Reclame

Tekenen #12: Huisportretjes tekenen, fantasie gebouwen #5

tekenen huizen fantasie uitleg huisjes beginners makkelijk
Reclame

tekenen huizen fantasie uitleg huisjes beginners makkelijk
Na diverse huizen te hebben nagetekend maar ook zelf gewone huizen te hebben bedacht, leek het mij ook eens leuk om huizen te tekenen die totaal niet bouwtechnisch kunnen. Echte fantasie huizen. Bij elk huis dat ik tekende, vertel ik in dit artikel hoe ik deze heb getekend en wat ik heb gebruikt.

Eigen huizen tekenen

Na verschillende huizen te hebben nagetekend uit het boek ‘In Holland staat een huis, huisportretjes tekenen’ van Carla Kamphuis en ook zelf niet bestaande huizen te hebben getekend, leek het mij nu wel eens tijd om gebouwen te tekenen die in het echt niet gebouwd kunnen worden. Echt onmogelijke fantasie huizen. Alles is dus mogelijk zonder beperkingen :-). Elk gebouw tekende ik op verschillende manieren. Natuurlijk leg ik per gebouw uit hoe ik deze heb getekend.

Eerdere artikelen waarin ik huisjes tekende:
Tekenen: Huisportretjes tekenen, het begin #1
Tekenen: Huisportretjes tekenen, meer oefenen #2
Tekenen: Huisportretjes tekenen, zelf huizen tekenen #3
Tekenen: Huisportretjes tekenen, bestaande gebouwen #4

Huis 1: Het bijna zwevende huis

Bij dit fantasie huis wilde ik een huis tekenen dat bijna helemaal in de lucht zweeft. Alleen de voordeur staat op de grond. De inspiratie van de verschillende huizen haalde ik uit het boek ‘In Holland staat een huis, huisportretjes tekenen’ van Carla Kamphuis. Maar veel tekende ik gewoon ook zonder voorbeeld. Ik wilde graag verschillende delen van het huis andere huisstijlen geven. Zo zie je een gevel van een grachtenpand, boerderij en herenhuis, maar ook een kasteeltoren en vuurtoren. Ook heb ik geprobeerd om zo veel mogelijk verschillende daken en ramen te gebruiken.

Als eerste tekende ik met potlood de horizon op aquarelpapier. Deze komt laag op het papier. Daarna tekende ik met potlood het deel met de voordeur. Toen ik tevreden was heb ik dit deel gelijk overgetrokken met een zwarte fineliner (Pigma Micron 005 & 01). Op dezelfde manier maakte ik ook de andere gevels. De laagste gevels tekende ik eerst en daarna steeds de gevels die meer op de achtergrond staan. De achterste gevels vallen achter de voorste gevels, zo krijg je diepte.

Alle gevels kleurde ik in met aquarelverf (Winsor & Newton). Ik gebruikte diverse kleuren steeds opnieuw voor eenheid. Door op sommige plaatsen de gevels wat donkerder te maken, creëerde ik diepte. En die is dan mijn bijna zwevende huis geworden.
tekenen fantasie huis uitleg stap voor stap
tekenen aquarelverf uitleg huisjes schetsen

Huis 2: Luchtkasteel

Wat zou ik het toch super leuk vinden om in een luchtkasteel te wonen :-). Bij mijn getekende luchtkasteel begon ik met de voorste wolk. Deze tekende ik zachtjes met potlood. Ik kleurde deze in met aquarelverf (Winsor & Newton). Met verschillende blauw en grijstinten bouwde ik de wolk op.

Daarna begon ik met een liniaal, geodriehoek, gum en potlood een schets te maken van het kasteel. Ik wilde het kasteel niet symmetrisch maken. Daar houd ik normaal erg van, maar wilde iets anders proberen. Toen ik tevreden was tekende ik mijn potloodlijnen met de hand over met een zwarte fineliner (Pigma Micron 01 & 005).

Voor ik verder ging met het kasteel maakte ik nog 4 wolken die naast en achter het kasteel vallen. Zo heb ik mijn tekening meer diepte proberen te geven. Na het drogen van de wolken maakte ik de achtergrond lichtroze en paars.

Nu was het tijd om het kasteel in te kleuren. Met aquarelverf (Winsor & Newton) gaf ik het kasteel kleur. Ik begin altijd met alles licht in kleuren en breng dan steeds een nieuw laagje verf aan waar het donkerder moet worden (schaduwen). Ik bouw de kleur zo laag voor laag op. Voor het voorste deel koos ik voor geel/bruin tinten. Het achterste deel maakte ik met bruine/grijze tinten. Alles accentkleur gebruikte ik blauw. Met een witte helpen tekende ik nog sterretjes op de licht roze/paarse achtergrond. Deze zie je bijna niet.
Tekenen uitleg fantasiehuis luchtkasteel aquarelverf
Tekenen uitleg luchtkastelee kasteel beginners aquarelverf

Huis 3: Plantaardig huis

Omdat ik steeds veel rechte huizen maak, wilde ik eens wat anders voor het derde huis proberen. Ik pakte een potlood en ging zonder liniaal en geodriekhoek uit de hand aan de slag met schetsen, en toen ontstond dit plantaardig fantasie huis. Alles kleurde ik in met aquarelverf. Mmm, ik weet niet wat ik ervan moet vinden. Het is gewoon niet mijn stijl. Leuk om geprobeerd te hebben. Maar nee, deze stijl past gewoon niet bij mij. Dan weet ik dan ook weer :-).
tekenen fantasie huis uitleg beginners planten
Tekenen uitleg huis van natuur

In wat voor droomhuis zou jij willen wonen? En heb je dat wel eens getekend?

Gerelateerde artikelen

Tekenen #11: Digitaal tekenen #2, meer oefenen met tutorials
Tekenen #10: Cartoon meisjes tekenen #3, ‘Complete meisjes’
Tekenen #9: Review boek ‘Kawaii tekenen’ van Yishan Li (op papier en digitaal)
Tekenen #8: Huisportretjes tekenen, bestaande gebouwen #4
Tekenen #7: Uitleg digitale tekeningen maken (Procreate)
Tekenen #6: Cartoon meisjes tekenen #2, ‘level up’
Tekenen #5: Huisportretjes tekenen, zelf huizen tekenen #3

Meer artikelen over tekenen, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

© Nobody ELSe

Reclame

6 reacties

  1. Je tekeningen worden steeds beter, vind ik. Wellicht komt er je heel eigen stijl uit voort. Dus, Els, zeker doorgaan 😉

    1. Heel erg bedankt. Een eigen stijl bij de huisjes gaat steeds beter, maar bij de cartoonmeisjes vind ik dat echt heel lastig.

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL