Tekenen #30: Tekenboek ‘Fijne lijntjes’, fineliner-kunstwerk

Tekenboek Fijne lijntjes fineliner-kunstwerk review
Reclame

Tekenboek Fijne lijntjes fineliner-kunstwerk review
Op bol.com was ik aan het kijken bij de nieuwe creatieve boeken die net zijn uitgekomen. Hier vond ik het boek ‘Fijne lijntjes’ van Kim Becker Design. Ik was gelijk enthousiast en ik kocht het boek. In dit artikel een review en natuurlijk tekeningen die ik al heb gemaakt met behulp van dit boek.

’Fijne lijntjes, fineliner-kunstwerk’ van Kim Becker Design

Het boek ‘Fijne lijntjes, fineliner-kunstwerk’ van Kim Becker Design kost bij bol.com € 19,99. Dit boek heeft een harde kaft met 117 pagina’s.
In het boek staan verschillende hoofdstukken:

  • Materialen en technieken
  • Projecten
  • Ideeën verzamelen

Hoofdstuk Materialen en technieken

Als eerste las ik het eerste hoofdstuk door. Hierin staat een uitgebreide uitleg over de gebruikte materialen en technieken. Je hebt helemaal niet veel nodig om te beginnen aan het boek ‘Fijne lijntje’. Met een potlood, gum, papier, liniaal en geodriehoek, passer en witte gelpen kun je aan de slag. Dit alles heb je waarschijnlijk al in huis.

Ik vond de uitleg interessant om te lezen en had al gelijk veel geleerd. Maar ja, oefenen vind ik leuker dan lezen dus al snel was ik bij hoofdtuk 2, projecten.

Project 1: Camp wild, digitaal tekenen

Camp wild is mijn eerste project waarmee ik begon. Ik besloot deze digitaal te maken. Zo kon ik makkelijk oefenen met de nieuwe technieken en het tekenen, maar ook dingen makkelijk ongedaan maken als het even niet goed ging.

Advertentie

Voor digitaal tekenen gebruik ik mijn iPad & iPencil. Op mijn iPad staat de app Procreate waarin je kunt tekenen. Meer informatie over digitaal tekenen vind je in mijn eerder geschreven artikel: Tekenen #7: Uitleg digitale tekeningen maken (Procreate). Bij het digitaal tekenen van dit project maakte ik gebruik van de kwast ‘Monoline’. Dit is een basis kwast.

Stap 1: schetsen
Bij het maken van mijn digitale tekening hield ik mijn precies aan de stappen in het boek. Ook al zou het digitaal makkelijker zou zijn om soms iets anders te doen. Ik wilde echt oefenen met de juiste stappen maken voor als ik straks aan de slag ga met op papier tekenen.

Als eerste maakte ik de schets.
Tekenboek Fijne lijntjes digitaal tekenen procreate

Stap 2: Bladeren en lucht
Bij deze stap werd uitgelegd hoe je de bladeren en de lucht maakt. De bladeren waren echt moeilijker om te tekenen dan ik dacht. Ik wilde ook veel te nauwkeurig werken. Gelukkig begon ik met oefenen digitaal, dus veel wissen en opnieuw proberen.
Tekenboek Fijne lijntjes digitaal schetsen

Stap 3: Boompjes
Ook hierbij merkte ik dat ik nauwkeurig wilde werken, daarom toch geprobeerd om de boompjes spontaner te tekenen. Mijn boompjes hebben nog wat oefening nodig ;-).
Tekenboek Fijne lijntjes fineliner-kunstwerk uitleg

Stap 4: Extra details
Bij de laatste stap wordt in het boek uitgebreid besproken hoe je de details in de tekening kan maken. Zo maakte ik stippen in de bergen en de rivier en kregen de takken ook accenten.

Advertentie

En dit is mijn eerste project geworden uit het boek. Ik ben wel tevreden, maar ja, het kan nog veel beter. Mijn tekening is wat druk vind ik.
fineliner-kunstwerk tekenen uitleg digitaal procreate

Project 2: Spirit of the sea, op papier

Tijd om aan de slag te gaan met fineliners en papier. Om makkelijk te beginnen koos ik voor het project ‘Spirit of the sea’. Niet een heel uitgebreid project.

Stap 1: Schetsen
Als eerste begon ik met de schets. De basisvorm van de walvis had ik zo getekend. Dat was fijn. De vuurtoren en de boot ook. Ik besloot gauw verder te gaan met stap 2, werken met de fineliners.

