Tutorial: Sinterklaas Vilt ★★

sinterklaas vilt
Reclame

sinterklaas vilt
Over een ruim maand is het weer 5 december. Ik heb er weer zin in! Lekker pepernoten eten en in spanning wachten tot pakjesavond. En over 2 weken is de goedheiligman weer in ons land (als alles goed gaat natuurlijk :-)). Dus wil ik Sinterklaas graag vereren met een tutorial. Om een Sinterklaasje van vilt te maken ben je ongeveer 3 uur bezig met een moeilijksheidgraad van 2 sterren. Omdat het knippen nog al fijn werk is op A4, zou je het patroon ook kunnen afdrukken op A3. Dat knipt wat makkelijker. Let wel, dan wordt de sint ook 2x zo groot en heb je dus meer vilt nodig :-). Heel veel plezier met deze tutorial!

Benodigdheden

Voor meer specifieke informatie over verschillende benodigdheden, klik hier >>>.

Schaar Gratis patroon, download deze hier >>>
Knopspelden Eventueel ijzerdraad voor staf
Naald Lijm
Borduurgaren, rood en wit Lintje, kleur naar wens
Vilt, wit, zwart, rood, geel, roze en paars

We gaan beginnen!

sint stap 2 3 4
1. Download het gratis viltpatroon, print het patroon uit en knip de vormen netjes uit.
2. Leg het uitgeknipte patroon op het vilt, maak het patroon vast met knopspelden en knip het patroon uit het vilt. I.v.m. kleine onderdelen kun je het patroon ook printen op A3.
3. Totaal knip je: 2x roze lichaamsdelen, 2x rode mijter, 1x geel kruis voor op de mijter, 1x wit haar achterkant, 1x witte baard, 1 rode achterkant mantel, 1x witte jurk voorkant, 2x rode stukken van mantel voorkant, 2x gele strepen voor op mantel, 2x wit haar voorkant, 1x witte snor, 1x roze neus, 2x oog wit, 2x oog zwart en 4x paarse schoenen.
4. Omdat je zoveel lossen kleine onderdelen hebt, begin je met het plakken van de ogen.
sint stap 5 6 7
5. Plak het gele kruis op één van de rode mijters.
6. Plak de 2 gele strepen op de 2 rode manteldelen voor op de voorkant van de Sint. Begin met plakken onderaan, als je de gele streep namelijk iets te kort hebt geknipt zie je dat niet, want dan valt deze straks onder de baard.
7. Lijm de lichaamsdelen aan elkaar vast.
sint stap 8 9 10
8. Nu gaan we beginnen met de kleding. Pak de witte jurk en plak deze op het lichaam. De jurk mag aan de onderkant iets uitsteken. Let op, niet te ver, je moet nog wel een deel van de benen zien.
9. Nu gaan we de mantel maken. Pak de twee rode voorkanten van de mantel met de gele strepen. Draai deze om en doe alleen lijm aan de achterkant waar aan de voorkant de gele streep zit. Dus niet op de mouwen en de rest van de mantel.
10. Plak de manteldelen op de juiste plek op het lichaam. De manteldelen moeten aan de buitenkant iets uitsteken.
sint stap 11 12 13
11. Een foto van de achterkant, hierop zie je dat de voorkanten van de mantel uitsteken.
12. Plak nu de achterkant van de mantel op de rug van de sint. Doe de lijm niet langs het randje maar houdt de lijm juist in het midden van de mantel. Zorg er ook voor dat de voorkant en achterkant precies hetzelfde tegen elkaar aan zitten.
13. Gaan we nu beginnen met de naald en het rode garen. We gaan de voorkant van de mantel vastmaken aan de achterkant van de mantel. Zoals je ziet, zie je nu nog het roze lichaamsdeel tussen de mantels zitten. Daar de uitstekende delen van de mantel direct aan elkaar te maken met de festonsteek zorg je ervoor dat je het lichaam direct niet meer ziet.
sint stap 14 15 16
14. Pak de naald met het rode garen en begin met de festonsteek onderaan het puntje van de mantel en ga door tot aan de oksel.
15. Nu zul je zien dat je het roze lichaam niet meer ziet doordat je de manteldelen aan elkaar hebt gemaakt. Op de foto is de arm nog niet gedaan en daar zie je duidelijk nog het roze van het lichaam.
16. Ga nu door met de festonsteek tot aan de nek. Het kan zijn dat door het knippen of plakken je weinig rood hebt wat uisteekt. Je zou dan ook wat roze van de armpjes kunnen afknippen. Let wel doe dit niet bij de hand van de Sint. Deze moet er natuurlijk aanblijven zitten ;).
sint stap 17 18 19
17. Als je klaar bent met één kant herhaal dan stap 14 t/m 16 voor de andere kant.
18. Gaan we nu weer verder met dingen aan elkaar lijmen. Pak de 4 schoenen en maak deze vast aan de benen van de sint. Twee aan de voorkant en twee precies op dezelfde plek aan de achterkant.
19. Plak de twee witte haar stukken voor de voorkant op het hoofd. Let op, laat ze weer iets uisteken en doe alleen lijm op het dikke deel (de wenkbrauwen).
sint stap 20 21 22
20. Plak nu op de achterkant het haar, doe geen lijm aan de randen. Je zult zien dat deze ook wat uitsteekt.
21. Pak nu wit garen en maak met de festonsteek de haren alleen aan de zijkant aan elkaar. Begin bij de nek. Dit is dezelfde methode als bij de mantel.
22. Ga helemaal rond tot aan de andere kant van de nek.
sint stap 23 24 25
23. Plak nu de neus en ogen op, ben niet zuinig met lijm.
24. Plak hierna de baard en vervolgens de snor op.
25. Plak nu de mijter op aan de voor- en achterkant. Doe alleen lijm op het onderste deel van de mijter (rechte stuk). Laat alles even drogen. Na het drogen pak je weer de naald met dit keer rood garen. Begin bij het hoofd met de festonsteek en stop bij het puntje van de mijter.
sint stap 26 27 28
26. Maak aan het puntje van de mijter het lintje vast met dezelfde draad als je bezig bent om de mijter aan elkaar vast te zetten. Ga als het lintje goed vast zit verder tot je klaar bent met de mijter. Knip de draad af.
27. Zo ziet de achterkant eruit.
28. Als laatste heb ik nog met een ijzerdraadje een staf gemaakt voor mijn Sint. Dit zou je over kunnen slaan. En we zijn klaar!

En is je sint gelukt? Hopelijk ben je met deze tutorial nog meer in Sinterklaassferen gekomen. Ik wens je alvast een fijne sinterklaasavond.

Advertentie

Ik ben erg benieuwd naar jouw creatie. Ik zou het erg leuk vinden als je een foto maakt en deze plaatst op mijn Facebookpagina of via Twitter @NobodyELSeNL. En wie weet verschijnt deze dan wel op mijn site!

Het patroon en deze tutorial zijn NIET voor commercieel gebruik en blijven ten alle tijde eigendom van Nobody ELSe.
© Nobody ELSe

Gerelateerde artikelen:

Tutorial: Olifant Vilt ★★
Tutorial: Dino Vilt ★★★
Tutorial: Walvis vilt ★★★
Tutorial: Vlinders Vilt ★
Tutorial Lieveheersbeestje Vilt ★★
Tutorial Schildpad Vilt ★

10 reacties

    1. Dank je wel voor je leuke reactie. Als je een sintje hebt gemaakt wil je dan een foto naar mij sturen? Ben erg benieuwd.

      Voor kerst ben ik ook al druk bezig en ik kan je al wel vertellen dat er ook een tutorial komt :-).

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.