Reclame

Tekenen #23: Schattige diertjes teken je zo!, verschillende tekenmaterialen

Uitleg dieren tekenen met verschillende tekenmaterialen Paperfuel
Reclame

Uitleg dieren tekenen met verschillende tekenmaterialen Paperfuel
Zoals je misschien al heb gelezen in mijn eerste artikel over dit boek op mijn blog ben ik fan van het nieuwe boek ‘Schattige diertjes teken je zo!’ van Karin Luttenberg (Paperfuel). De eerste keer maakte ik verschillende oefenen in zwart-wit, nu wilde ik aan de gang met verschillende tekenmaterialen met kleur. In dit artikel vertel ik er alles over, natuurlijk met uitleg.

Het boek ‘Schattige diertjes teken je zo!’ van Karin Luttenberg

Het boek ‘schattige diertjes teken je zo!’ kocht ik voor € 17,50 op bol.com. Het boek bevat verschillende hoofdstukken: inleiding, beginnen (uitleg) en daarna heel veel voorbeelden van getekende dieren. Meer dan 130 dieren staat op de cover. Ik heb ze niet geteld ;-).

Aan de slag met verschillende tekenmaterialen

In dit artikel laat ik zien hoe ik dieren heb getekend met verschillende tekenmaterialen. Alle dieren die ik tekende staan in het boek. In mijn eerste artikel had ik alleen geoefend in zwart-grijs-wit, tijd dus om wat kleur in mijn dieren te brengen.

Kleurpotloden

Leeuw in bad
Al heel veel jaren heb ik hele fijne kleurpotloden van het merk Faber-Castell. Zo kleur ik maanden niet en dan pak ik mijn kleurpotloden er weer bij. Ik besloot met behulp van de kleurpotloden een leeuw in bad te gaan tekenen. Het voorbeeld staat op pagina 86 in het boek.

Als eerste maakte ik een lichte schets met potlood en gum. Het papier wat ik gebruik, komt uit een schetsboek van Action. Daarna heb ik mijn leeuw in het bad ingekleurd. Voor elke kleur die je ziet gebruik ik ongeveer 5 verschillende tinten. Zo kan ik makkelijk de schaduwen en het licht aangeven. Ik begin met de lichtste tint en bouw zo de kleur verder op. Later besloot ik nog een tegelvloer toe te voegen.
Uitleg dieren tekenen met kleurpotloden

Tekenen dieren uitleg kleurpotloden boek

Twinmakers

Dino en babydino
In het boek ‘schattige diertjes teken je zo!’ staan voorbeelden ingekleurd met Promarkers. Deze heb ik nog niet, maar wil ik wel ooit gaan kopen. Deze zijn niet zo goedkoop, maar ik ben er wel erg benieuwd naar. De budgetversie van de Promarkers heb ik wel, de Action DecoTime Twinmarkers. Ik besloot hiermee aan de slag te gaan.

Het papier wat ik altijd gebruik als ik kleur met Twinmarkers is Clairefontaine DCP 250g (200gr kan ook). Met dit papier mengen de kleurtjes net iets mooier. Op het papier maakte ik een schets van de dino’s met potlood. De dino’s staan op blz. 101-102 van het boek. Ik maakte een lichte schets. Toen ik tevreden was kleurde ik mijn tekening in met Twinmarkers. Per kleur gebruikte ik 3 tinten. Zo probeerde ik diepte aan te geven. Met een zwarte fineliner omlijnde ik uiteindelijk de tekening.
Tekenen dieren uitleg Twinmakers Action budget

Schattige diertjes teken je zo boek review twinmarkers Action

Digitaal op tablet in de app Procreate

Eenhoorn
Wil je meer weten over digitaal tekenen en wat ik precies gebruik? Lees dan het artikel: Tekenen #7: Uitleg digitale tekeningen maken (Procreate). In dit artikel leg ik alles uitgebreid uit.

Deze eenhoorn tekende ik precies zoals in het boek uitgebreid wordt uitgelegd (blz. 108). Ik had gewoon even geen zin om iets zelf te bedenken, gewoon lekker de uitleg volgen.

Als eerste maakte ik op een aparte laag de schets. Ik gebruikte hiervoor het penseel ‘6B pencil’. Toen ik tevreden was heb ik de schets overgetrokken op een aparte laag met het penseel ‘Round brush’. Ik tekende alles uit de hand, zo wordt de tekening niet heel strak. Onder de laag met de zwarte lijnen maakte ik per kleur ook een laag. Zo kan ik de kleuren laten nog makkelijk aanpassen in een iets andere kleur als ik dat zou willen.

Voor de schaduwen maakte ik één laag. Met een licht paarse tint kleurde ik de plekken waar ik schaduw wilde hebben. De laag zetten in vervolgens op ‘Colour burn’. De dekking van de laag stelde in in op 50%. In plaats van grijs gebruik ik paars. Ik heb gemerkt dat dan de schaduwkleuren mooier worden. Deze tip zag ik op YouTube. En toen was mijn eenhoorn af.
Tekenen dieren uitleg procreate apple pencil

Aquarelverf

Ezeltje
Aquarelverf is één van mijn favoriete tekenmaterialen. Ik gebruik aquarelverf vooral bij het tekenen van huizen. Bij deze tekening van het ezeltje begon ik met een schets van de basis. De schets maakte ik heel licht. Met aquarelverf (ik gebruik Winsor en Newton) kleurde ik vervolgens de ezel in. Ik begin altijd met dunne laagjes aquarelverf en maak de tekening met meer laagjes verf steeds donkerder. De plekken waar schaduw zit maak ik het donkerste.
DIeren tekenen met aquarelverf uitleg

Tekenen dieren ezel paperfuel uitleg voorbeelden inspiratie

Wat is jouw favoriete tekenmateriaal?

Gerelateerde artikelen

Tekenen #22: Schattige diertjes teken je zo!
Tekenen #21: Digitaal tekenen #5, mijn eigen tekeningen maken, met uitleg
Tekenen #20: Digitaal tekenen #4, mijn eigen tekeningen maken, met uitleg
Tekenen #19: Huisportretjes tekenen, beroemde huizen van TV #7
Tekenen #18: Boek ‘Die Kunst der aquarelle Malerei, Tiere’
Tekenen #17: Verder werken in ‘Het grote CreaChick Doeboek’
Tekenen #16: Kawaii tekenen met verschillende tekenmaterialen #2

Meer artikelen over tekenen, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

© Nobody ELSe

Reclame

8 reacties

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL