48: Cory, groot konijn met super bulky garen (gratis haakpatroon)
Haken #47: Midnight walk omslagdoek (gratis haakpatroon)
Haken #46: Franse Bulldog Luna, EXTRA groot
Haken #45: Bobby, the dinocorn
Haken #44: Aapje Ankie, patroon MyKrissieDolls
Haken #43: Otter (gratis haakpatroon)

Meer artikelen over haken, klik hier >

© Nobody ELSe

4 reacties

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.