Reclame

Tekenen #40: Gouden lijntjes tekenboek #3, nog meer tekenopdrachten maken

Gouden lijntjes tekenboek tekenopdrachten
Reclame

Tijd alweer voor deel 3 met tekenopdrachten uit het boek ’Gouden lijntjes tekenboek’. Ik deel nieuwe tekeningen/opdrachten en leg uit hoe ik deze heb gemaakt.

Gouden lijntjes tekenboek van Anne Jorinde Kuiper

Het tekenboek ‘Gouden lijntjes tekenboek, 12 smoesjes om wél te tekenen’ kocht ik op bol.com voor € 22,99. Het boek heeft 195 pagina’s. In het ‘Gouden Lijntjes Tekenboek’ worden de twaalf meest gebruikte smoezen om niet creatief bezig te zijn behandeld. Daarnaast staan er veel creatieve opdrachten in om aan de slag te gaan met tekenen.
Review Gouden lijntjes tekenboek

Benieuwd naar mijn eerste artikel wat ik schreef over dit boek:
Tekenen: Gouden lijntjes tekenboek, info en voorbeelden
Tekenen: Gouden lijntjes tekenboek #2, aan de slag met tekenen

Hoofdstuk 3 Beter voorbereiden, Opdracht Technisch onderzoek

De linkerpagina kleurde ik als eerste in. Ik had namelijk bij Action zijde krijtjes (Silky crayon) gekocht speciaal voor deze opdracht. Zie shoplog: Shoplog: Knutselspullen gekocht bij diverse winkels (eind 2023). Ik wilde namelijk wel eens wat anders proberen! En wat vond ik het kleuren met deze krijtjes leuk. Zo leuk zelfs dat ik nog een andere set met kleuren heb gekocht na het maken van deze opdracht. De kleur geeft echt makkelijk af. Nauwkeurig werken is niet echt mogelijk. En dat is nu juist net de bedoeling. Ik werk graag netjes en zo is alles wat spontaner.

Advertentie

Op de rechterpagina ging ik meer experimenteren. Bij A gebruikte ik de zijde krijtjes met aquarelverf. Door elkaar ging niet. Bij B heb ik eerst alles ingekleurd met aquarelverf. De tekeningen heb ik even laten drogen en daar daarna met de krijtjes extra effect gegeven. Dit werkte prima.
Gouden lijntjes tekenboek technisch onderzoek

Hoofdstuk 2 Het juiste Materiaal, Opdracht Swatchen maar!

Deze pagina is heel makkelijk, kleurstaaltjes maken. Ik koos ervoor om tekenmaterialen te gebruiken die ik in huis had, maar nog niet zoveel had gebruikt. Naast mijn nieuwe krijtjes gebruikte ik ook neon verf en neon markers. Deze verraste mij positief, terwijl ik deze kleuren eigenlijk zelden gebruikt in mijn tekeningen.
Gouden lijntjes tekenboek swatchen maar

Hoofdstuk 2 Het juiste Materiaal, Opdracht Kleurenwiel & Nog meer mengen

Op de linkerpagina was het de bedoeling om een kleurenwiel te maken. De lichte en gewone kleuren gingen wel goed. Maar bij de donkere kleuren heb ik iets te veel zwart gebruikt. Ik gebruikt bij mijn kleurenwiel acrylverf in de kleuren rood, geel, blauw, zwart en wit.

Op de rechterpagina gebruikte ik kleurpotloden (merk Faber Castell). Ik gebruikte 8 kleuren die zie je diagonaal) om het vierkant te vullen. Leuk effect!
Gouden lijntjes tekenboek kkleurenwiel

Hoofdstuk 2 Het juiste Materiaal, Opdracht Soepele overgangen & mensen voor master

Op deze twee pagina’s moest ik overgangen maken. Links gebruikte ik aquarelverf (Winsor & Newton). Rechts moest je verschillende teken- of schildermaterialen gebruiken. Ik koos voor Action Krijtjes, Hema Acrylverf en Promarkers (alcoholstiften). Zoals je ziet ging het mengen met acrylverf het beste. Met de krijtjes van Action redelijk, maar met de Promarkers is de overgang niet soepel. Dit komt vooral door het papier, de markers werken het beste op papier speciaal voor alcoholmarkers.

