Reclame

Haken #70: Paardje Piem #3 (Haakpatroon MyKrissieDolls)

Haken Paardje Piem myKrissieDolls haakpatroon
Reclame

Haken Paardje Piem myKrissieDolls haakpatroon
Vandaag laat ik alweer mijn derde paardje Piem zien welke ik heb gehaakt. Ik ben echt fan van dit patroon en van paarden. Dus twee vliegen in één klap. In dit artikel vertel ik uitgebreid hoe ik dit paardje hebt gemaakt, welke en hoeveel garen ik heb gebruikt en geef ik tips :-).

Paardje Piem nummer 3

Nu denk je misschien waarom haak je drie keer hetzelfde paardje? Ten eerste omdat ik het patroon van MyKrissieDolls gewoon heel fijn vind om te haken, maar de grootste reden is wel dat ik van paarden hou. Sinds mijn 17e rijd ik pas paard, dat is inmiddels de helft van mijn leven :-). Mijn grootste liefde op de manege was de pony Lucky Lady. Lucky heeft me leren rijden, maar ook heel veel plezier gegeven. Zo ging ik graag met haar wandelen en bracht ik met haar hele ochtenden door zonder te rijden, maar gewoon om te poetsen en knuffelen. Zoals Lucky zou er voor mij altijd maar eentje zijn, helaas is ze een tijdje geleden overleden.

Het eerste paardje Piem die ik haakte werd dan ook Lucky, maar omdat ik nu meer ervaring heb wilde ik een nieuwe Lucky haken. Een gehaakte paardje dat nog beter zou lijken op Lucky. Vandaag vertel ik dus uitgebreid over mijn tweede Lucky die ik haakte en waarom deze anders is :-). Op de foto mijn eerste Lucky.
Paardje piem paard haken eindresultaat

Benodigdheden voor mijn paardje Piem

 • Zwart garen, royal van Zeeman. Ik gebruikte 50 gram excl. de manen. Voor de manen gebruikte ik ongeveer 40 gram.
 • Bruin garen, promo van Zeeman. Ik gebruikte 60 gram
 • Restje grijs garen, royal van Zeeman, voor de hoeven
 • Restje licht grijs garen, royal van zeeman, voor de hoefijzers
 • Restje wit garen, royal van Zeeman
 • Rest blauw garen, voor het halster
 • Haaknaald 2,75 mm, ik hou niet van gaten in mijn werk ;-). Dus neem vaak een veel te kleine haaknaald.
 • Veiligheidsogen maat 9mm
 • Vulling
 • Sok en grind, om het paardje goed te laten zitten
 • Stopnaald, schaar en steekmarkeerders

Hoofd

Advertentie

Als eerste begon ik met het haken bij het hoofd.

Het neusje
Lucky heeft een zwart neusje en een wit vlekje tussen de neusgaten. Daarom begon ik met zwart, bij de 8ste toer maakte ik op de helft van die toer een kleurovergang naar wit. Ik maakte 2 vasten wit. Daarna ging ik weer verder met zwart. Dit deed ik ook in de 9de, 10de en 11de toer. Bij de 12de. 13de en 14de toer maakte ik maar 1 vaste wit. Het vlekje is dus gelijk mee gehaakt en niet later erop vast gemaakt. Dit vind ikzelf mooier. Bij mijn eerste paardje heb ik later de vlek erop vast gemaakt, ik wist niet dat deze techniek ook kon :-). Bij toer 14 wisselde ik naar bruin.

De ogen en bles
Bij de toer waarin de ogen moeten komen begon ik aan de bles van Lucky. In die toer deed ik 1 vaste wit. Ook hier deed ik dit met kleurwissels gelijk in het haakwerk. Vervolgens deed ik in de volgende toeren 1 witte vasten, 3 witte vasten, 4 witte vasten, 3 witte vasten, 3 witte vasten, 3 witte vasten en 2 witte vasten. Ik heb haar bles zo goed mogelijk na proberen te maken. Ik hield me verder aan het patroon.

