Zoekopdracht
Sluit dit zoekvak.
Reclame

Tekenen #15: Huisportretjes tekenen, beroemde huizen #6

tekenen huizen beroemd beginners makkelijk
In dit artikel laat ik 3 beroemde huizen zien die ik natekende. Per huis vertel ik natuurlijk weer stap voor stap hoe ik deze heb gemaakt.

Huizen tekenen

Dit is gewoon alweer deel 6! Ik kan niet anders zeggen dat ik verslaafd ben aan huizen teken. Het begon allemaal met het boek ‘In Holland staat een huis, huisportretjes tekenen’ van Carla Kamphuis. Met één huis kan ik ook echt uren bezig zijn. Echt ontspannend. In dit artikel laat ik 3 beroemde huizen zien die ik heb nagetekend. Herken jij ze al zonder de tekst te lezen?

Benieuwd naar mijn vorige huizen & uitleg?
Tekenen: Huisportretjes tekenen, het begin #1
Tekenen: Huisportretjes tekenen, meer oefenen #2
Tekenen: Huisportretjes tekenen, zelf huizen tekenen #3
Tekenen: Huisportretjes tekenen, bestaande gebouwen #4
Tekenen: Huisportretjes tekenen, fantasie gebouwen #5

Huis 1: Paleis Huis ten Bosch

Het paleis van Koning Willem Alexander en zijn gezin wilde ik graag tekenen. Ik begon zoals altijd met een A5 formaat aquarelpapier, maar al snel merkte ik dat het paleis zoveel mooie details heeft dat ik voor een groter papierformaat moest gaan. Ik koos voor A4. De buitenste gebouwen van het paleis tekende ik niet. Ik koos alleen voor het midden van het paleis en de gebouwen links en rechts daarvan.

Bij het schetsen begon ik met het middelste deel van het paleis. Bij het schetsen gebruikte ik een potlood, liniaal, geodriehoek en gum. Mijn schets opzet hou ik graag een beetje strak. Niet dat alles gelijk al scheef wordt. Ik vond het middelste deel een lastige klus om te tekenen met al die verschillende maten ramen en pilaren. Toen ik het deel van de ramen had opgezet, trok ik gelijk met de hand de lijnen over met een zwart fineliner (Pigma Micron 005). Kleine details, zoals de kozijn en ornamenten, schetste ik niet maar maakte ik gelijk met de zwarte fineliner. Op dezelfde manier tekende ik ook het dak van het middelste deel. De linker- en rechterkant van het paleis waren een stuk makkelijker om te tekenen. Minder details. Ook hierbij maakte ik een schets en toe ik tevreden was trok ik alle lijnen over met een zwarte fineliner.

Zoals meestal koos ik ervoor om mijn huis in te kleuren met aquarelverf (Winsor & Newton). Als eerste kleurde ik het middelste deel in, gevolgd door het dak en de gebouwen links en rechts. Ik begin altijd met een lichte opzet, de schaduwen maak ik door meerdere laagjes verf steeds donkerder.
Tekenen aquarel Paleis Huis ten Bosch in Den Haag

Tekenen aquarel Paleis Huis ten Bosch koning

Huis 2: De voorkant van het achterhuis van Anne Frank

Een wereldberoemd huis met een enorme geschiedenis. Wil je hier meer over weten bezoek dan eens de site van de Anne Frank stichting. Beter kan ik het niet omschrijven. Zelf vond ik dit een moeilijk huis om te tekenen. Ik wilde gewoon niet dat ik afbreuk deed aan het huis, maar aan de andere kant wilde ik dit huis heel graag tekenen omdat het zo bijzonder is.

Als eerste zette ik weer een schets op met potlood, gum, liniaal en geodriehoek. Ik werkte alles uit per verdieping. Toen ik tevreden was met de schets trok ik alles over met een zwart fineliner. Dit doe ik altijd met de hand. Ook het inkleuren deed ik weer met aquarelverf (Winsor & Newton). Hierbij kleurde ik eerst het huis en daarna pas de achtergrond. De cirkel maakte ik door eerst met potlood een omtrek te maken van een glazen kopje en daarna heb ik deze pas ingekleurd met een grote kwast met aquarelverf. Zo is de cirkel wel rond, maar niet perfect rond.
Tekenen aquarel huis anne frank amsterdam uitleg

Tekenen het achterhuis van anne frank amsterdam aquarel

Gebouw 3: Stadhuis Gouda

Voor het derde gebouw kon ik moeilijk kiezen. Uiteindelijk werd het het stadhuis van Gouda, een mooi historisch gebouw. Maar wat had ik mij vergist in de details in dit gebouw… oef. Normaal ben ik van een strakke opzet, maar bij dit gebouw probeerde ik dat meer los te laten. De vele details en beelden kon ik toch niet nauwkeurig tekenen.

Ik maakte met potlood, gum, liniaal en geodriehoek een grove schets. Toen ik tevreden was trok ik de tekening over met een zwarte fineliner. Veel details tekende ik pas met de fineliner. Ik weet het niet… zo’n vluggere schets en vrijer tekenen is toch niet echt mijn ding.

Na het schetsen en tekenen met de zwarte fineliner heb ik mijn tekening ingekleurd met aquarelverf. Dit keer ook een stuk minder secuur als normaal. Wat vind jij van deze vluggere stijl van tekenen?
Tekenen aquarel uitleg stadhuis gouda

Tekenen stadhuis goud aquarel huisjes uitleg

Welk huis of huizen herkende jij gelijk?

Gerelateerde artikelen

Tekenen #14: Digitaal tekenen #3 nog meer oefenen
Tekenen #13: Cartoon meisjes tekenen #4, eigen meisjes tekenen
Tekenen #12: Huisportretjes tekenen, fantasie gebouwen #5
Tekenen #11: Digitaal tekenen #2, meer oefenen met tutorials
Tekenen #10: Cartoon meisjes tekenen #3, ‘Complete meisjes’
Tekenen #9: Review boek ‘Kawaii tekenen’ van Yishan Li (op papier en digitaal)
Tekenen #8: Huisportretjes tekenen, bestaande gebouwen #4
Tekenen #7: Uitleg digitale tekeningen maken (Procreate)

Meer artikelen over tekenen, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

© Nobody ELSe

Reclame

6 reacties

  1. Wat goed, Els, en wat een werk, zeg!! De twee gebouwen op je introductie-afbeelding herkende ik, zonder de tekst gezien te hebben, meteen als het Achterhuis van Anne Frank en het Stadhuis van Gouda. Paleis Huis ten Bosch is ook helemaal herkenbaar. Onvoorstelbaar goed gelukt; complimenten!! Je tekeningen zouden niet misstaan als kaarten in een museumwinkel.

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNL