Kaarten maken #78: Werken met folievlokken (Action)

Kaarten maken folievlokken gebruiken Foil flakes Action
Reclame

Kaarten maken folievlokken gebruiken Foil flakes Action
Vandaag laat ik verschillende kaarten zien die ik heb gemaakt met onder andere folievlokken. Ik leg uitgebreid uit wat folievlokken zijn, vertel hoe ik ermee werkte en laat kaartjes zien als inspiratie.

Wat zijn folievlokken?

Ja, toen ik dit knutselproduct zag moest ik ook wel even denken, wat is het en wat kun je met folievlokken knutselen? De folievlokken die ik gebruik zijn te koop bij Action, € 0,89 per potje.
Action foil flakes folievlokken uitleg
In het potje zitten hele dunne snippers folie. Deze folie weegt echt bijna niks. Het hele potje is gevuld en de inhoud weegt maar 2 gram. De folievlokken maak je vast met lijm, dus je hebt geen apparaat nodig dat verwarmd :-).
Wat zijn folievlokken Foil flakes Action

Welke lijm is geschikt voor folievlokken?

Zelf had ik hiervoor nog nooit met folievlokken gewerkt. Ik had geen idee waarmee je deze folievlokken mooi kon laten plakken aan papier. Daarom deed ik een test. Van links naar rechts: dubbelzijdige tape, Pritt, Mod Podge, lijmroller (Action), alleslijm en lijmspray (Action). Je zou ook nog een lijmpen kunnen gebruiken, maar deze had ik niet in huis.

Zoals je op de foto ziet, plakt het erg makkelijk. Ik merkte dat ik de ‘droge’ lijm het fijnste vond, zoals de tape, lijmroller, Pritt en spuitlijm. Kijk even wat je in huis hebt en doe een testje. Zo kom je erachter wat voor jou het fijnste werkt.
Folievlokken lijm test action foil flakes

Inspiratie wat voor kaarten je kunt maken met folievlokken

Advertentie

Natuurlijk heb ik verschillende kaarten gemaakt met deze folievlokken. Bij elke kaart zal ik uitleggen hoe ik deze heb gemaakt en wat ik heb gebruikt. Het lijkt veel maar als je al eens kaarten hebt gemaakt dan heb je bijna alles al in huis. Niet alles zal misschien precies zo te koop zijn, maar is makkelijk te vervangen voor iets anders wat er op lijkt :-).

Kaart 1: Achtergrond met folievlokken

Knutselspullen die ik heb gebruikt voor deze kaart:

 • Bronzen folievlokken (Action)
 • Zwarte blanco kaart (Action)
 • Stanleymes, liniaal en snijmat
 • Wit papier
 • Dubbelzijdige tape (Action)
 • Foam tape (Action)
 • Lintje
 • Zwart papier
 • Witte gelpen

De basis van deze kaart is een zwarte A6 kaart van de Action. Uit een wit papier sneed ik een rechthoek die net iets kleiner is dan de kaart. Zo zie je straks nog de zwarte randjes van de kaart. Op de witte rechthoek plakte ik schuin dubbelzijdige tape. Op dit tape plakte ik de bronzen folievlokken. Op de voorgrond bevestigde ik een label met een roze lintje. Dit label heb ik met handletteren gemaakt. Een uitgebreide uitleg vind je daarover in: Handlettering: Cadeaulabels maken op zwart papier.

Tip: Om overbodige folievlokken van je papier te krijgen, gebruik een zacht kwastje. Hiermee haal je voorzichtig het te veel aan folie weg en krijg je wat strakkere randen. De restjes kun je weer in het potje doen en later weer gebruiken.
Kaarten inspiratie folievlokken Action uitleg

Kaart 2: Achtergrond met folievlokken

Knutselspullen die ik heb gebruikt voor deze kaart:

 • Zilveren folievlokken (Action)
 • Roze blanco kaart (Action)
 • Stanleymes, liniaal en snijmat
 • Wit papier
 • Dubbelzijdige tape (Action)
 • Foam tape (Action)
 • 3D Stansblok met afbeeldingen (Action)

Uit mijn voorraad pakte ik dit keer een roze blanco kaart. De achtergrond met folievlokken maakte ik op dezelfde manier als bij kaart 1. Op een stuk wit papier plakte ik dubbelzijdige tape. Daarop deed ik dit keer zilveren folievlokken. Op de voorgrond plakte ik een 3D afbeelding uit een stansblok. Deze plakte ik op met dunne foamtape.
Kaarten folievlokken stansblok action uitleg

Kaart 3: Afbeeldingen versieren met folievlokken

Advertentie

Knutselspullen die ik heb gebruikt voor deze kaart:

 • Zilveren folievlokken (Action)
 • Witte blanco kaart (Action)
 • Stanleymes, liniaal en snijmat
 • Papierblok met wolkjes patroon (Action)
 • 3D Stansblok met afbeeldingen (Action)
 • Dubbelzijdige tape
 • Perforator
 • Pritt
 • Foam tape (Action)
 • Lintje

Ik begon met een witte kaart. Daarop plakte ik een rechthoek met een wolken patroon (Action) en een roze lintje. Op de voorgrond zie je een olifantje in een ballon. Deze komt uit een 3D Die cut block. Op de rechter ballon bracht ik Pritt aan en vervolgens de zilveren folievlokken. De roze ballon versierde ik met bolletjes met daarop folievlokken. Deze maakte ik met dubbelzijdige tape en een perforator. Daarop plakte ik de folievlokken.
Kaarten maken met folievlokken

