DIY #84: 3 makkelijke manieren om zelf stempels te maken (budgetproof)

DIY stempels maken zelf knutselen makkelijk uitleg
Reclame

DIY stempels maken zelf knutselen makkelijk uitleg In dit artikel laat ik verschillende manieren zien hoe je makkelijk je eigen stempels kunt maken. Leuk om te gebruiken bij kaarten maken, in je bullet journal, agenda/planner en/of art journal. Je hebt hiervoor geen dure benodigdheden en stempelinkt nodig :-).

Manier 1: Een stempel maken van een potlood met gum

Deze manier is echt super makkelijk! Een confetti patroontje vind ik altijd erg feestelijk. Deze achtergrondjes in papierblokken zijn bij mij dan ook steeds als eerste op. Met potlood met gum stempelde ik daarom mijn eigen confetti achtergrond.

Benodigdheden:

 • Een potlood met een gummetje erop
 • Stempelinkt in verschillende kleuren, ik gebruik gewoon inkt van Action € 1,49 (merk Avec)
 • Een vel papier om op te stempelen naar wens. Voor mijn kaart gebruikte ik iets dikker wit papier (220 grams), voor het cadeau gewoon wit print papier.

Breng de stempelinkt aan op het gummetje. En druk deze vervolgens op het papier. Ik begon met de lichtste kleur, geel.
Stempelen met potlood gum inspiratie
Stempel daarna met de andere kleuren stempelinkt die je wilt gebruiken. Wacht steeds tussen de kleuren tot deze droog zijn. Laat de achtergrond even drogen voordat je deze verwerkt in bijvoorbeeld een kaart.
Stempels zelf maken potlood gum uitleg
Met dit confetti patroon maakte ik een verjaardagskaart met varkentjes (stempels Hello Bluebird). Het label ‘Fijne verjaardag gewenst’ heb ik zelf gemaakt en kun je vinden in het artikel: Gratis printable: Labels met Nederlandse teksten voor o.a. kaarten maken en cadeaulabels.
Uitleg stempels maken stempelinkt Action

Advertentie

Ik maakte op dezelfde manier nog een patroontje met confetti op dun wit printpapier. Dit papier gebruikte ik als cadeaupapier om een cadeautje mee in te pakken.
Cadeautjes inpakken stempelen stempelinkt action

Manier 2: Stempels maken met een gum

Met een platte gum, potlood en een stanleymes (en/of guts) kun je simpel je eigen stempel maken. Hieronder zal ik stap voor stap uitleggen hoe ik deze heb gemaakt.

LET OP: Werk heel voorzichtig met de stanleymes, schaar en/of guts. Je bent zo uitgeschoten.

Benodigdheden:

 • Platte gum
 • Stempelinkt in verschillende kleuren, ik gebruik gewoon inkt van Action € XXX
 • Potlood
 • Stanleymes (optioneel een guts)
 • Schaar
 • Een vel papier om op te stempelen naar wens. Voor mijn kaarten gebruikte ik iets dikker wit papier (220 grams).

Op een platte gum tekende ik een hartje. Je kunt ook voor een andere vorm kiezen. Deze sneed ik met een stanleymes uit de gum.
Stempels maken van gum guts
Om je vorm net iets netter te krijgen kun je de gum bijknippen met een schaar of werken met een gutsje.
Uitleg zelf stempeltjes maken gum
Op een vel papier stempelde ik mijn zelfgemaakte stempel van een hart meerdere malen op het papier.
Stempel hart maken DIY
Met de achtergrond met hartjes maakte ik deze kaart. Verder gebruikte ik nog een lintje, strikje en stempels met een olifant en ballonnen (merk MFT). Deze kleurde ik in met Twinmarkers. Het label ‘Hoera een meisje’ kun je vinden in het artikel: Gratis printable: Labels met Nederlandse teksten voor o.a. kaarten maken en cadeaulabels.
Kaarten maken met zelfgemaakte stempels

Heb je geen stempels met leuke afbeeldingen zoals olifantjes bijvoorbeeld, dan kun je je zelfgemaakte achtergrondjes natuurlijk ook gebruiken met kant-en-klare afbeeldingen uit een 3D blok (ook te koop bij Action). Ik gebruikte verder nog houten sterretjes en een label met ‘Een dikke knuffel’.
kaartjes maken met stempels action

Advertentie

Uit een restje gum maakte ik nog een kleiner hartje op dezelfde manier als hierboven beschreven. Deze stempelde ik weer op papier. Met een snijmal en mijn Love2Craft machine maakte ik van dit papier een cadeaulabel (deze kun je ook zelf snijden) voor aan een cadeautje. De tijger en bladeren zijn clear stamps van het merk Hallo Bluebird. Ik maakte het cadeaulabel af met de tekst ‘Van harte gefeliciteerd’.
Cadeautjes inpakken met stempels cadeaulabel

Manier 3: Stempels maken met foamvellen

Misschien herken je foamvellen nog wel van vroeger? Foamvellen zijn ideaal om stempels te maken.

