Tekenen #24: Werken met Promarkers & Action Twinmarkers (alcoholstiften)

Alcoholmarkers Promarkers Twinmarkers copic uitleg review
Reclame

Alcoholmarkers Promarkers Twinmarkers copic uitleg review
Al even stonden professionelere alcoholstiften op mijn verlanglijstje. En toen ik bij een vriend deze mocht uitproberen was ik verkocht. In dit artikel laat ik mijn eerste tekenen zien die ik maakte met mijn nieuwe Promarkers van het merk Winsor & Newton. Ook vergelijk ik de Promarkers met de Action DecoTime Twinmarkers.

Mijn Winsor & Newton Promarkers

Op bol.com kocht ik een Winsor & Newton Promarkers set met 48 kleuren voor € 99,-. Later kwam ik er achter dat je twee versies Promarkers heb. Ik heb de versie gekocht met een brush punt. Maar je heb ook Promakers met een gewone harde dunne punt.

Wat zijn alcoholstiften?

Alcoholmarkers zijn stiften op alcoholbasis. Met deze stiften kun je vlakken streeploos inkleuren. Je krijgt een mooie egale kleur. Bij gewone stiften zie je overgangen waarop je met inkleuren twee keer bent geweest. Zelf vind ik dit niet zo mooi. Door meerdere keren met een alcoholmarker over een bepaald vlak te gaan wordt de kleur donkerder, zo kon je ook makkelijk schaduwen maken in een vlak. Daarnaast kun je met alcoholmarkers kleuren blenden, in elkaar laten overlopen.

Naast Winsor & Newton Promarkers zijn Copic markers en Action DecoTime Twinmarkers ook bekende merken alcoholstiften. Zelf kleur ik mijn tekeningen al jaren met Action Twinmarkers, waar ik ook heel tevreden mee ben. Toch wilde ik wat betere alcoholmarkers.

Aan de slag met mijn nieuwe Promarkers

Hieronder zie je mijn eerste tekeningen die ik maakte met de Promarkers. Zoals je zult zien, zijn niet alle tekeningen helemaal goed gelukt en/of streeploos. Dit zijn echt mijn eerste ervaringen met deze stiften. Ik experimenteer ook met verschillende soorten papier. Zo hoop ik er achter te komen wat voor mij het beste werkt.

Promarkers op aquarelpapier

Advertentie

De eerste keer gebruikte ik Promarkers bij een vriend. Zo lief dat ik de Promarkers van hem mocht uitproberen :-). Het aquarelpapier wat ik gebruik is van het merk Schut (250gr, A4, 40 vellen), prijs ongeveer € 15.-.

Ik maakte een schets op aquarelpapier, tekende deze lijnen over met een zwarte fineliner (Pigma Micron) en kleurde mijn tekening vervolgens in met Promarkers. Wat was dit leuk om te doen!

Voordelen aquarelpapier: Mooie structuur papier, dik papier, prijs
Nadelen aquarelpapier: Ik heb het idee dat het papier veel inkt opzuigt.

Gebruikte kleuren: O528, M727, O729. G338, G339
Inspiratie voor de tekening: Karin Luttenberg, boek ‘Schattige diertjes teken je zo’
Werken met alcoholstiften Promarkers tips uitleg

Promarkers op speciaal Markerpapier

In het boek van Karin Luttenberg ‘Schattige diertjes teken je zo’ wordt ook gewerkt met deze Promarkers. Op haar website verkoopt ze speciaal markerpapier. Deze heb ik aangeschaft. Dit is een papieblok van het merk Winsor & Newton, soort ‘Marker heavy weight’ (160 gram, A4, 25 vellen, prijs was € 16,95 per blok.

Voordelen markerpapier: Mooie wit papier, makkelijk op te kleuren, vlekt niet, markers drukken niet door het papier, gebruikt niet zoveel inkt
Nadelen markerpapier: Duur, niet zo’n dik papier

Advertentie

Gebruikte kleuren: O427, O729, O225, WG1, R666, O177, M727, G637
Inspiratie voor de tekening: Karin Luttenberg, boek ‘Schattige diertjes teken je zo’
werken met promarkers review schattige dieren

Promarkers op DCP papier

Met mijn Action DecoTime Twinmarkers werkte ik altijd op DCP papier van Clairefontaine (DCP papier, 200 gr, A4, 250 vellen). Verpakking met roze bloem. Prijs verschilt steeds enorm, maar reken op ongeveer € 15,-. Maar wat viel dit papier tegen! Ik had er echt zoveel meer van verwacht. Ik heb zelfs mijn tekening niet meer af gemaakt, zonde van de nieuwe stiften. Echt een afrader!

Voordelen DCP papier: Mooie wit papier, goedkoop, dik papier
Nadelen DCP papier: De inkt droogt niet streeploos op, papier drukt erg door, papier kleurt niet fijn.

Gebruikte kleuren: O928, O225, R666
Inspiratie voor de tekening: Karin Luttenberg, boek ‘Schattige diertjes teken je zo’
Werken met papier voor alcoholmarkers

Promarkers vergelijken met de Action DecoTime Twinmarkers

Het speciale markerpapier werkt duidelijk het fijnste. Om de Promarkers te vergelijken met de DecoTime Twinmarkers tekende ik nogmaals het paard met kuiken, maar dan met de Action Twinmarkers. Dit deed ik ook op het speciale markerpapier.

Let op! Ik heb helaas niet precies dezelfde kleuren. Dus qua kleur lijken ze niet op elkaar.

Advertentie

En wat ben ik aangenaam verrast door de Twinmarkers! De Promarkers zijn beter, maar het verschil is zeker niet overduidelijk bij sommige kleuren.

