Kaarten maken #107: Werken met Vellum papier

Kaarten maken met vellum papier uitleg lijm plakken
Reclame

Kaarten maken met vellum papier uitleg lijm plakken
Naar aanleiding van een foto die ik plaatste op mijn Instagramaccount (NobodyELSeNL) kreeg ik veel vragen over Vellum papier. Zoals wat kan je er mee, hoe verwerk je vellum papier en waar plak je het mee op? In dit artikel leg ik uit hoe ik werk met Vellum papier en hoe ik dit papier gebruik bij het kaarten maken.

Wat is vellum papier?

Vellum papier is semi transparant knutselpapier. Dit vellum papier kun je kopen in wit maar ook in veel verschillende kleurtjes en zelfs met leuke patronen. Het papier wat ik in dit artikel gebruik komt van Action, merk DecoTime. Een setje met 36 velletjes (A5) vellum papier kost € 1,49.

Wat plak je vellum papier op?

Omdat vellum papier een beetje doorzichtig is, zie je al gauw de lijm die je gebruikt door het papier heen. Bij vellum papier werk ik het liefst met een lijmroller of dubbelzijdige tape. Dat wil niet zeggen dat je de lijm dan niet ziet zitten. Om de plek te verbergen waar ik het vellum papier geplakt heb, doe ik op die plek vaak een afbeelding of iets anders denk aan plakparels bijvoorbeeld. Zo zie je hieronder op mijn voorbeeld kaarten met vellum papier nergens lijm zitten, die heb ik verstopt ;-).

Kaarten maken met vellum papier

Hieronder zie je verschillende kaarten waarbij ik vellum papier gebruikte. Per kaart schrijf ik een korte uitleg en vertel ik wat ik heb gebruikt.

Kaart 1: Kaart half bedekken met vellum papier

Advertentie

Soms heb je een leuke achtergrond voor op een kaart maar eigenlijk is deze te druk. Dan is vellum papier ideaal. Doordat vellum papier een beetje transparant is, bedekt het je achtergrond een beetje en geeft de kaart meer rust. Zo heb je gelijk ook een vlak om afbeeldingen op te plakken. Het vellum papier plakte ik vast achterop de kaart met dubbelzijdige tape en voorop zorgen de beer en het label dat het vellum papier blijft zitten.

Extra gebruikt voor deze zelfgemaakte kaart:

vellum papier plakken tips inspiratie kaarten maken

Kaart 2: Kaart deel bedekken met vellum papier

Heb je een achtergrondpapiertje wat net iets extra’s kan gebruiken? Dan kun je daarop ook vellum papier plakken. Dat deed ik op deze kaart. In het midden met dubbelzijdige tape en met de plakparels op de hoeken maakte ik het vellum papier vast.

Extra gebruikt voor deze zelfgemaakte kaart:

hoe werken met vellum papier action decotime

Kaart 3: Kaart met afbeeldingen van vellum papier

Advertentie

Al deze bloemen maakte ik met diverse snijmallen van bloemen (Kaarten maken #90: Nieuwe A6 snijmallen Action (Sept 2021) ) en twee kleuren vellum papier. De bladeren maakte ik ook met snijmallen maar dan met groen vellum papier. De bloem plakte ik op met dubbelzijdige tape in het midden, met een plakparel of strass steen verborg ik dit :-). Het leuke van vellum papier is dat de bloemen dan iets doorzichtig zijn.

Extra gebruikt voor deze zelfgemaakte kaart:

kaarten maken met vellum papier

Kaart 4: Kaart met 3D afbeelding gemaakt met vellum papier

In het midden van deze kaart zie je een vlinder. Deze maakte ik met mijn Love2Craft snijmachine en een snijmal van een vlinder (Kaarten maken #60: Nieuwe snijmallen van Action (Zomer 2020) ). Ik gebruikte de snijmal 3x met verschillende kleuren vellum papier. In het midden maakte ik de 3 vlinders aan elkaar met dubbelzijdige tape. Op de achtergrond van de kaart gebruikte ik ook vellum papier. Deze maakte ik in het midden vast en in de hoeken met plakparels.

Extra gebruikt voor deze zelfgemaakte kaart:

kaarten maken werken vellum papier voorbeeld

Kaart 5: Kaart met gedeeltelijke schudkaart

Advertentie

Vellum papier kun je ook leuk gebruiken bij het maken van een schudkaart. Heb je nog nooit een schudkaart gemaakt? Lees dan eerst dit artikel met een uitgebreide uitleg: Kaarten maken #52: Uitgebreide uitleg hoe je schudkaarten maakt. Bij stap 5 in dat artikel dek je het gedeelte van de schudkaart af. Dit deed ik bij deze kaart met vellum papier. Nu zie je door het gedeelte van de schudkaart nog de zonnetjes maar zijn de zonnetje niet heel erg aanwezig.

Extra gebruikt voor deze zelfgemaakte kaart:

vellum papier kaarten maken inspiratie

Kaart 6: Kaart met gedeeltelijke schudkaart maar dan anders

Zoals bij de vorige kaart: Heb je nog nooit een schudkaart gemaakt? Lees dan eerst dit artikel met een uitgebreide uitleg: Kaarten maken #52: Uitgebreide uitleg hoe je schudkaarten maakt. Bij de uitleg maak ik het venster van een plastic vel. Bij deze kaart heb ik vellum papier gebruikt. Zo kun je de achtergrond van de schudkaart nog steeds zien, maar iets minder aanwezig. Ook de inhoud (in mijn geval fel gekleurde sterretjes) worden wat subtieler.

Extra gebruikt voor deze zelfgemaakte kaart:

vellum papier schudkaart maken uitleg

Gerelateerde artikelen:

Advertentie

Kaarten maken #106: Inspiratie vierkante vouwkaart maken
Kaarten maken #105: Nieuwe snijmallen kaders Action (Jan 2022)
Kaarten maken #104: Kaarten met speelkaarten maken (HEMA)
Kaarten maken #103: 3D kijkdoos kaart maken (incl. Gratis printable)
Kaarten maken #102: Kaart maken met theekopje & theezakje (Gratis printables)
Kaarten maken #101: Uitleg extra inspiratie toverkaart maken
Kaarten maken #100: Zelf diamond painting kaarten maken
Kaarten maken #99: Uitleg schudkaarten maken met kraaltjes

Meer artikelen over kaarten maken, klik hier >

© Nobody ELSe

19 reacties

  1. Heel leuke voorbeelden met vellum. Ik gebruik weleens lijmspray voor vellum, werkt goed en is minder zichtbaar dan “gewone” lijm.

  2. De kaarten zijn weer super geworden.Vooral die met de vlinder en de bloemen.Vellum is ook heel leuk om kleine envelopjes te maken.En als tip er is van pergamano een lijm die je kunt gebruiken en die niet je vellum verkleurd.het heet perga glue

  3. Dank je wel Els, ik had al een paar van die boekjes liggen ( zoals je misschien nog wel weet) Nu kan ik er mee aan de slag…heel veel dank!
    Hartelijke groet, Illie 😍

Een reactie op dit artikel zou ik erg leuk vinden :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.