Extra tip: Sommige winkels verkopen soms foamfiguurtjes. Deze kun je ook erg goed gebruiken om te stempelen. Maar deze kon ik nu niet vinden. Dus ik maakte mijn figuurtjes zelf :-).

Benodigdheden:

 • Foamvellen, te koop bij Action, boekenvoordeel enzovoorts
 • Stempelinkt in verschillende kleuren, ik gebruik gewoon inkt van Action € 1,49
 • Potlood
 • Schaar en/of stanleymes
 • Karton, kan gewoon een oude doos zijn
 • Een vel papier om op te stempelen naar wens. Voor mijn kaarten gebruikte ik iets dikker wit papier (220 grams).
 • Optioneel snijmallen en een snij- en embossingmachine. Ik heb een Love2Craft.

Teken met potlood een vorm op een stukje van een foamvel. Ik koos voor een hoofdje van een kat. Deze knipte ik uit het foam.
Makkelijk zelf stempels maken foam
Uit karton knipte ik rechthoekjes die ongeveer even groot zijn als mijn katje. Deze plakte ik met Pritt op elkaar. Ik gebruikte 4 lagen karton. Dit stapeltje karton is het handvat van de stempel. Op de laagjes karton plakte ik de kat. De stempel is klaar voor gebruik.

Tip: Een kurk van een fles is ook een heel fijn handvat.
Stempels met foamvellen maken uitleg
Met twee kleuren blauw stempelde ik de katjes op het papier.
Stempel zelf maken inspiratie
Met de katjes achtergrond maakte ik deze keer een hele simpele kaart. Op de katjes tekende ik met een zwarte fineliner een kruisje voor de mond, ik bracht een lintje aan met dubbelzijdige tape en als laatste plakte ik een label vast met foam tape met de tekst ‘Een hele dikke knuffel’.
Stempels met katjes zelfmaken

Advertentie

Optioneel werken met snijmallen
Heb je een snij-en embossing machine en diverse snijmallen? Ik heb zelf de Love2craft van Action. Dan kun je deze ook gebruiken om figuurtjes te maken om te stempelen.

In mijn verzameling snijmallen vond ik een bloemetje. De snijmal en een stuk foamvel haalde ik door de machine. Omdat er best veel kracht op het foamvel komt door de machine wordt het faam een beetje plat. Daarom maakte ik nog een figuurtje.
Stempels maken met snijmallen
De twee figuurtjes plakte ik met Pritt op elkaar en vervolgens ook weer op karton zodat ik makkelijk kan stempelen. Het karton knipte ik weer een beetje in de vorm van het bloemetje, zo heb je de minste kans dat randjes van je karton te zien zijn bij de afdruk, want dat is zonde.
DIY Stempels Zelf maken foam
Tijd om te stempelen! Ik maakte een bloemen patroontje met verschillende kleuren stempelinkt.
Achtergrondjes maken met stempels
De achtergrond met bloemetjes gebruikte ik weer om een kaart te maken. Verder gebruikte ik nog een lintje, clear stamps (merk Hello Bluebird), een lintje en een label met ‘Een fijne verjaardag gewenst’.
Kaarten maken met stempels uitleg Zelfgemaakt

Welke manier van stempels maken vind jij het leukste?

Gerelateerde artikelen:

DIY #83: Explosie doosjes maken, uitleg en inspiratie
DIY #82: Makkelijke manier om een veer te maken
DIY #81: Makkelijk je eigen prikbord/memobord maken (budgetproof)
DIY #80: Uitleg Explosie doosje maken, incl. gratis printable
DIY #79: Cadeaudoosjes maken met deksel (gratis printables)
DIY #78: Slinger maken voor kerstkaarten
DIY #77: Houten servethouder maken (super makkelijk!)

Meer DIY, klik hier >

De stempelinkt in deze DIY heb ik gekregen.

© Nobody ELSe

10 reacties

 1. Geweldig, Els, die stempels van jou; heel leuk voor kaarten en zeker ook als versiering van cadeaupapier! 👍

 2. Ik vind stempels heel gaaf om te zien. Je kunt overal mee gebruiken. Zelf op cadeau papier. Echt leuk gedaan. Kaarten zijn ook leuk geworden. Labels ook goed idee van jou.

 3. Wauw, wat een leuke ideeën! vooral het idee van stempelen met een potlood vind ik leuk, maar die twee andere stempels zijn ook heel goed gelukt. Gaaf zeg!

 4. Els, kun je mij vertellen wat voor stempelinkt je gebruikt? Ik kan het niet vinden bij onze hofleverancier 😊

  1. Deze komt gewoon van de Action. Is een bloemvorm :-). Prijs en info staat in het begin van het artikel :-).

 5. Dag Els

  Wat weer een super leuk idee. zelf maak ik vaak stempels van foam 2 lagen opelkaar geplakt. Dan achter het foam stempel een stukje tape plakken en op een blokje plakken voor stempels. Goed resultaat !

  groetjes, Syta

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.