Tip: ik markeer altijd de toer waarin de ogen moeten komen met een touwtje. Zo hoef ik de toeren niet te tellen als ik de ogen ga bevestigen.
Haken paard hoofd haakpatroon

Het lijf

Het lijf maakte ik in bruin precies volgens patroon. Wel gebruikte ik een sok met grind om het paardje beter te laten zitten.
Haken paard makkelijk lichaam

Benen

Advertentie

De benen maakte ik ook zo goed mogelijk lijkend als de echte Lucky. Een been werd zwart met bruin, het andere been werd wit (haar sokje), zwart en bruin. De kleurovergangen van zwart naar bruin vond ik alleen veel te hard. Bij Lucky liep dit mooi in elkaar over. Daarom besloot ik met zwarte watervaste stempelinkt en een sponsje de overgang wat te verzachten. Eerste deed ik één been om te zien of het werkte (rechts op de foto). Ik was blij met het resultaat maar de inkt gaf nog een beetje af. Daarom met een fohn extra laten drogen. Dat werkte goed! Het andere been en het hoofd deed ik daarom ook met de zwarte stempelinkt.
Haken paard poten benen

De armen (of ja, eigenlijk ook benen)

De armen haakte ik zoals de voorbenen van Lucky. Ik gebruikte donker grijs (hoeven), wit voor de sokjes, zwart en bruin. Ook bij de armen gebruikte ik de stempelinkt voor een minder harde overgang tussen zwart en bruin
Haken paard armen Mykrissiedolls

Het hoofd afmaken

Nadat de stempelinkt goed was gedroogd haakte ik de oren en het halster. Ik koos voor het halster voor de kleur blauw. Deze had ik vroeger speciaal voor Lucky gekocht. Het stukje van de snuit en om het hoofd maakte ik wel langer, ik had meer losse nodig, mijn hoofd ik blijkbaar in verhouding groter :-).
Haken paard hoofd halster

De hoefijzers haken

Als laatste haakte ik de hoefijzers voor de benen. Makkelijk te haken maar lastiger om vast te maken.
Haken paardje hoefijzers

In elkaar zetten

Het in elkaar zetten van alle onderdelen vind ik altijd lastig. Het moeilijkste vind ik de juiste plek van de onderdelen bepalen, ook al is dit al mijn derde paardje. Gelukkig lukte het nu ook weer, bijna perfect, het blijft handwerk ;-).
Haken paard in elkaar zetten

Manen en staart

Advertentie

De grootste klus voor mijn gehaakte paardje waren de manen en de staart. Mijn eerste paardje deed ik precies zoals het patroon zonder de manen en staart uit te kammen. Voor mijn tweede Lucky koos ik ervoor om de manen en staart wel uit te kammen. Pfff en dat heb geweten wat een werk. Ik deed dit trouwens gewoon met een plastic rechte kam. Ik ben wel blij met het resultaat, veel mooier. Het juiste model vinden was wel lastig, het werd veel kammen en knippen.
Haken paardje piem manen staart kammen

Het eindresultaat

Mijn tweede Lucky vind ik echt veel beter gelukt dan mijn eerste gehaakte Lucky. Met het effect van de stempelinkt ben ik erg blij en ook de manen en staart vind ik veel mooier.
Haken paardje piem makkelijk haakpatroon

Haken paardje piem eindresultaat bruin paard

Met wat voor haakproject ben jij nu bezig?

Advertentie

Gerelateerde artikelen:

Haken #69: Bram de Beer, gratis eigen haakpatroon
Haken #68: Meneer Oranje (DIY Fluffies haakpatroon)
Haken #67: Kraamcadeautje haken Ooievaar
Haken #66: Liggende beer (gratis haakpatroon)
Haken #65: Gehaakte boodschappentas (Gratis haakpatroon Kruidvat)
Haken #64: Marty, het partymonster
Haken #63: Schattige baby muis (Gratis haakpatroon)
Haken #62: Feestbeest van Kruidvat (gratis haakpatroon)
Haken #61: Koala Anna (gratis haakpatroon)
Haken #60: Schattig beertje (gratis patroon)

Advertentie

Meer artikelen over haken, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

© Nobody ELSe

Reclame

10 reacties

 1. Heb jij de royal gewoon uit zitten kammen… :O OMG… wat een werk inderdaad, hoe doe je dat eigenlijk? hahaha super gaaf! Dat dan weer wel!

  Ik vind ze leuk, en om jouw vraag te beantwoorden, ik ben met de mandala montana bezig, staat op youtube… in de bleuberry bam bam van scheepjes whirl.. haaknaald 2, maar ook de simmertiid of zo van vonne’s creaties ben ik met sweet maxi, of maxi sweet katoen met naal 1,5 aan het haken… ook van scheepjes trouwens.

  X

 2. Deze lucky is inderdaad echt heel erg mooi. Precies nagemaakt zoals Lucky was.( ik kende hem😊). En zo perfect weer, complimenten!

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.