Advertentie

Let op: Alcoholmarkers drukken door het papier heen!
Gouden lijntjes tekenboek tekenen overgangen

Hoofdstuk 2 Het juiste Materiaal, Opdracht Push it to the limit

Bij dit hoofdstuk is het de bedoeling om een materiaal te kiezen dat je wilt uittesten en beter wilt leren kennen. Bij de opdracht ‘Opdracht Swatchen maar!’ (zie hierboven) ontdekte ik de acrylverf met neon kleuren van HEMA. Deze kleuren waren zo iets anders en maakte mij benieuwd naar het effect dat ik deze wilde gaan gebruiken bij deze opdracht.

Als eerste schetste ik verschillende planten, deze kleurde ik in de neon acrylverf. Daarna heb ik de afbeeldingen omlijnt met een zwarte fineliner. Omdat de planten toen wat zweefde op het papier heb ik met dezelfde neon-kleurige verf schaduwen om de planten gemaakt.

Echt mooi is mijn pagina niet geworden. De opdracht is niet bedoeld om een mooie pagina te maken, maar toch probeer ik er elke keer wat van te maken. Het ging deze keer om het werken met het materiaal. Ik vind het niet echt voor herhaling vastbaar. Misschien wel met het combineren van andere kleuren en niet alleen verf in neonkleuren. Toch wat geleerd ;-). Wat vind jij van deze pagina?
Gouden lijntjes tekenboekverven met neon verf HEMA

Hoofdstuk 6, Ik kan niet tekenen, Opdracht Klokkijken

Wat hou ik van huizen tekenen! Deze opdracht is gericht om je eigen huis in perspectief te tekenen. Omdat ik mijn eigen huis al eens zo had getekend (zie artikel: Tekenen #8: Huisportretjes tekenen, bestaande gebouwen #4) koos ik ervoor om een grachtenpandje te tekenen.

Advertentie

Het grachtenpand tekende ik helemaal uit de hand. Mijn getekende huis dan ook scjots en scheef, net zoals een echte grachtenpand ;-). Eerste maakte ik een schets en deze schets trok ik over met een zwarte watervaste fineliner (Pigma Micron 01). Het huis kleurde ik vervolgens in met aquarelverf (Winsor & Newton). Met een dikkere zwarte fineliner (Pigma Micron 03) maakte ik de lijnen in de schaduw nog iets dikker.
Gouden lijntjes tekenboek tekenen perspectief

Hoofdstuk 8, Ik heb geen eigen stijl, Opdracht Bergen en natuur

Op deze pagina staan 10 vierkanten. De opdracht was om deze vierkanten te vullen met 10 landschappen om zo je eigen stijl te ontdekken. De opdracht voerde ik uit met aquarelverf, nog steeds één van mijn favoriete tekenmaterialen. De opdracht was erg leuk om te doen… maar ik heb niet echt het idee dat ik hierin een eigen stijl heb, hahaha. Jullie wel?
Gouden lijntjes tekenboek landschappen tekenen

Wat is jouw grootste smoes om niet te tekenen?

Gerelateerde artikelen

Tekenen #39: Paperfuel Doodle Your Day
Tekenen #38: Gouden lijntjes tekenboek #2, aan de slag met tekenen
Tekenen #37: Huisportretjes tekenen, diverse huizen #9
Tekenen #36: Gouden lijntjes tekenboek, info en voorbeelden
Tekenen #35: Tekenboek ‘Magische & mythische Chibi’s tekenen’ #2
Tekenen #34: Tekenboek ‘Magische & mythische Chibi’s tekenen’
Tekenen #33: Eigen dieren tekenen met het boek ‘Schattige dieren, teken je zo, incl. uitleg #5

Meer artikelen over tekenen, klik hier >

Advertentie

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

© Nobody ELSe

Reclame

6 reacties

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.