Kaart 4: Werken met snijmal

Knutselspullen die ik heb gebruikt voor deze kaart:

 • Gouden folievlokken (Action)
 • Witte blanco kaart (Action)
 • Stanleymes, liniaal en snijmat
 • Wit papier
 • Papierblok met grafische print (Studio Light)
 • Snij- en embossingmachine, ik werkt met de Love2Craft (Action)
 • Snijmal Happy Birthday (Action)
 • Pritt
 • Spuitlijm
 • Foam tape (Action)

De basis is dit keer een grote vierkante kaart. Daarop plakte ik met Pritt een vierkant met een grafische print. Nu was het tijd voor de folievlokken. Ik sneed uit wit papier een vierkant van 9×9 cm en een vierkant van 8×8 cm. Bij het vierkant van 9×9 cm bracht ik spuitlijm aan. Daarop plakte ik de gouden folievlokken. Om folievlokken te besparen doe je deze alleen aan de rand zo’n ongeveer 2 cm breed. Het midden van dit vierkant zie je straks toch niet meer. Plak met foam tape het vierkant met de gouden rand op de kaart. Daar bovenop komt het vierkant van 8×8 cm, ook met foam tape.

Voor de woorden ‘Happy Birthday’ sneed ik een rechthoek uit wit papier. Deze spoot ik ook in met spuitlijm. Deze bedekte ik vervolgens helemaal met gouden folievlokken. Dit alles liet ik even drogen. Daarna pakte ik de snijmal met ‘Happy Birthday’ en deze haalde ik met het papier met folievlokken door mijn snij- en embossing machine (Love2Craft). Met pritt plakte ik deze tekst op de kaart.
Kaarten folievlokken folie goud happy birthday

Kaart 5: Werken met meerdere kleuren folievlokken

Knutselspullen die ik heb gebruikt voor deze kaart:

 • Gouden folievlokken (Action)
 • Bronzen folievlokken (Action)
 • Stanleymes, liniaal en snijmat
 • Witte blanco kaart (Action)
 • Wit papier
 • Snijmal en snij- en embossingmachine, ik werkt met de Love2Craft (Action) of je kunt zelf een simpeler figuur uit het papier snijden.
 • Spuitlijm
 • Foam tape (Action)
Advertentie

Ik begin met een witte rechthoekige kaart. Uit wit papier sneed ik twee rechthoeken. Één rechthoek net iets kleiner dan de kaart en de tweede rechthoek weer iets kleiner.

Op de grootste witte rechthoek deed ik spuitlijm en vervolgens bracht ik door elkaar de bronzen en gouden folievlokken aan. Toen alle spuitlijm was bedekt, haalde ik deze rechthoek met folievlokken door mijn snij-en embossingmachine. Ik gebruikte daarvoor alleen de platen om alles goed te persen, zodat de folievlokken goed vast gingen zitten. Heb je niet zo’n machine, dan kun je ook even op de rechthoek met folievlokken gaan staan. Leg je rechthoek wel tussen twee velletjes papier. De rechthoek met de folievlokken plakte ik met foam tape op de kaart.

Als laatste sneed ik met mijn snijmachine en een snijmal van een blad, een blad uit de kleine witte rechthoek. Je zou ook met een schaar/stanleymes je eigen figuurtje kunnen uitsnijden :-). Deze rechthoek plakte ik ook op de kaart met foam tape.
Kaart maken folievlokken uitleg action

Kende jij de folievlokken om te knutselen al? Welke manier van het werken met folievlokken vind jij het leukste?

Gerelateerde artikelen:

Kaarten maken #77: Verjaardagskaarten maken met leeftijd
Kaarten maken #76: Uitleg kaart in doosje maken (incl. gratis Printable)
Kaarten maken #75: Love2Craft Multi frame snijmallen Action (April 2021)
Kaarten maken #74: Multi kaders snijmallen Action (Maart 2021)
Kaarten maken #73: Nieuwe snijmallen Action Love2Craft (Maart 2021)
Kaarten maken #72: Inspiratie & uitleg simpele schuifkaarten maken
Kaarten maken #71: Kaarten met verschillende soorten decoratie

Meer artikelen over kaarten maken, klik hier >

© Nobody ELSe

7 reacties

 1. Amai, prachtig gedaan. Mij lijkt het toch nog wel altijd moeilijk om die vlokken mooi in de vorm te krijgen die je wil, maar misschien als je er inderdaad zelf mee aan de slag gaat dat het wel meevalt. in ieder geval weer prachtige resultaten.

  De kaart met de zilveren achtergrondstrepen en dan het mama en baby olifantje ervoor vind ik erg leuk, mooi en schattig; de zilveren strepen accentueren vind ik het prentje van de diertjes zeer mooi.

  Bij de ballonen vind ik dan weer leuk dat je één ballon volledig met vlokken hebt beplakt zodat die er echt leuk uitspringt.

  De Happy Birthday met de gouden dikke rand en gouden letters is prachtig en elegant.

  En de herfstkaart onderaan met de combo van vlokken is helemaal de max. Zo prachtig en goed gelukt! Echt een herfst gevoel.

 2. Wat een leuke blog.
  Ik ga de folievlokken dit weekend uitproberen.
  Ik heb de zilverkleurige gekocht om te proberen.
  Als het lukt maak ik een foto ervan.
  Veel succes nog.

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.