Op de foto is het niet bij elke kleur goed te zien, maar de Promarkers kleuren mooier egaal en je ziet minder strepen. Bij het roze op de achtergrond bij de variant van de Twinmarkers kun je duidelijk zien dat de roze Twinmarker strepen geeft en niet egaal van kleur is. De roze kleur lijkt ook niet zo goed te dekken. Beetje doorzichtig. Bij het bruin daarintegen gaat het bijna net zo goed als bij de Promarkers.

Het opbouwen van de schaduwen ging de Twinmarkers eigenlijk ook wel goed. Ik merk wel dat bij sommige kleuren Twinmarkers (bijvoorbeeld rood) je bijna geen verschil ziet met de tweede/derde laag die ik aanbracht.

De Promarkers en de Twinmarkers ga ik nu ik dit zo zie ook zeker door elkaar gebruiken. Zeker in kleine vlakken doet de Twinmarker niet erg onder voor de Promarker. Bij grotere vlakken kleuren heb ik wel echt voorkeur voor de Promarkers. En dat is maar goed ook, anders had ik ze voor niks gekocht ;-).

Gebruikte kleuren Twinmarkers: 24, 25, 96, 103, 280, 137, WG1, BG1, 167
vergelijken alcoholmarkers Action Twinmarker Promarker

Heb je nog tips over het werken met alcohomarkers? Laat vooral een reactie achter onder dit artikel.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Tekenen #23: Schattige diertjes teken je zo!, verschillende tekenmaterialen
Tekenen #22: Schattige diertjes teken je zo!
Tekenen #21: Digitaal tekenen #5, mijn eigen tekeningen maken, met uitleg
Tekenen #20: Digitaal tekenen #4, mijn eigen tekeningen maken, met uitleg
Tekenen #19: Huisportretjes tekenen, beroemde huizen van TV #7
Tekenen #18: Boek ‘Die Kunst der aquarelle Malerei, Tiere’
Tekenen #17: Verder werken in ‘Het grote CreaChick Doeboek’
Tekenen #16: Kawaii tekenen met verschillende tekenmaterialen #2

Meer artikelen over tekenen, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.

© Nobody ELSe

17 reacties

 1. ik heb sinds kort 2×30 en 1x 12 twin markers op alcohol basis van de Action. maar op welke ondergronden kun je hiermee tekenen. wat ik tot nu toe op het internet heb gevonden is op papier en op schildersdoek. en op youtube vind ik niet de juiste flmpje. en nee ik heb er nog niet mee getekend. en kan ik dit ook op dikke hobby kaarten tekenen en kleuren. en waar halen jullie de voorbeelden vandaan? ik zoek voorbeelden hoe je een hond moet tekenen. (alle honden rassen) en planten en bloemen enzovoort. ik heb me al aan gemeld op jouw facebook pagina maar ik kon daar nergens mijn vragen tyepen.

 2. Leuk om te lezen hoe jij ze gebruikt! Zelf vind ik de Copic markers het allerfijnste werken met het Canson papier maar iedereen heeft natuurlijk een voorkeur. Wellicht ook omdat we hiermee les kregen op school 😉

 3. Hoi, leuke en interessante blog weer!
  Niet met je promarkers op aquarel papier gaan werken hoor.. ! Het papier zuigt je stiften zo leeg. Zonde van je dure markers. Gelukkig heb je het speciale marker papier al ontdekt. Leuke tekeningen heb je gemaakt (schattige diertjes) en mooie kleurencombinaties.
  Groetjes

 4. Ik heb vorig jaar dezelfde box van 48 gekocht als jij, maar dan met harde punt. Inmiddels heb ik er ruim 120 😉, dus ook verslaafd. Bij alcoholmarkers is het echt: oefening baart kunst. Aquarelpapier is niet geschikt. Om te kunnen blenden is het fijner als het niet te snel droogt. Ik heb ook het papier van Winsor en Newton maar mijn voorkeur gaat uit naar Canson the Wall. Dit is 200 gr en laat geen kleur door. Daardoor tweezijdig te gebruiken ( handig bij fouten). Deze a4 blok van 30 vel kost ongeveer 18,95 . Ik gebruik meestal a5, dus ik snijd de vellen in 4. In het boek van Karin Luttenberg staan veel goede tips. Ik heb ook veel geleerd van haar tutorials, workshops en cursussen. Ook Pippa Knus heeft een fijne cursus hiervoor. Succes!

 5. Ik heb maar een paar Promarkers die ik nog niet vaak gebruikt heb (huidskleurenselectie) dus daar kan ik niet veel over zeggen. Ik grijp eigenlijk altijd naar de Twinmarkers. Zelf probeer ik om kleur op te bouwen een twee- of drietal op elkaar aansluitende kleuren te zoeken en zo op te bouwen. Eerst de lichtste, dan de tweede erover, even blenden met de lichtste kleur. Dan de donkerste en dan die weer blenden met de tweede kleur.
  Papier doet inderdaad veel. Ik had nu van Joy papier voor stempels en dat werkte wel goed. Het liep niet uit zoals met ander papier wel het geval was. Maar het is bijna op dus moet op zoek naar nieuw.

 6. Ik heb ooit een complete koffer met alle Promarkers gewonnen en ben sindsdien verslaafd hoewel de dikke harde punt voor fijne details wél een dingetje is. Ik heb éérst duur speciaal papier gekocht maar gebruik nu al jaren de correspondentiekaartjes van Sigel Express. Niét spierwit, superglad een echte aanrader!

 7. Interessante vergelijking voor de liefhebbers. Spijtig maar daar ben ik niet bij omdat ik onmiddelijk hoofdpijn krijg als ik met alcoholstiften werk. Ik maak dus enkel gebruik van aquastiften.

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.