Reclame

Tekenen #2: Huisportretjes tekenen, meer oefenen #2

tekenen huisportretjes tekenen carla kamphuis review
Reclame

tekenen huisportretjes tekenen carla kamphuis review
Een tijdje terug plaatste ik deel 1 over het boek ‘In Holland staat een huis, huisportretjes tekenen’. In dit artikel laat ik nog mee huisjes zien die ik heb getekend om te oefenen. Natuurlijk vertel ik wat ik heb gebruikt en waar ik tegen aan liep.

Boek ‘In Holland staat een huis, huisportretjes tekenen’ van Carla Kamphuis

Het boek ‘In Holland staat een huis, huisportretjes tekenen’ van Carla Kamphuis kost € 20,-. Het boek begint met een uitgebreide uitleg en diverse kleine oefeningen. In deel 1 op mijn blog over dit boek: Tekenen: Huisportretjes tekenen #1, ben ik aan de slag gegaan met de kleine oefeningen. Alles in het boek wordt duidelijk uitgelegd en ik was blij met mijn eerste resultaat van huisjes tekenen.

In het boek staan na de oefeningen diverse voorbeelden van huisjes met daarbij een specifieke uitleg per huisje. In dit artikel laat ik diverse huisportretjes zien die ik heb gemaakt naar aanleiding van de voorbeeldjes met uitleg in het boek.
tekenen boek review huisportretjes tekenen carla kamphuis

Diverse getekende huisportretjes

Advertentie

Het uitkiezen van een nieuw projectje vond ik moeilijk, meerdere huizen spraken mij aan. Uiteindelijk koos ik voor de vuurtoren, het woonhuis & Heksenwaag. Hieronder zie je mijn projectjes en mijn opmerkingen. Ik heb mij nu vooral gericht op het namaken op mijn eigen manier van deze projectjes en daarmee dus extra te oefenen op huisjes tekenen.

Vuurtoren, Wijk, Urk
Als eerste koos ik om de vuurtoren te gaan natekenen. Ik hou echt van water, zee en strand. Als wij op vakantie gaan, ga ik het liefst richting de kust. Dus deze tutorial sprak mij gelijk het meeste aan. Als eerste maakte ik een schets met potlood op aquarelpapier. Mijn laatste huisje in deel 1 was namelijk gemaakt met aquarelverf en die vond ik erg leuk om te doen.

Bij het schetsen merkte ik wel dat ik het lastig vind om gelijk een goede schets te maken. Dus ik gum er ook veel bij. Toen ik tevreden was over mijn schets heb ik deze overgetrokken met zwarte fineliner. Ik heb hiervoor gebruikt de Pigma Micron 005 & 01. Deze puntjes zijn erg dun en dat vind ik juist fijn om details te tekenen. De vlakken heb ik vervolgens ingekleurd met aquarelverf (Winsor & Newton). Ik begin altijd met een lichte opzet en maak de kleuren steeds donkerder door meerder lagen aquarelverf aan te brengen. Met het eindresultaat ben ik wel tevreden eigenijk.
tekenen huisportretjes tekenen carla kamphuis vuurtoren 3

Het woonhuis
Het woonhuis sprak mij ook gelijk aan. Bij dit huisje wordt er extra geoefend op schaduwen en diepte, vooral bij de deur, de erker en de zonwering. Ik begon weer met de grove schets met potlood.

Daarna trok ik alle lijnen over met zwarte fineliners. Ik hou van smalle lijnen dus ik gebuikte weer de fineliners van Pigma Micron nr 005 & 01. Bij het tekenen met de fineliner maakte ik helaas wel een fout. De balk boven de deur en de erker trok ik door. Erg jammer. Om dit minder op te laten vallen. Maakte ik links en rechts van de erker een randje bakstenen, die ook terugkomen bij de bovenste ramen. De omgeving van het huis kleedde ik wat aan door een boom en struiken te tekenen.

Advertentie

Bij het inkleuren van het huisje en de bomen koos ik weer voor aquarelverf (Winsor & Newton). Dit keer gebruikte ik wel meer kleuren, diverse kleuren groen, oranje, rood en blauw.

Ook over dit huisje ben ik wel tevreden. Ik heb iets meer gelet op mijn eigen stijl, door smallere lijnen en iets strakker te werken. Natuurlijk zijn er altijd punten voor verbetering. Dus door met oefenen, en dat is geen straf. Ik vind deze huisjes tekenen erg leuk :-).
tekenen huisportretjes tekenen carla kamphuis woonhuis 3

Heksenwaag, De Waag, Oude water
Na de eerste twee projecten, was het weer moeilijk een nieuw huisje te kiezen om na te tekenen. Uiteindelijk koos ik voor de Heksenwaag. Iets helemaal anders dan de vuurtoren en het woonhuis. Ook bij dit huis maakte ik eerste een schets met potlood. Om de lijnen niet te scheef te tekenen heb ik het kader wel met liniaal getekend. Dit vind ikzelf mooier. De schets trok ik vervolgens weer over met zwarte fineliners. Dit deed ik wel met de hand.

Ik blijf het opvallend vinden, hoe goed ik ook probeer op te letten, er altijd afwijkingen zijn met het originele voorbeeld in het boek. Zoals bijvoorbeeld de twee ramen met de luiken. In het boek overlappen de middelste luiken. Ik had genoeg ruimte voor de luiken. Maar ach, dat maakt het meer eigen zullen we maar zeggen ;-).

Bij de cirkel om het huis heen, smokkelde ik ook weer een beetje hoor. Eerst trok in een cirkel over en daarna heb ik deze in gekleurd. De cirkel was de laatste stap en ik was bang mijn tekening te verpesten anders.
huisportretjes tekenen Heksenwaag 3

Advertentie

Het woonhuis in Hindeloopen
Carla Kamphuis organiseert ook elke week een weekend Challenge via haar Instagram. In het weekend van 16 januari was het dit huisje uit Hindeloopen. Deze vond ik zo leuk. Dat ik deze heb nagetekend.
huisportretjes tekenen uitleg voorbeelden Hindeloopen

Huisjes tekenen

Nog steeds ben ik super blij met dit boek. Dit boek heeft mij echt geïnspireerd om mijn oude hobby van huisjes tekenen en ontwerpen weer op te pakken. De volgende keer wil ik aan de slag gaan met het ontwerpen van mijn eigen huizen in plaats van alleen maar na te tekenen.

Vind je huizen teken en bedenken ook zo leuk?

Gerelateerde artikelen

Tekenen #1: Huisportretjes tekenen, het begin #1

Meer artikelen over tekenen, klik hier >

Advertentie

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

© Nobody ELSe

Reclame

10 reacties

  1. Hoi Els, heel mooi gedaan , ik heb deze boek nog niet , misschien als je tijd hebt, kan je deze boek flipthrough maken op you tube ? bedankt

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.