Stap 2-3: Lijnen omtrekken
Bij stap 2 staat uitgebreid uitgelegd welke lijnen je met welke fineliner moet overtrekken. In het boek gebruiken ze fineliners van Faber Castell. Ik gebruik fineliners van het merk Pigma Micron. Deze had ik al in huis.

Het was wel even goed lezen en naar het voorbeeld kijken maar het is gelukt. Hierbij geef ik wel de tip om ook naar het eindresultaat te kijken, hierbij kun je nog duidelijker zien wanneer je een lijn wel of niet moet overtrekken met een zwarte fineliner. Bij stap 3 wordt in 7 stappen uitgelegd hoe de vuurtoren wordt overtrokken en ingekleurd. Dit ging ook goed.

Stap 4-5: verder afmaken
Bij stap 4 kleurde ik de lucht in. Hiervoor gebruikte ik in plaats van fineliner 03, nummer 08. Lekker dik en kleurt dus ‘snel’ in. Bij stap 5 maakte ik de golven. Dit ging iets minder dan gepland. Mijn lijnen staan verder uit elkaar. Ik wilde dit nog corrigeren, maar dat heb ik toch niet gedaan. Met meer lijnen werd het denk ik weer te donker en te druk.

Advertentie

Voor mijn eerste lijntekening op papier ben ik blij met het resultaat. Niet perfect, maar goed genoeg en het belangrijkste, ik vond het heerlijk om te doen.
Review Tekenboek Fijne lijntjes fineliner-kunstwerk MUS

Tekenboek Fijne lijntjes fineliner-kunstwerk Kim Becker Design

Project 3: Night in the forest, op papier

Na project 2 met het werken op papier en fineliners had ik de smaak te pakken en volgende al snel project 3, Night in the forest.

Stap 1-2: Schets en bomen tekenen
Het maken van de schets bij stap 1 was erg makkelijk. Ik begon met een cirkel, getekend door een omtrek te maken van een bakje. Daarna tekende ik een horizontale lijn waarop de bomen en de tent kwamen.

Bij stap 2 in het boek werd uitgelegd hoe de bomen getekend moesten worden. Het leek allemaal moeilijk, maar was eigenlijk erg makkelijk.

Stap 3-4: Sterrenhemel en inkleuren
Met een fineliner wordt de sterrenhemel getekend en ingekleurd. Wat een hoop zwart was dat! Daarna volgt het inkleuren van de tent en de voorgrond. De voorgrond was weer heel veel stippelen. Ook dit vond ik weer een heel leuk project om te tekenen.
Reveiw Tekenboek Fijne lijntjes inspiratie voorbeelden Kim Becker Design

Advertentie

Tekenen Fijne lijntjes fineliner-kunstwerk Kim Becker Design

Korte review: ‘Fijne lijntjes, fineliner-kunstwerk’ van Kim Becker Design

Het was echt heerlijk om de fineliner-kunstwerkjes te maken. In het boek wordt alles heel goed uitgelegd. Het tekenen van de verschillende projecten vond ik ook erg leuk om te doen. Het tekenen van fineliner-kunstwerken op papier heeft echt mijn voorkeur tegenover digitaal tekenen. Ik kan dit boek zeker aanraden om aan te schaffen. Binnenkort op mijn blog meer projecten uit dit boek, want ik kan niet wachten om meer te oefenen :-).

Gerelateerde artikelen

Tekenen #29: Mijn eigen diertjes tekenen, incl. uitleg #4
Tekenen #28: ‘The cute animals shine a light’ online tekencursus van Paperfuel
Tekenen #27: Creatieve boek ‘Create this book’
Tekenen #26: Boek Schattige diertjes teken je zo! in kleur, #3
Tekenen #25: Huisportretjes tekenen, gezien op vakantie #8
Tekenen #24: Werken met Promarkers & Action Twinmarkers (alcoholstiften)
Tekenen #23: Schattige diertjes teken je zo!, verschillende tekenmaterialen
Tekenen #22: Schattige diertjes teken je zo!

Meer artikelen over tekenen, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

Advertentie

© Nobody ELSe

12 reacties

  1. Heel mooi resultaat Els, ik heb net van boeken voordeel gekocht een boek van Lulu Mayo, katten tekenen, ook leuk de illustratie 🙂

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.