Haken #83: Pica Pau Marcia Alpaca

Haken marcia alpaca haakpatroon pica pau
Reclame

Haken marcia alpaca haakpatroon pica pau
Als ik later groot (en rijk) ben wil ik een wei vol met alpaca’s en geitjes. Voor nu moet ik het doen met mijn eigen gehaakte alpaca Marcia. In dit artikel vertel ik over het haakpatroon, wat ik precies gebruikt heb en deel ik mijn ervaringen.

Het haakpatroon van Marcia Alpaca

Het haakpatroon van Marcia Alpaca komt uit het boek: Animal friends of PicaPau. Alle dieren in het boek zijn bedacht door Yan Schenkel. Ik werkte met een engelse versie maar er is ook een Nederlandstalig boek :-), ‘Pica Pau, Maak 20 kleurrijke amigurumidiertjes’. Al eerder haakte ik krokodil René Yacara. De krokodil had qua moeilijkheid 1 ster (makkelijk). Marcia Alpaca heeft 3 sterren (moeilijk). Ik ben benieuwd.

Benodigdheden voor mijn gehaakte alpaca

 • Beige garen, Saskia van Wibra. Ik gebruikte ongeveer 65 gram. Let op: ik haak zelf graag strak.
 • Wit garen, Royal van Zeeman.
 • Restjes garen voor de pompons
 • Restjes garen voor het dekje
 • Borduurgaren voor de kwastjes aan het dekje (Action)
 • Restje zwart garen voor de mond en neus
 • Haaknaald 3 mm
 • Veiligheidsogen maat 10 mm
 • Vulling
 • Stopnaald, schaar, knopspelden en steekmarkeerders

Voor je begint met haken van de alpaca

Let op: In plaats van gewone vasten in een ring, is deze alpaca gehaakt met gekruiste vasten. Op internet vond ik een Nederlandstalig en een engelstalige uitleg. Het was eigenlijk veel makkelijker dan ik dacht. Al moet ik toegeven dat ik nog wel wat vaker deze techniek moet gebruiken, ik zie nog duidelijk verschil tussen mijn vasten en die van het haakpatroon.

De snuit, hoofd, lichaam en poten

Het haakpatroon begint bij de snuit. De snuit was makkelijk te haken. Met zwart garen maakte ik de mond en neus.

Advertentie

Vervolgens begon ik aan het hoofd en lichaam met beige garen. Deze worden aan één stuk gehaakt. Ook de poten haak je gelijk vast aan het lichaam. Spannend want dit heb ik nog maar één keer gedaan (Ezeltje Pedro) en toen vond ik het best lastig en goed opletten.

Hoofd
Het haken van het hoofd ging goed, gewoon vasten in een ring :-). Dat kan ik inmiddels erg goed. Ik meerderde wel net iets anders, in de even toeren deed ik de gewone vasten delen. Door deze techniek wordt het hoofd net iets mooier rond.

 • Bijvoorbeeld toer 4 is in het patroon: 1v in de volgende 2 steken, meederen in de volgende steek. Ik deed 1v in de volgende steek, meerderen in de volgende steek, 1v in de volgende steek.
 • Bijvoorbeeld toer 8 is in het patroon: 1v in de volgende 6steken, meederen in de volgende steek. Ik deed 1v in de volgende 3 steken, meerderen in de volgende steek, 1v in de volgende 3 steken.

Snuit en ogen vastmaken
Na toer 23 staat er in het haakpatroon dat je de snuit en de ogen moet vastmaken aan het hoofd. Ik koos ervoor alleen de ogen vast te maken. De snuit maak ik liever vast als het hoofd helemaal is opgevuld. De snuit maakte ik daarom pas vast toen ik een deel van de nek had gehaakt. Zo kon ik het hoofd goed en stevig opvullen.
Haken alpaca hakpatroon hoofd snuit

Nek en lichaam
De nek en lichaam waren duidelijk omschreven. Het is even goed opletten bij de rug, deze moet wel in het verlengde van het hoofd zitten, zodat de alpaca precies vooruit kijkt.

De poten
En dan komen we aan bij het moeilijkste punt, de poten. Als eerste heb ik alles van het haakpatroon goed doorgelezen en de foto’s bekeken. Daarna heb ik met steekmarkeerders aangegeven waar de poten moeten komen. Ook heb ik weer goed gekeken of de voorpoten in het midden van het hoofd zitten. Toen ik tevreden was op de plaatsen van de poten, kon het haken van het eerste pootje beginnen.

