Tekenen #29: Mijn eigen diertjes tekenen, incl. uitleg #4

Zelf dieren tekenen uitleg beginners
Reclame

Zelf dieren tekenen uitleg beginners
Na verschillende schattige diertjes te hebben nagetekend uit het boek ‘Schattige diertjes teken je zo!’ van Karin Luttenberg vond ik het tijd worden om mijn eigen dieren te bedenken en te tekenen. In dit artikel laat ik deze dieren zien en vertel ik hoe ik deze heb gemaakt. Hopelijk kan ik je inspireren.

Het boek ‘Schattige diertjes teken je zo!’ van Karin Luttenberg

Het boek ‘schattige diertjes teken je zo!’ kocht ik voor € 17,50 op bol.com. Het boek bevat verschillende hoofdstukken: inleiding, beginnen (uitleg) en daarna heel veel voorbeelden van getekende dieren. Meer dan 130 dieren staat op de cover.

Al eerder tekende ik dieren met behulp van dit boek:
Tekenen: Schattige diertjes teken je zo!, Review #1
Tekenen: Boek Schattige diertjes teken je zo!, verschillende tekenmaterialen #2
Tekenen: Boek Schattige diertjes teken je zo! in kleur, #3

Ook volgde ik een online cusus van paperfuel:
Tekenen #28: ‘The cute animals shine a light’ online tekencursus van Paperfuel

Maar nu vond ik het tijd om mijn eigen dieren te tekenen en niet na te tekenen!

Steigerend paard

Advertentie

Paarden zijn één van mijn favoriete dieren. Ik rij ook één keer in de week paard op een manege. Mijn eerste zelf ontworpen dier wilde ik dan ook een paard laten zijn. Ik wilde ook wat beweging in het paard, dus ik koos voor een steigerend paard.

Op een wit vel markerpapier (ik ga later deze tekening inkleuren met alcoholmarkers) maakte ik een schets met potlood. Ik vond het maken van de schets nog best lastig, dan waren de benen te lang, te kort, stond het paard niet in evenwicht enzovoorts. Toen ik tevreden was, trok ik de potloodtekening over met een zwarte fineliner (Pigma Micron 01).

Inkleuren met alcoholstiften
De laatste tijd ben ik helemaal fan van het inkleuren met alcoholstiften. Ik heb zelf Promarkers, maar Action heeft bijvoorbeeld ook alcoholmarkers, DecoTime Twinmarkers. Wil je meer informatie over deze alcoholstiften, lees dan eens het artikel: Tekenen: Werken met Promarkers & Action Twinmarkers (alcoholstiften).

Ik heb twee sets met Promarkers:
Winsor & Newton Promarkers set met 48 kleuren met brushpunt
Winsor & Newton Promarkers set met 48 kleuren met gewone punt.

Alle vlakken van het paard kleurde ik eerst in met één kleur. Daarna ging ik aan de slag met de schaduwen. Schaduwen geven de tekening diepte. Bedenk vanaf welke kant het licht komt. Op de plekken waar de schaduw zit is de kleur donkerder. Dit doe ik door nogmaals met dezelfde kleur marker over dit gedeelte te gaan. Op sommige plekken wil ik het nog donkerder hebben, dan ga ik voor de 3de keer over hetzelfde stukje. Je kunt ook een donkerdere kleur marker gebruiken.

Met een witte fineliner maakte ik de lichtpuntjes in het paard. Zwarte lijnen die zich in de schaduw bevonden maakt ik nog breder met een zwarte fineliner (Pigma Mircon 08).

Advertentie

Gebruikte Promarkers: O518, V327, CG5, XB, O427, G457, G267, G356
uitleg steigerend paard tekenen makkelijk

Liggend paard

Na het steigerende paard wilde ik ook een liggend paard tekenen. Het liggende paard tekende ik op dezelfde manier als het steigerende paard. Het was nog even zoeken naar de juiste kleuren, maar naar 3 versies gemaakt te hebben, is dit het eindresultaat geworden.

Gebruikte Promarkers: O518, Y418, O646, B736, B119, WG3, G356
Schattige dieren tekenen paard paperfuel

Paard tussen de bloemetjes

Bij dit paard wilde ik iets anders proberen.

