Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tekenen #21: Digitaal tekenen #5, mijn eigen tekeningen maken, met uitleg

Digitaal tekenen in procreate eigen tekeningen maken dieren
Reclame

Digitaal tekenen in procreate eigen tekeningen maken dieren
Digitaal tekenen blijft een grote hobby van mij. Lekker tekenen op de bank voor de tv. In dit artikel laat ik weer een paar van mijn digitale tekeningen zien. Natuurlijk vertel ik uitgebreid met een stap voor stap uitleg hoe ik deze heb gemaakt.

Tekenen op een tablet

In mijn eerste artikel over digitaal tekenen, Uitleg digitale tekeningen maken (Procreate), vertel ik uitgebreid wat ik gebruik om digitale tekeningen te maken. In het kort gebruik ik een iPad, Apple Pencil en het programma Procreate.

Geen mogelijkheid om digitaal te teken?

Helaas is niet iedereen in de mogelijkheid om digitaal tekeningen te maken, toch hoop ik door het delen van mijn tekeningen je te kunnen inspireren. Je kunt mijn tekeningen natuurlijk ook natekenen op papier :-).

Tekening 1: Corgi met zijn vriend de kat

De Corgi’s zijn één van mijn favoriete honden. Ik vind ze er zo lief en grappig uit zien :-). Tijd dus om eens een corgi te gaan tekenen.

Ik begon als eerste met een schets. Ik tekende als eerste de corgi. Ik maakte mijn schets op een aparte laag met het 6B pencil, maar voor een schets kun je elk pencil gebruiken. Net wat je fijn vind.

Advertentie

Na mijn schets heb ik mijn schetslijnen overgetrokken. Dit deed ik ook met de 6B pencil. Dit penseel reageert op de druk die ik op mijn apple pencil geef. Veel druk, dikke lijn en weinig druk dunne lijn. Dit maakt de lijnen dynamischer, dat vind ik zelf mooier.
Digitaal tekenen schets maken in procreate uitleg hond
Tijd om de Corgi in te kleuren. Onder de zwarte lijnen maakte ik nieuwe lagen. Elke laag heeft zijn eigen kleur. Zo kan ik de kleur later nog makkelijk aanpassen als ik dat wil.

De vlakken maakte ik met de monoline brush. Deze kwast zorgt voor dichte lijnen, zodat je de vlakken makkelijk kan opvullen.
Digitaal tekenen in procreate uitleg makkelijk hond tekenen
Tijd voor de schaduwen en hooglichten. De schaduwen maakte ik op een nieuwe laag, deze laag zette ik op ‘linear burn’. Ik maakte de schaduwen met een licht paarse kleur. Hooglichten maakte ik ook weer op een nieuwe laag. Deze zette ik op ‘add’. De hooglichten maakte ik met licht geel. Ik gebruikte bij beide lagen het 6B pencil en soft brush.
Digitaal tekenen schaduwen en hooglichten maken hond
De vorige stappen herhaalde ik voor het tekenen van het katje en de vissenkom. Alleen een corgi vond ik wat saai. Nu is ook te zien waarom de corgi zo moet lachen. Het hoofd van de kat heb ik wat bol gemaakt. Dit deed ik door het liquify filter te gebruiken. Van de onderdelen van de vissenkom zette ik de lagen niet op 100% maar lager. Zo zie je de kat door de vissenkom heen.
tekenen in procreate hond en kat uitleg
Als laatste maakte ik de achtergrond. Deze hield ik vrij simpel.
Digitaal tekenen procreate hond en kat uitleg makkelijk beginners

Tekening 2: Muis de Manegepony

Al een tijdje speelde ik met de gedachten om de manegepony waarop ik rij te tekenen.
Digitaal tekenenprocreate paard uitleg

Toen ik aan deze tekening begon had ik nog geen idee waar ik zou eindigen. Ook niet welke penselen ik wilde gebruiken. Ik startte met een schets die ik per laag steeds meer details gaf.
Digitaal tekenen uitleg paard schets

Hoofdstel
Vervolgens ging ik aan de slag met inkleuren. Ik begon met het inkleuren van het hoofdstel. Ik gebruikte hierbij gewoon de standaard ‘round brush’ penseel en het vervagingspenseel. Ik probeerde de schaduwen en hooglichten zo goed mogelijk na te tekenen.
uitleg paard digitaal tekenen beginners procreate

Vacht & oren
De vacht maakte ik op dezelfde manier als het hoofdstel. Het is echt heerlijk om te doen. Ik heb in deze tekening echt al vele avonden zitten. Het voorste oor staat in een aparte laag zodat ik de manen straks achter het oor kan laten vallen.

Advertentie

Ogen
Voor de ogen tekenen was ik een beetje bang. De mooie en lieve ogen van Muis maken Muis natuurlijk Muis. Het voordeel van digitaal tekenen vind ik dat je de voorbeeldfoto in een apart scherm naast de tekening kan zetten. De voorbeeldfoto had ik heel goed ingezoomd zodat ik het oog erg goed kon zien. Daarna ben ik het oog stukje voor stukje gaan tekenen. Eigenlijk ben ik wel trots op mijn oog.
Digital drawing horse tutorial procreate

Drawing digital procreate horse

De manen
De manen bestaan uit twee lagen. Een laag voor de basis, kleuren vervaagd. De tweede laag bestaat uit losse haren. Ook hierbij maakte ik gebruik van de ‘round brush’ en het vervagingsgereedschap.
Digitaal tekenen procreate paard manen

uitleg paard tekenen digitaal procreate
Het eindresultaat
Daarna heb ik nog een beetje lopen spelen en verbeteren. Uiteindelijk koos ik toch voor een zwarte achtergrond. Dit is het eindresultaat geworden. Niet verwacht, maar stiekem ben ik wel heel trots. Ik merk wel dat ik digitaal tekenen een stuk makkelijker vind als gewoon tekenen. Mijn gevoel ‘bang om te mislukken’ is ook veel minder. Als ik iets wilde proberen maakte ik eerst een aparte laag, beviel het niet dan kon ik de laag altijd weggooien
Digitaal tekenen paard procreate uitleg

Teken jij graag cartoonachtig of realistisch?

Gerelateerde artikelen

Tekenen #20: Digitaal tekenen #4, mijn eigen tekeningen maken, met uitleg
Tekenen #19: Huisportretjes tekenen, beroemde huizen van TV #7
Tekenen #18: Boek ‘Die Kunst der aquarelle Malerei, Tiere’
Tekenen #17: Verder werken in ‘Het grote CreaChick Doeboek’
Tekenen #16: Kawaii tekenen met verschillende tekenmaterialen #2
Tekenen #15: Huisportretjes tekenen, beroemde huizen #6
Tekenen #14: Digitaal tekenen #3 nog meer oefenen
Tekenen #13: Cartoon meisjes tekenen #4, eigen meisjes tekenen

Advertentie

Meer artikelen over tekenen, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

© Nobody ELSe

10 reacties

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.