Een pootje bestaat uit een deel vasten uit een lichaam en een stukje lossen. Deze lossen heb ik met een grotere haaknaald gehaakt omdat ik strak haak. Het begin van de poot vond ik best lastig haken, maar het is gelukt. De andere poten gingen iets makkelijker. Daarna maak je de buik en maak je alles aan elkaar. Kijk goed naar de foto’s in het patroon. Die maken alle duidelijk.
Haken alpaca marcia Pica pau poten

De oren en de staart

Advertentie

Eindelijk even iets makkelijks. Deze onderdelen waren snel gehaakt. Als eerste zette ik ze vast met knopspelden en toen ik tevreden was naaide ik ze vast aan het lichaam.

Het dekje haken

Tijd voor het dekje… ik vond het heel moeilijk om kleuren te kiezen. Uiteindelijk koos ik voor licht groen, turquoise en geel. Het haken ging goed. Bij de kleurwissel koos ik voor mij een nieuwe manier. Zo zie je de kleurwissel minder. Op youtube vond ik een handig filmpje: kleur wisselen bij rond haken. Ik koos voor de derde manier.

Met wit garen borduurde ik driehoekjes in de gele toeren. Als laatste maakte ik de kwastjes aan het dekje. Deze maakte ik met borduurgaren. Aan dit dekje heb ik heel de avond geknutseld, heerlijk :-).
Haken alpaca marcia dekje

Pompon slinger om nek

Als laatste maakte ik de pompons voor om de nek. Dit deed ik met de oude methode van pompons met kartonnen cirkels (voor meer uitleg zie: DIY Uitleg kleine en grote volle pompons maken. Dit geeft naar mijn idee de beste volle pompons. Na het maken knip ik de pompons altijd nog bij. Dat levert een nog vollere pompon op.
Haken alpaca pompon slinger

Het eindresultaat van Marcia Alpaca

Oooooh, wat ben ik blij met mijn Alpaca. Stiekem best wel een beetje trots. Het haakpatroon is zoals vermeld best een beestje moeilijk. Dit komt vooral door hoe de buik en poten worden gemaakt. Het is wel erg mooi vind ik hoe alle onderdelen gelijk aan elkaar zitten. Bij goed lezen en naar de foto’s kijken is het wel heel duidelijk. Ik kan dit haakpatroon dan ook zeker aanraden om te haken.
Haken alpaca marcia pica pau haakpatroon

Op welk knutselproject wat je laatst maakte, ben je trots?

Gerelateerde artikelen

Advertentie

Haken #82: Jos de IJsBeer, gratis eigen haakpatroon
Haken #81: Kangoeroe Bella (Haakpatroon MyKrissieDolls)
Haken #80: Jack Russel puppy’s (haakpatroon MyKrissieDolls)
Haken #79: Discobal giraffe, naar patroon van DenDennis
Haken #78: Neil de Narwal en Wendy de walvis #2
Haken #77: Pakezel, naar patroon van DenDennis
Haken #76: Monster Webster (haakpatroon Ildikko)
Haken #75: Pica Pau Krokodil René Yacaré

Meer artikelen over haken, klik hier >

In dit artikel staan links, dit zijn soms affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage ontvang als jij via die link iets bestelt. Dit kost jou verder niks extra maar ik kan dan iets leuks voor mijn blog kopen.
© Nobody ELSe

13 reacties

 1. Het is weer erg leuk geworden, mijn laatste project, staat op FB, staat nog niet eens op blog, de mandala Amarins van Tricia homemade creations. 110 cm dit keer, yeah, eindelijk wat kleiner, hahaha staat nu in het keukenraam, is voorkant van het huis hier. 😉

  Ben hem nu weer aan het haken in andere kleur, en geen idee nog, of dochter die mooi gaat vinden voor in haar huisje, of dat ze wat anders gaat kiezen qua kleur en patroon.. maar die is bedoeld voor haar, anders raak ik hem vast wel kwijt of vind er weer een plekje voor.

  X

 2. Ik haakte deze alpaca ook al, zo mooi, vooral jouw pomponnetjes, die ik echter achterwege liet. Dit omdat ik nog niet de beste techniek vond om die zo mooi te maken.
  Ik ben gek op amigurumi en probeer dat ertussendoor wel eens eentje te haken. Poppy, het popje dat ik laatst haakte, vind ik wel mooi.
  Fijn weekend,
  Groetjes Sofie

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.