Zachtere schaduwen maken
Ik heb bij dit paard de kleuren meer proberen te blenden, in elkaar laten overlopen. Ik kleurde het vlak dan eerst in met de lichte kleur Promarker en dan maakte ik de schaduwen met een andere kleur, die niet iets donkerder is dan de lichte kleur. Met de lichte kleur ging ik dan nogmaals over de donkere kleur en een stukje lichte kleur. Zo ontstond er een kleurverloop. Ik moet nog wel goed oefenen met deze techniek, maar ik vind het wel heel mooi.

Gebruikte Promarkers: heel veel :-).
Tekenen paard makkelijk uitleg promarkers beginners

Hond Welsh Corgi

Advertentie

Bij het maken van de schets heb ik wel gebruik gemaakt van een voorbeeld wat ik vond op Pinterest. Ik wilde namelijk heel graag een Corgi tekenen met zijn kenmerkende kont goed zichtbaar. Deze houding vond ik erg lastig te tekenen en ik had daarom een voorbeeld gezocht die ik kon natekenen. Wel heb ik aan deze tekening mijn eigen draai gegeven, door de tong en staart toe te voegen en grotere oren (dat vond ik schattiger).

Bij het inkleuren van mijn corgi ging ik weer anders te werk dan bij de vorige tekeningen. Ik kleurde de corgi ’slordiger’ in. Ik maakte geen vloeiende schaduwen maar een soort van streepjes met de haarrichting mee. Zoals je merkt heb ik nog niet echt mijn eigen stijl ontdekt en ben ik nog zoekende.

Gebruikte Promarkers: weer veel.
Uitleg dieren tekenen stap voor stap hond

Koninklijke kat WIllem II

Zoals je misschien wel weet, kom ik uit Tilburg. Omdat ik het leuk vind mijn eigen tekeningen persoonlijk tintje te geven, maakte ik van deze kat een koninklijke kat van Koning Willem II. Koning Willem II bouwde in Tilburg zijn paleis en natuurlijk de voetbalclub is naar de koning genoemd.

Op internet zocht ik verschillende afbeeldingen van Koning Willem II. Uit deze afbeeldingen haalde ik inspiratie voor mijn kat. Zo heeft mijn kat ook een sjerp, medailles en een rode mantel net zoals Koning Willem II.

Kat Willem II tekende ik digitaal in de app Procreate. Wil je hier meer over weten lees dan eens het artikel: Tekenen: Uitleg digitale tekeningen maken (Procreate).

Advertentie

Als eerste maakte ik een schets. Hiervoor gebruikte ik een simpel penseel. Deze schets is straks toch niet meer te zien. Ik maak altijd eerst een hele slordige schets die ik vervolgens in verschillende stappen verfijn.
Tekenen dieren in procreate uitleg schets
Met de schets op de voorgrond maakte ik de kleurvlakken. Ik werk graag in lagen, dus elk onderdeel staat in een laag. Voor het inkleuren van de vlakken gebruik ik het penseel ‘Round Brush’.
Tekenen kat in procreate vlakken inkleuren
Daarna maakte ik in alle kleurvlakken schaduw en hooglichten. Hiervoor gebruikte ik het penseel ‘Soft brush’. Alle schaduwen en hooglichten staan ook weer op een aparte laag. Zo kan ik deze ook steeds weer aanpassen.
Tekenen procreate het maken van schaduwen en hooglichten
Na de basis gemaakt te hebben is het tijd om uren ‘te spelen’. Zo maakte ik de vacht van de kat aaibaarder. Hiervoor gebruikte ik de ‘smudge tool’ deze staat naast de knop van penselen. Ik gaf de kat andere ogen. Verder paste ik de schaduw en hooglichten nog 1000x aan.

Dit is mijn koninklijke kat Willem II uiteindelijk geworden.
Tekenen dier vacht procreate uitleg

Tekenen in procreate NL uitleg beginners

teken je eigen dier in procreate

Teken jij ook graag dieren?

Gerelateerde artikelen

Tekenen #28: ‘The cute animals shine a light’ online tekencursus van Paperfuel
Tekenen #27: Creatieve boek ‘Create this book’
Tekenen #26: Boek Schattige diertjes teken je zo! in kleur, #3
Tekenen #25: Huisportretjes tekenen, gezien op vakantie #8
Tekenen #24: Werken met Promarkers & Action Twinmarkers (alcoholstiften)
Tekenen #23: Schattige diertjes teken je zo!, verschillende tekenmaterialen
Tekenen #22: Schattige diertjes teken je zo!

Advertentie

Meer artikelen over tekenen, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

© Nobody ELSe

10 reacties

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.